Поделись новостями

Re: Поделись новостями

Сообщение Владимир 61 » 24 ноя 2018, 19:21

http://permaculture.in.ua/175-upc

Запрошуємо вас на щорічну зустріч шанувальників пермакультури!

We are glad to invite you to the annual gathering of Ukrainian permaculture community!

Пермакультура (перманентна або стала культура + стале землеробство) - підхід до вирішення проблем, спрямований на пошук взаємовигідних рішень; дизайн земельних та соціальних систем на основі принципів сталого розвитку, перейнятих з природи та місцевої культури.

Permaculture (permanent culture + permanent agriculture) is the approach to problem solving, aimed at finding mutually beneficial solutions; design of the plots and social systems based on the principles of sustainable development, adopted from nature and wisdom of traditional cultures.

Основною темою нашої зустрічі буде міська пермакультура. Поговоримо про зменшення та переробку відходів, створення безпечного, енергопасивного маловитратного житла для людей та збереження і примноження ніш для дикої природи, дієві механізми самоврядування, створення прямих економічних та дружніх зв'язків між фермерами та містянами, міське фермерство, екологічні послуги та інклюзивні середовища. Задля генерації нових знань та співпраці пермакультурні зустрічі завжди мають основну тему, що пов'язана з основним напрямом діяльності нашої організації на поточний рік. Проте ми не оминемо і стратегічні теми: екологічне фермерство, протидія екологічній та соціальній кризам, освіта та дизайнерське консультування. Традиційно організуємо спілкування за регіонами та пошук місцевих партнерів, і, продовжуючи досвід минулорічної зустрічі, започаткуємо нову традицію: представлення новин та можливостей мережі демонстраційно-освітніх центрів пермакультури. Буде також програма для дітей, цікаві екскурсії, спільний стіл з вирощених учасниками екологічних продуктів та святкування наших досягнень - приїжджайте та долучайтеся до формування нашої розмаїтої програми! Буде корисно, цікаво та весело!

The main topic of our gathering will be urban permaculture. We will talk about reducing and recycling waste, creating safe, energy-saving, low-cost housing for people and preserving and creating habitats for the wildlife, efficient mechanisms for self-governance, establishment of direct economic and friendly ties between farmers and city dwellers, urban farming, environmental services and inclusive environments. In order to generate new knowledge and foster cooperation, our permaculture gatherings always have the main topic related to the main direction of our organization's activities for the current year. However, we will not skip the strategic topics: ecological farming, solving the environmental and social crises, education and design consultancy. Traditionally, we organize a regional communication to help finding local partners, and by continuing the experience of last year's meeting, we will start a new tradition: presenting news and opportunities of the network of permaculture demonstration and educational centers. There will be also a program for children, interesting excursions, a shared table with ecologically grown food by participants and celebration of our achievements - come and contribute to creation of our diverse program! It will be useful, interesting and fun!

Минулорічна зустріч показала важливість взаємозбагачуючого спілкування між науковцями та практиками. Тому ми продовжуємо цю традицію, і проводимо науково-практичну конференцію за основною тематикою. Конференція проходитиме на англійській мові із залученням закордонних та дистанційних доповідачів та учасників. Якщо не розумієте англійську - не хвилюйтесь! Буде організовано переклад пленарних презентацій пошепки або з використанням радіоапаратури (при наборі достатньої групи бажаючих). Також принаймні одна секція конференції проходитиме українською мовою. Паралельно з конференцією будуть організовані цікаві екскурсії для дітей та дорослих і самостійно організоване учасниками спілкування та святкування.

Last year's gathering demonstrated the importance of mutually beneficial communication between scientists and practitioners. Therefore, we continue this tradition and conduct an international research and practice conference according to the main topic. The conference will be held in English involving the international and remote speakers and participants (videoconference participation and broadcast).

На пермакультурній зустрічі практики пермакультури зможуть поділитися своїм досвідом у формі доповідей, обговорень та майстер-класів.

At the permaculture convergence practitioners will share their experience in the form of presentations, discussions and workshops. The convergence will be held in Ukrainian with presentations by international guests delivered in English. If you do not understand Ukrainian - do not worry! A wisher translation of via radio guide will be provided. In parallel with the conference, interesting excursions for children and adults will be arranged as well as self-organized communication and celebration by participants.

Тому не вагайтесь і приїжджайте на обидва дні заходу. Тим паче що єдиний реєстраційний внесок за участь в обох заходах (зустріч плюс конференція) складає лише 350 грн (400 грн після 20 грудня!). Приїжджайте усією родиною - для дітей до 16 років участь безкоштовна, а для дорослих діє знижка 80 грн. Волонтерам, доповідачам, вимушеним переселенцям, учасникам АТО та малозабезпеченим ми пропонуємо безкоштовну участь.

So do not hesitate and come to both events! Especially that there we offer a single registration fee for participation in both conference and convergence which is only 11 EUR or 13 USD (13 EUR or and 14.5 USD after 20th of December 2018!). Come with the whole family - we offer free participation for children under 16 years old, and a discount for family members 2,5 EUR or 3 USD. We offer free participation for presenters and volunteers.

Більше інформації та реєстрація / More information and registration:

http://permaculture.in.ua/175-upc
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Поделись новостями

Сообщение Владимир 61 » 27 ноя 2018, 21:27

«Червь был всегда!»: в первом украинском центре вермикультуры рассказали об утилизации отходов и органической продукции ЧАСТЬ 1
23 ноября, 2018
В Украине на сегодняшний день находится огромное количество тонн органических отходов, которые нуждаются в переработке. Эта тема актуальна не только сегодня, но и наверняка последние десятки лет. Так вот один из способов переработки – это переработка отходов червями. Способ, который не только несет в себе положительное решение одной из экологических проблем многих областей Украины, но также это хорошая возможность заработать и построить на этом бизнес-структуру.

Вермикультура – разведение дождевых червей на специальных фермах. Чтобы понять, что необходимо фермеру для внедрения вермифермы на собственном хозяйстве, журналисты «АгроЮг» поехали посмотреть на первый в Украине Центр вермикультуры в город Херсон. Именно там сейчас полным ходом идет подготовка к открытию Центра. Чтобы его запустить был приглашен эксперт по вермикультуре Игорь Попко. Он и директор Херсонского центра Дмитрий Ярошевский рассказали, в чем же преимущество такого рода деятельности.


Директор Херсонского центра Дмитрий Ярошевский

Эксперт по вермикультуре Игорь Попко

Ярошевский отмечает, что по их недавним подсчетам, переработка органических отходов с помощью червей и впоследствии использование конечного продукта – биогумуса будет обходиться аграриям намного дешевле, чем обработка почвы химическими удобрениями.

– На сегодняшний день у нас очень серьезно почву заливают химией, и люди к этому привыкли. Мы едим, на самом деле, продукт, и не знаем, что в нем находится. Берем те же помидоры, огурцы, арбузы. Если мы сделаем анализ этого всего, то нам станет плохо. И в основном, мы все такое едим. Если, например, мы начинаем на органике выращивать, то уже этого не будет – это будет чисто органический продукт, – говорит директор вермифермы и отмечает, что уже в ближайшем будущем они хотят видеть на рынке отделы, где будет продаваться исключительно органическая продукция, и стремятся посодействовать в этом созданием такого центра.

– Мы делаем этот центр как пилотный проект, потому что к нему со временем подключатся еще много определенных сегментов. Например, мы будем делать лабораторию по экзотическим растениям. Помимо этого, к нам должен присоединиться клуб органического земледелия. Все идет одно за другим, – делится Дмитрий.








К примеру, в Херсоне некоторые фермеры откликнулись и уже сейчас бесплатно привозят яблоки и отруби из риса, потому как не знают, куда их девать. А это, в свою очередь, прекрасные органические отходы, которые служат сырьем для переработки червями.

– Бог не просто так придумал червя. Этот червь перерабатывает и дает аминокислоты, и полностью восстанавливает землю от тяжелых металлов, останавливает коррозию. Но для этого нужно много вермиферм, чтобы все фермеры ушли в это направление. Нас просто специально загрузили химикатами, чтобы нас травить. Мы это не придумали, червь был всегда. Что такое червь? Это 100-процентный протеин. В Японии из этого червя делают порошок и добавляют в детское питание, червь применяется в медицине и в косметологии, – рассказывает Дмитрий.

С самой технологией вермикультуры нас ознакомил Игорь Попко, о которой более подробно читайте во второй части материала.

Напомним, ранее было анонсировано об открытии Херсонского центра вермикультуры.


Взято

http://agro-yug.com.ua/archives/18996?f ... 4RW6veSI4s
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Поделись новостями

Сообщение Владимир 61 » 28 ноя 2018, 09:24

Невелику пекарню роблять рентабельною 500 пирогів в місяць
27.11.201818
Поділитись
500 пирогів в місяць цілком достатньо, щоб невелике виробництво мало рентабельність. Про це в інтерв’ю foodandmood розповіла Юлія Кубрак, власниця пекарні “Люди Щастя Пироги”.

Підприємниця запустила пекарню 5 років тому. На той час стартовий капітал склав 4-7 тис. грн. Пироги пекли на домашній кухні, тому кошти пішли лише на закупівлю коробок, всіляких витратних матеріалів, деяких інструментів та друк візиток.

Зараз пекарня має професійну піч, команду з 7 чоловік та виготовляє пироги, тістечка, печиво та цукерки за своїми оригінальними рецептами.


Найскладніше, говорить власниця, було знайти якісні інгредієнти. Аби налагодити поставки, знадобилося чимало часу.

“У нас є сімейний бізнес з виробництва борошна, тому на вироби йде найкраща з можливих. Масло використовую натуральне вершкове вищої якості, яйця курей-вегетаріанок (їх годують зерном), шоколад в основному українського виробництва або бельгійський. Є надійні постачальники по горіхів, сухофруктів і заморожених ягід”, — перераховує вона.

Також у цій справі важливо слідкувати за трендами. Наприклад, у асортименті пекарні є вегетаріанські та веганські пироги, і вони користуються попитом.

Взято

https://agro.guide/nevelyku-pekarniu-ro ... CQmYCTXF2Y
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Поделись новостями

Сообщение Владимир 61 » 28 ноя 2018, 16:13

ПЕСТИЦИДИ
НАСІННЯ
ДОБРИВА
ДОВІДНИК
НОВИНИ
СТАТТІ
БЛОГИ
СУПЕРАГРОНОМИ
МУЛЬТИМЕДІА
АКЦІЇ
ТЕМА ДНЯ:Зібрати, підрахувати, запланувати наступний рік
Головна•Новини•Світ•ТОП-5 світових знаменитостей — прихильників органічного землеробства
ТОП-5 світових знаменитостей — прихильників органічного землеробства
20 жовтня 2018, 14:00 99
ТОП-5 світових знаменитостей — прихильників органічного землеробства
Фото: pixabay.comРослинництво
Світові зірки часто замислюються про можливості вести здоровий спосіб життя, споживаючи органічно-чисті та корисні продукти. Звичайно, їх можна купити в магазині, але чимало світових знаменитостей віддають перевагу власноруч вирощувати екологічно-чист овочі та фрукти, пише tsn.ua.

Принц Чардьз

Джерело: people.comДжерело: people.com

Для принца Чарльза садівництво — не просто хобі, а заняття, яке може приносити як задоволення, так і непоганий дохід. Він почав вирощувати органічні овочі та фрукти в 33 роки, заявивши, що хоче підняти сільське господарство в Британії. Щоб втілити свої плани в життя, принц купив маєток у графстві Глостершир, де своїми руками обробляв грядки і, за його власним визнанням, спілкувався з рослинами. Коли зусилля стали приносити свої плоди — в прямому сенсі цього слова, Чарльз навіть відкрив свою крамницю, де продавалися не тільки овочі і фрукти, але і випічка, м'ясо, молоко, джем і навіть косметика, зроблена на основі екстрактів та витяжок з рослин. У 2013 році магазин довелося закрити з економічних причин, але продукцію, вироблену королівською фермою, сьогодні можна купити в Інтернеті. Захоплення принца Чарльза органічним землеробством надихнуло його на написання власної книги: «Елементи органічного садівництва», яку він видав у 2007 році.

Стінг

Джерело: metro.co.ukДжерело: metro.co.uk

Ще один любитель органічного землеробства — співак Стінг. Овочі, фрукти і злаки він вирощує на двох фермах — у Великій Британії (Лейк Хаус) і Італії (Іль Паладжіо). Стінг пишається тим, що не застосовує в своїх господарствах пестициди, мінеральні добрива на синтетичній основі та регулятори росту. Надлишки отриманого врожаю музикант продає — неподалік від Іль Паладжіо є невелика крамниця.

Джулія Робертс

Джерело: news.sky.comДжерело: news.sky.com

Джулія Робертс вирощує органічні фрукти і овочі на своїй фермі в штаті Нью-Мексико. Обробляє поля за допомогою трактора, який працює на біопаливі і який актриса водить сама. Робертс пишається тим, що може приготувати обід із зібраного зі своїх грядок врожаю і нагодувати нешкідливими, органічними продуктами як свою сім'ю, так і гостей.

Елізабет Герлі

Джерело: wstale.comДжерело: wstale.com

Елізабет Герлі ферму в графстві Глостершир подарував її колишній чоловік — індійський мультимільйонер Арун Найар. Актрисі так подобалося господарювати на землі, що вона почала подумувати про придбання землі під другу – цього разу в графстві Хартфордшир, поруч зі своїм розкішним особняком. «Моя сільськогосподарська імперія розширюється», – усміхалася тоді Герлі в розмові з журналістами. Шанувальники з подивом дізналися, що Елізабет — не гламурна діва, а звичайна жінка, яка не боїться місити бруд в гумових чоботях і доглядає за грядками і тваринами. Але несподівано для всіх у 2015 році актриса виставила свою ферму на продаж – кажуть, вона просто втомилася від роботи на землі.

Джейсон Мраз

Джерело: independent.comДжерело: independent.com

Для музиканта Джейсона Мраза заняття садівництвом — логічне продовження його світогляду: він є прихильником такого популярного сьогодні здорового способу життя, вегетаріанцем і сироїдом. На своїй фермі на півночі Сан-Дієго він спочатку вирощував різноманітні овочі тільки для себе, але потім подумав, що хобі може стати джерелом заробітку, і поставив його на промислову основу. Спеціалізуватися Джейсон вирішив на авокадо, якого щороку збирає тисячами кілограмів.

Взято з

https://superagronom.com/news/5490-top- ... aBJJzO2VNs
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Поделись новостями

Сообщение Владимир 61 » 28 ноя 2018, 19:17

Фермеры поставили опыт по контролю щирицы Палмера почвопокровными культурами и озимой рожью
Anna Medvedeva
сегодня в 10:05
Фермеры поставили опыт по контролю щирицы Палмера почвопокровными культурами и озимой рожью - фото эксклюзив
Читайте также

Как бороться с переуплотнением почвы – советы от Kverneland
Посадка почвопокровных культур – мировой тренд
Результат превзошел ожидания – и с тех пор аграрии следуют своим собственным наработкам


Пять лет назад братья Адам и Сет Чаппелл терпели огромные убытки из-за амаранта Палмера, который оккупировал их поля с хлопчатником в Арканзале.

Ситуацию усугубило то, что щирица успела выработать определенную устойчивость к гербицидам, и это превратилось в бедствие. «Мы тратили 100 долларов за акр только на гербициды, чтобы как-то защититься от сорняка. И то, как мы тратили деньги, заставляло меня думать, что скоро нам придется покончить с бизнесом в сельском хозяйстве. С такими расходами мы не могли быть прибыльными», - рассказывает Адам.

Поразмышляв о том, что терять больше нечего, братья перешли с монокультуры хлопчатника на ротацию кукурузы, хлопчатника, соевых бобов и риса. Отрываясь от традиции обработки почвы, они теперь не занимаются вспашкой своих полей, а вместо этого закрывают каждый акр почвопокровной культурой.

Соседние фермеры сказали Чаппелам, что они рехнулись, отчаявшись на такой шаг, но время доказало правоту новаторов.



«Сейчас амарант Палмера по-прежнему остается проблемой, но это не разрушительная проблема», - говорит Адам. Покровные культуры и переход к no-till подавили сорняки и уменьшили применение гербицидов.

Идею об этой технологии Адам почерпнул в интернете, когда изучал материалы о том, как же органические производители борются с сорняками.

«В интернете я нашел видео о органическом производителе культур в Пенсильвании, и поля этого парня были чистыми», - говорит Адам. - «Он контролировал сорняки зерновой культурой, а именно, озимой рожью».

Братья решили повторить опыт и засеяли поле озимой рожью. «Рожь, действительно, помогла нам следующей весной», - рассказывает Адам. - «Тень от растений ржи остановила амарант Палмера в развитии. Мы убрали рожь за две недели до посадки следующего урожая. В течение вегетационного периода нам удалось контролировать Палмер и другие сорняки, используя гораздо меньше гербицидов, чем мы применяли раньше».

Сегодня почвопокровные культуры, растущие на всей площади фермы, более разнообразны. Осенние посевные включают озимую рожь, черный овес, тритикале, волосатую вику, австрийский горох, дайкон и малиновый клевер. Летние почвопокровные культуры включают подсолнечник и суданскую траву (суданское сорго).





Сочетание выращивания почвопокровных культур и устранение обработки почвы привело к сокращению затрат на производство. Большим одним плюсом принятой агропрактики стало то, качество почвы улучшилось, а эрозия уменьшилась или была устранена. . Из-за улучшенной водоудерживающей способности почвы нам не нужно поливать поля так часто, как мы делали раньше».

«Эрозия почвы исчезла». – Подводит Адам итоги. - «На наших полях нет оврагов, а весной, когда дует ветер, на нашей ферме нет песчаных бурь. Мы даже вышли в прибыль, что было невозможно пять лет назад. Сейчас у нас есть потенциал для дальнейшего роста, потому что мы не тратим столько денег на ресурсы».

(Источник: http://www.agriculture.com. Автор: Рэйли Никл).

Взято з

https://agroxxi.ru/zhurnal-agromir-xxi/ ... hDIHEqFfII
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Поделись новостями

Сообщение Владимир 61 » 03 дек 2018, 16:36

В Международный день борьбы с пестицидами вспомним их изобретателей!
Anna Medvedeva
сегодня в 14:00
В Международный день борьбы с пестицидами вспомним их изобретателей! - фото
Читайте также

ФЛУМАЙТ, СК: остановит клеща и спасет урожай
Индонезия – встречайте нового крупного игрока на мировом рынке агрохимии
И это – не люди…


Международный день борьбы с пестицидами отмечается ежегодно 3 декабря во всем мире.

Он был учрежден Латиноамериканской сетью борцов с пестицидами в память о страшной катастрофе, произошедшей в 1984 году на химическом заводе в индийском городе Бхопал. В результате техногенной аварии погибло около 18 тысяч человек: 3000 в тот же день и 15000 – впоследствии, от химических отравлений и травм, пишет портал saratov24.tv.

В 2001 году во время проведения очередного Стокгольмского конгресса, посвященного решению проблем, возникающих из-за использования пестицидов, была принята Конвенция по стойким органическим загрязнителям. Она вступила в силу 17 мая 2004 г. По состоянию на июнь 2009 года конвенция была ратифицирована 152 участниками из 170. Россия подписала документ 22 мая 2002 г., но две попытки его ратифицировать (в 2004 и 2007 гг.) потерпели неудачи. И только 27 июня 2011 года с принятием Федерального закона № 164-ФЗ она была ратифицирована.

На сегодняшний день проблема пестицидов, из-за их малой способности разлагаться, не решена. Оседая в окружающей среде, организмах людей и животных, они приносят им колоссальный вред. С этой целью ежегодно 3 декабря экологи многих государств проводят мероприятия, направленные на привлечение внимания населения к пагубному влиянию стойких органических загрязнителей.


Интересные факты


Ученые установили, что первые пестициды были созданы не человеком. Растения, в результате борьбы за лучшие территории, стали производить органические вещества, которые отрицательно сказываются на других растениях и насекомых. Некоторые из них при попадании в организм человека могут вызвать даже рак. Так что далеко не вся органика нам полезна.

Выходом из пестицидной ловушки для человечества, как не странно, является генно-модифицированные сорта сельскохозяйственных растений, что тоже не совсем выход, а скорее, западня.

Полезно знать, что различные части растений по-разному накапливают пестициды - у огурцов это, в основном, - кожура, у злаковых - лузга, самыми проблематичными являются корнеплоды - именно в них и накапливаются излишки агрохимии при чрезмерном применении.

Взято из

https://agroxxi.ru/gazeta-zaschita-rast ... Mnh_xRV_CM
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Поделись новостями

Сообщение Владимир 61 » 04 дек 2018, 19:23

Масло нони может стать новым действующим веществом в индустрии биопестицидов
Anna Medvedeva
сегодня в 11:05
Масло нони может стать новым действующим веществом в индустрии биопестицидов - фото эксклюзив
Читайте также

В Международный день борьбы с пестицидами вспомним их изобретателей!
Методы и технологии производства органики – опыт тестирования биологизированных систем защиты растений
Моринда цитрусолистная – неприхотливое южное растение, которое круглый год приносит плоды с резким запахом протухшего сыра и визуально напоминающие бугристые картофелины, в фокусе внимания бразильских ученых


Исследователи из бразильского Федерального университета Токантинса (UFT) разрабатывают инсектицид на основе фруктового масла нони (Моринды цитрусолистной).


Разработки были представлены по время ярмарки агротехнологий, которая проходила с 21 по 22 ноября в городе Пальмас.

Масло вырабатывается из целлюлозы нони. По словам координатора проекта, Талита Феррейра, личинки москитов умирают в течение нескольких минут после контакта с этим соединением, которое экстрагируется методом гидродистилляции. «Мы погружаем фрукты в кипящую воду и по мере того, как вода кипит, масло испаряется и проходит через конденсатор, что делает его жидким снова. Чтобы поставлять это вещество на рынок, мы работаем над проектом бизнес-плана для производства биоинсектицида в больших масштабах», - говорит Феррейра.

В прошлом году другие коллеги исследователя из того же университета открыли, что эфирное масло нони можно использовать для контроля патогенного гриба Exserohilum turcicum , который вызывает некротическую пятнистость листьев кукурузы в характерной форме сигары.

«Торможение прорастания конидий пропорционально увеличению концентрации масла нони. Превентивное применение эфирного масла нони было бы наиболее эффективным в борьбе с кукурузной пятнистостью, вызываемой Exserohilum», - отметил Феррейра.

(Источник: news.agropages.com)
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Поделись новостями

Сообщение Владимир 61 » 05 дек 2018, 19:38

‎Tatiana Sitnik‎ до Насіннєва скарбниця України
25 жовтня ·
Оголошується #НасіннєвийЧелендж від Ботанічного саду імені М.М.Гришка!
Попереду пару тижнів для пересадки сіянців, саджанців та іншого вегетативного матеріалу плодово-ягідних та декоративних культур!
Умови челенджу прості:
- обираєте культуру,
- дзвоните напряму куратору колекцій (телефони на фото),
- дізнаєтесь про сорти,
- замовляєте та забираєте в Ботанічному саду в зручний для вас час, який співпадає з робочим часом ботсаду!

p.s. не все ж нам "мед ложкою", )) - доставку забезпечуєте самі для себе!
Саме з метою отримання вами свіжого (тільки що викопаного матеріалу), ми не ставимо конкретної дати нашої події для осінньої пересадки! Але те, що ви отримаєте Здоровий, Чистий, Районований, відповідний до зазначених сортів вегетативний матеріал - 100%!

Нехай росте та плодоносить

Взято з

https://www.facebook.com/groups/organic ... 337616539/
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Поделись новостями

Сообщение Владимир 61 » 10 дек 2018, 10:50

ВАЖЛИВОНОВИНИРослинництво
НЕ КИСЛО: на Закарпатті фермерка вирощує лимони, каву та кумкват
08.12.2018177


На Закарпатті фермерка Віолетта Обривко вирощує в двох теплицях 27 видів екзотичних фруктових дерев та інші рослини. Серед них — лимони, помаранчі, мандарини, банани, ананаси, і навіть кумват та пепіно, йдеться в сюжеті 5 каналу.

На дев’яти лимонних деревах дозрівають з півсотні великих плодів. Кожен – близько півкілограма. До Нового року дозріє кумват. А ближче до літа – банани, мандарини, апельсини.

Обривко розповідає: вирощування екзотики потребує багато зусиль та терпіння. А ще знання технології. Удобрюють рослини органікою, наприклад, настояними у воді шкірками бананів.



Свою справу фермерка розпочала 6 років тому. В теплицях їй допомагає донька. Разом вони доглядають за рослинами та проводять екскурсії.

«Все почалося з пари дерев лимонів, мандаринів, апельсинів, кумквату і бананів. Решта рослин з’явилися по мірі того, як ми вчилися з ними працювати», — розповідає власниця теплиць.

Цього літа вона вже вдруге зібрала урожай кави, добре вродив ківі.



Садівниця планує спробувати виростити ще й кокосові пальми, а екскурсії на свою ферму зробити регулярними. Проте вже зараз на дегустацію вирощеного шикуються черги бажаючих.
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Поделись новостями

Сообщение Владимир 61 » 12 дек 2018, 22:31

Калита в Музеї Гончара
13 грудня 2018 о 19:00 |
Додайте відгук!

Коли?
13 грудня о 19:00

Що?
Вечорниці – молодіжні зібрання із танцями, співами, забавами та іграми.
Традиція: Зустрічі молоді, де знайомилися, спілкувалися, пізнавали одне одного і, як наслідок, одружувалися.

Де?
В Музеї Івана Гончара / Лаврська, 19 /
Традиція: Кожна частина села, а то й кожна вулиця мала свою хату для вечорниць. Винаймали її дівчата, вони ж і розраховувалися за неї. Зазвичай платили хлібом, пшоном, борошном, полотном.

Хто?
На вечорниці збираються лише незаміжні дівчата і неодружені хлопці!
Традиція: Дівчата відвідували вечірки виключно у своєму селі і трималися переважно одного гурту. А хлопцям дозволялося бути на вечорницях як свого села, так і завітати до сусідніх.

Що діється?
Випікання калити, вивчення колядок, виготовлення янголів із соломи та мотанок «на заміжжя», вгадування долі, пісні, ігри, танці досхочу, залицяння, кусання калити, частування кулішем.
Традиція: Дівчата пряли, вишивали, співали, ворожили, ліпили вареники. Хлопці заважали дівчатам працювати, залицялися, розповідали небилиці, цілувалися з дівчатами через гребінь.

Забаву та танці правлять:
Варйон
Рожаниця
Київський фольклорний гурт

Вхід – 150 грн.
Для студентів – 100 грн.
Для Андріїв – вхід вільний.



Довідково:

Калита – великий круглий корж з діркою у центрі, обмазаний медом або підсолоджений. Тісто дівчата місять разом, починаючи від найстаршої. А щоб хлопці їх дужче любили, калиту робили на воді, в якій заварювали любисток.

Кусання калити – пройшовши фізичні та випробування на кмітливість, отримати дозвіл вкусити коржа, що підвішений до сволока. Призначалися «вартовий» Калитинський і «вершник» Коцюбинський. «Вартовий» мав при собі віхоть, густо вимащений сажею, і охороняв калиту. «Вершник», осідлавши коцюбу чи кочергу, повинен був під’їхати, поговорити з Калитинським і, підскочивши, вкусити коржа, не торкаючись його руками. Якщо Коцюбинський виконував свою роль не посміхаючись, Калитинський його не чіпав. Якщо ж «вершник» не втримався і засміявся, «вартовий» мастив його сажею по обличчю і не дозволяв далі кусати коржа. Укінці калиту знімали зі сволока, розламували на шматки і з великим задоволенням з’їдали.

Share Button
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Пред.След.

Вернуться в Обмен опытом

Кто сейчас на форуме

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 6

cron