7 Причин Чи не Давати Дітям Хліб
Всі ми з вами виросли на хлібі, вживаючи його кожен день на сніданок, обід і вечерю. Хліб - це проста, зручна і дешева їжа. Хліб - всьому голова, так говорили наші бабусі. З дитинства нас змушували вживати хліб і з супом, і з кашею, і навіть з макаронами! Хто з нас не чув, що не можна викидати хліб? Для старшого покоління хліб має велику цінність, статус чогось майже священного. Тому сама думка про шкоду хліба здається ледь не блюзнірською.
Хліб - всьому голова або голова всіх хвороб. Чому ж наші предки їли хліб і були здорові? Чорний хліб вважався основою здоров'я, що ж змінилося? А змінилося дуже багато чого! Наші прадіди їли зовсім інший хліб, з іншого зерна і зроблений за іншими технологіями. Отже, давайте розберемо 7 причин чому ж краще не давати дітям хліб, провівши паралель порівняння між колишніми часами і сьогоднішнім днем.
1. Вирощування і зберігання зерна
З чого робили хліб наші предки? Це було зерно вирощене на екологічно чистій землі, без додавання хімічних добрив. За старих часів зібрані снопи сушили перед молотьбою в стодолі чи клуні (яма з піччю без труби), після цього молотили і віяли на вітрі, сушили на сонці для зберігання. Тепер продукти вирощені без хімії називаються органічними!
У наш час пшеницю вирощують у величезних кількостях на землі, яку удобрюють хімічними добривами, рослини засипають пестицидами. Для зберігання зерна просушують його тепер хімічними засобами. Зерна необхідно захистити від грибків, бактерій і гризунів, які люблять покуштувати пшеницю, для цього теж використовують хімічні засоби.
Багато говорять про користь пшениці, про його незвичайну харчової цінності. Перевіряйте хто пише, про який саме зерні йде мова, на якій землі це зерно було вирощене, це органіка або рафінована борошно? Зерно ГМО або це рідкісні сорти пшениці наших предків? Наприклад, склад корисних речовин зерна вирощеного на землі України дуже відрізняється від зерна, вирощеного в Японії. Японські ґрунт і вода містять дуже мало мінералів. У кожній країні склад будь-якого зерна, овочу або фрукта буде відрізнятися в кілька разів. Ставтеся до всіх джерел інформації з обережністю, перевіряйте і вивчайте самостійно.
2. Рафінування борошна
Наші предки звичайний хліб пекли вдома з борошна грубого помелу. Це борошно, яка взагалі не проходить просіювання або невелике просіювання через сито. Ось взяли пшеницю, змололи - і ось вам і грубий помел.
Сьогодні борошно рафінують. Процес рафінування борошна є видалення з злаків так званих "баластних речовин", які, насправді, є найкориснішими складовими зерна. Для початку, з цільного зерна видаляється зерновий зародок - біологічно активна частина рослини. Потім видаляються висівки - квіткова оболонка, завжди була головним джерело клітковини в харчуванні людини, а також містить вітаміни групи В і мінеральні речовини. В наш час, коли землі виснажені, ми повинні боротися за кожний міліграм корисних речовин, а людина видаляє майже всі корисні речовини з зерна! Це робиться для кращого зберігання борошна. Таке борошно вже не дуже цікавить комах та жучків.
3. Відбілювання борошна
Біла мука в усі часи цінувалася своєю красою і білизною. Це найтонший помел, який виходить відсіювання борошна через найдрібніше сито, так отримували білосніжну борошно. Наші предки могли дозволити використовувати таку муку дуже рідко для особливих страв і випадків.
У наш час мука найвищих сортів дійсно має білий колір, але її вихід становить 10 кг на одну тонну зерна. Очевидно, що в масовому хлібопеченні її використовувати просто не вигідно, а так як покупцеві подобається білий хліб, то борошно відбілюють штучно. Ми і сьогодні відбілюємо борошно, обробляючи її хлором, двоокисом хлору і броматом калію. Замість того щоб спробувати відтворити оригінальний вітамінно-мінеральний склад необробленої борошна, ми додаємо дуже скромну кількість добавок, в тому числі синтетичну фолієву кислоту. Синтетична фолієва кислота - шкідлива добавка, яка підвищує ризик захворюваності на рак. У США, Канаді та зовсім недавно Чилі коефіцієнт захворюваності на колоректальний рак підвищився після впровадження обов'язкового збагачення борошна цим елементом. У деяких країнах вже заборонили додавати фолієву кислоту в борошно, наприклад в Норвегії. На відміну від синтетичної фолієвої кислоти, фолат з натуральних джерел живлення, особливо, із зелених овочів, захищає від раку і простати.
4, Дріжджі
Простий селянський хліб пекли на домашній заквасці, в кожній родині були свої оригінальні рецепти. Закваски - це рідке тісто, сквашене за допомогою власних хлібних бактерій або, хмелю.
Сучасний звичайний хліб в магазині печуть на термофільних дріжджах. Термофільні дріжджі стали популярні по всьому світу, промисловий хліб набрав свої обороти, це було дуже важливо після війни, коли не вистачало їжі. Для виробництва дріжджів використовується 36 видів основного і 20 видів допоміжного сировини, абсолютна більшість якого ніяк не назвеш харчовим. Дріжджі насичуються важкими металами (мідь, цинк, молібден, кобальт, магній та ін.) І іншими, не завжди корисними нас, хімічними елементами (фосфор, калій, азот і т.д.).
Ці дріжджі, також носять назву сахароміцетів, використовуються при випічці хліба, в пивоварінні і виробництві спирту, сахароміцети дуже стійки і не руйнуються ні під дією високих температур, ні в процесі перетравлення продукту ШКТ людини. У свою чергу, дріжджові клітини виробляють отруйні речовини, які, в силу свого малого розміру і молекулярного ваги, поширюються по всьому організму, отруюючи і вбиваючи його.
Дріжджові грибки існують в природі і потрапляють в наш організм в невеликих кількостях з повітря, з різних продуктів, з такою невеликою кількістю наш організм прекрасно справляється. Однак в одному кубічному сантиметрі зрілого тесту на термофільних дріжджах присутня 120 мільйонів дріжджових клітин! Це занадто велика армія ворогів потрапляючи в наш кишечник розмножується дуже швидко, дріжджові грибки порушують мікрофлору кишечника, що сприяє гнильним процесам і перешкоджає нормальному травленню. Корисні бактерії витісняються дріжджовими грибками і шкідливими (гнильними) бактеріями, як результат - дефіцит необхідних вітамінів і мінералів. Будь-які грибки (в тому числі, дріжджі) здатні виробляти, в процесі своєї життєдіяльності, крім інших токсичних речовин, ще й антибіотики. Таким чином, ми створюємо ідеальну кислу атмосферу для всіляких шкідливих процесів, в тому числі для розмноження паразитів. Пам'ятайте, немає здорової мікрофлори - немає імунітету, немає здоров'я!
5. Нова Пшениця генної інженерії
Для прискорення і високих врожаїв були створені мутантні карликові сорти пшениці в 60-і роки минулого століття призвело до катастрофічних наслідків у вигляді епідемії ожиріння і серцево-судинних захворювань. Нові сорти пшениці вирощують по всій планеті, сьогодні вже складно знайти ті старі зернові, які їли наші предки! Доктор Вільям Девіс, кардіолог-профілактик з Вісконсіна і автор книги «Хлібний живіт: позбувшись пшениці, позбудешся від зайвої ваги і знайдеш здоров'я», стверджує: «Пшениця в певний момент в історії своєї еволюції - можливо, 5 тисяч років тому, але, швидше за все, 50 років тому - зазнала кардинальних змін ». Більше тридцяти років ми знаємо, що пшениця підвищує рівень глюкози крові більше, ніж цукор, але чомусь продовжуємо думати, що це неможливо. Проте це факт, лише деякі продукти викликають таке підвищення рівня цукру в крові, як пшениця. Підвищення рівнів глюкози та інсуліну в свою чергу провокує вугровий висип, облисіння і формування кінцевих продуктів посиленого глікозилювання - речовин, що прискорюють процеси старіння. Усунення пшениці з раціону вчений вважає відмінною профілактикою ревматичного артриту, раку кишечника, кислотного рефлюксу, синдрому подразненого кишечника, інсульту і катаракти.
У нових гібридах пшениці міститься 95% білків двох батьківських сортів, а ось решта 5% білків унікальні, і їх неможливо виявити в батьківських культурах! Ці 5% білків нові для нас, чого від них чекати, ми поки можемо тільки здогадуватися. Саме ці 5% білкової структури злаку, викликають у людини високу залежність від сучасної пшениці.
Всі знають, що цукор і алкоголь створюють відчуття гарного самопочуття і спокушають повернутися і повторити. Але що щодо продуктів, що містять глютен, наприклад цільнозернового хліба і вівсянки швидкого приготування? Сама ідея, що клейковина може викликати задоволення і звикання, здається дивною і страшною. Нам необхідно заново оцінити такі продукти і їх місце в нашому раціоні.
6. Шкода глютену
По-перше, слово глютен означає - клей (від англ., Glue - клей), це клейковина, липкий білок, який міститься в більшості зернових. Сучасне виробництво харчових продуктів, включаючи генну інженерію, дозволило нам вирощувати зерна, що містять в 40 і вище разів більше глютену, ніж культивувалися лише кілька десятиліть тому. Наші предки вживали зерно, в якому було в два рази менше глютену!
Щоб зрозуміти, чим шкідливий глютен, потрібно ближче познайомитися з будовою кишечника. Його внутрішні стінки покриті ворсинками, які допомагають перетравлювати їжу і всмоктувати вітаміни, мінерали, мікроелементи.
Липкість глютену заважає засвоювати поживні речовини, ворсинки розгладжуються і погано переварена їжа перетворюється в пастоподібні речовина, яке подразнює слизову оболонку тонкого кишечника. У підсумку ви отримуєте біль в животі, запори, сухістю шкіри, випаданням волосся, ламкістю нігтів, блідість, втома, мігрені, дратівливість та інші симптоми. Крім цього, підвищений вміст у пшениці сірковмісних амінокислот стимулює вироблення сірчаної кислоти, що стає причиною вимивання корисних мінералів з кісткової тканини.
Багато хто вважає, що тільки ті, хто страждає на хворобу целіакія, повинні хвилюватися на цю тему. На жаль це не так! Вже є багато досліджень в області ураження мозку, пов'язані з глютеном. Так, наприклад, Девід Перлмуттер, доктор медицини, практикуючий невролог, написав книгу «Їжа і мозок», в якій розповідає теорію і свій особистий досвід лікування пацієнтів безглютенової дієтою. Він стверджує, що глютенова чутливість, з целіакію або без, підвищує продукцію запальних цитокінів, які є основними факторами розвитку нейродегенеративних станів.
Руйнівна імунологічна реакція, робить негативний вплив на мозок, провокуючи епілепсію, старече слабоумство і навіть незворотні пошкодження головного мозку. Жоден орган не має більшу чутливість до шкідливих ефектів запалення, ніж мозок. Доктор розповідає про те, як важко хворі пацієнти видужували завдяки зміні в харчуванні і переходу на безглютенової дієту.
7. Добавки
Для тих, хто можливо не знає, маргарин був першим продуктом, отриманим на основі технології пропускання водню (гідрогенізації), завдяки чому рідке рослинне масло стає твердим. Такий процес збільшує термін зберігання і самого масла, і продуктів, вироблених на його основі.
В процесі такої обробки в маслі відбуваються хімічні реакції, і утворюються так звані транс-жири. Згідно з останніми науковими даними, вживання транс-жирів призводить до порушення метаболізму, призводить до ожиріння, до розвитку ішемічної хвороби серця, а також викликає інші смертельно небезпечні захворювання. Чим твердіше маргарин, тим більше в ньому транс-жирів і навпаки.
Шортенінг - кондитерський або кулінарний жир, який застосовується для додання м'якості і розсипчастості борошняних виробів. Такий жир виготовляють в даний час з найдешевших і шкідливих для здоров'я пальмового масла і соєвого масла. Цей жир, як і маргарин відноситься до шкідливих для здоров'я транс-жирів. Досліди на щурах показали, що шортенінг викликає ракові захворювання. Це дуже небезпечна добавка, яка присутня майже в усіх кондитерських виробах, цукерках, а також глазурі і плитковому шоколаді.
Сподіваюся ви вже зрозуміли, що наші предки їли зовсім інший хліб, не схожий на сучасний.
- Вчіться читати етикетки!
- Дивіться уважно, що ви купуєте своїм дітям!
- Вибирайте продукти харчування, в яких мінімальний склад інгредієнтів.
- Чим менше терміни придатності, тим краще.
- Вчіться готувати все для своїх дітей самі!
- Не купуйте солодощі і булки, до складу яких входять маргарин і шортенінг.
- Шукайте здорову альтернативу, замінюйте шкідливі продукти на корисні і смачні!
- Завжди пам'ятайте, що сучасній харчовій промисловості, фармакологічної індустрії не потрібні здорові люди!
Я бажаю міцного здоров'я Вам і вашим дітям!
Взято з
https://www.facebook.com/groups/nature. ... 976481761/