А поговорить...

Спонсор форума
Изображение

Re: А поговорить...

Сообщение Владимир 61 » 06 сен 2019, 14:21

БРОВАРСЬКИЙ АЙСБЕРГ: іспанець під Києвом вирощує салат для бургерів McDonald’s
Поширити на Facebook Твітнути на Twitter




Іспанець Хосе Луїс на Київщині вирощує салат для мережі McDonald’s в Україні. Ферма є підрозділом іспанського холдингу ABM Holding.

Близько 50 гектарів полів з салатами розташовані у Броварському районі. Тут вирощують два види салатів: “айсберг” та віднедавна – “батавію”.

“Айсберг” є новим для українських полів, він належить до родини айстрових і схожий на звичайну українську капусту. У Європі цей салат користується значно більшою популярністю. Лише цього року компанія “Фіно верде” налагодила вирощування “батавії” для бургерів “Маестро”.

Окрім цих видів салату, вирощують тут також і лолороссо, фрізе та ромен. Працівники компанії постійно радяться зі своїми іспанськими колегами – у них більше досвіду. Минулого року команда іспанських агрономів жила на київському полі, аналізуючи нюанси вирощування салату в українських умовах. Сприятливий клімат, гарна земля і ринок реалізації — основні причини іспанських інвестицій в Україну. Вітчизняний ринок салатів ненасичений. За прогнозами Хосе Луїса, найближчим часом він зросте мінімум на 15-20%. Цикл вирощування салату – близько 60 днів.

На полях під Києвом салат збирають вручну, зрізають качанчики і відправляють на завод під Макаровим. Витрати на вирощування салату в Іспанії та Україні не відрізняються, адже чимало необхідного імпортується. Всього витрати на один гектар в Іспанії оцінюються в 6-9 тисяч євро. В Україну підприємці інвестували 5,5 мільйонів євро. Побудований завод з переробки салату має площу майже 2 тисячі кв. метрів, працює на ньому близько 50 осіб.

На завод салат потрапляє в автомобілях з охолоджувачами при температурі 1-4 градусів за Цельсієм. Після розвантаження продукт потрапляє на лінію з підготовки сировини, де оператори видаляють салатні качани і знімають припечені на сонці листки салату. На цьому робота людей на заводі закінчується. Салат двічі миють, нарізають, висушують та складають у пакети з азотом. Термін зберігання салату всього тиждень, тому його якнайшвидше потрібно доставити та реалізувати.

Протягом минулого року компанія виготовила 1 мільйон кілограмів салату, а у цьому році планує збільшити результат ще на 30%. Окупність заводу – 5 років, 80% купує McDonald’s, решту – Ашан та Fozzy. Взимку ж компанія обробляє імпортний салат.

Взято з

https://agroday.com.ua/2019/09/06/ispan ... kdonaldza/
Владимир 61
 
Сообщений: 4614
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: А поговорить...

Сообщение Владимир 61 » 11 сен 2019, 18:13

Изображение

Увага, карантин: Україну атакує західний кукурудзяний жук

Карантинний режим через західного кукурудзяного жука запроваджено у Черкаській, Житомирській, Кіровоградській, Одеській і Рівненській областях. Про це йдеться у повідомленні ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області.

Зокрема, карантин запроваджено в СТОВ “Ліщинівське” (с.Ліщинівка Черкаської обл.) на загальній площі 55 га та “Баранівському сільськогосподарському підприємстві-1” (с.Зеремля Житомирської обл.) на загальній площі 77 га.

На Кіровоградщині від шкідника постраждали три агропідприємства — “Нива” (с.Хащувате), “Урожай” (м.Гайворон) та “Явір К” (с.Тополі). Карантин введено на загальній площі 163 га.

На Одещині карантин введено в селі Новогригорівка на території Настасівської сільської ради на загальні площі 10 га та в СФГ “Гайчук” (с.Каїри Лиманського р-ну) на площі 110 га.

“У цьому ж списку — с.Копань Рівненської області, йдеться про територію “Західної агровиробничої компанії”, загальна площа — 100 га”, — йдеться в повідомленні ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області.

Західний кукурудзяний жук з’явився на нашій території на початку століття, через 10 років після того, як був інтродукований до Європи зі США, де давно став головним шкідником кукурудзи.

Створення ГМ-кукурудзи, стійкої до західного кукурудзяного жука (т. зв. Bt-лінія), американські фермери сприйняли як панацею – за короткий час ця кукурудза стала переважати в посівах “цариці полів”.

Однак у 2011 р. з’ясувалося, що західний кукурудзяний жук еволюціонував і став вражати вже й Bt-кукурудзу.

Взято з

https://www.seeds.org.ua/uvaga-karantin ... E2O008CB2o
Владимир 61
 
Сообщений: 4614
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: А поговорить...

Сообщение Владимир 61 » 11 сен 2019, 19:05

Изображение

Хлібний жук
Поширений повсюдно. Личинки пошкоджують зерно, хліб, різні борошняні вироби, багато домашніх предметів: кошики з лози, крісла, фармацевтичні товари, вироби з фанери тощо.
Жук 2 – 3 мм завдовжки, червонобурий, булава вусика в самця помітна, у самки дещо довша за інші членики разом узяті, ширша, ніж членики джгутика; тіло вкрите жовтуватосірими волосками; надкрила менш ніж удвічі довші за свою ширину, з рівномірними рядами крапок; голова маленька і повністю вкрита передньоспинкою у вигляді капюшона; передньоспинка рівномірно опукла, по краях її добре помітні зубчики. Яйце розміром 0,3 – 0,4 мм, овальне, молочнобіле. Личинка до 5 мм, серпоподібно вигнута, із розширеним сегментом грудей, склеротизованою головою, п’ятичлениковими ніжками; на кінці черевця з кожного боку по одному зубцю. Лялечка завдовжки 2,5 – 4 мм, жовтуватобіла, передньоспинка прикриває голову зверху, так само, як у жука.
Жуки не живляться. Самка відкладає від 20 до 60 яєць на різні продукти й вироби, якими живляться личинки. Личинки проникають у товщу живильного субстрату і прокладають у ньому ходи. До кінця розвитку личинки досягають 2 мм у діаметрі. Личинки заляльковуються навесні в місцях живлення у вигризеній колисочці; при заляльковуванні в борошні вони склеюють із часточок продукту кульки діаметром 0,8 – 1 см. Імаго прогризають льотний отвір діаметром від 0,9 до 1,6 мм і вилітають назовні. Тривалість розвитку личинки залежить від температури навколишнього середовища.
Так, за температури 17 °С розвиток відбувається впродовж 37 діб, при 24 °С — 17, а при 28 °С завершується за 8 діб. Упродовж року розвивається, як правило, 2 – 4 покоління.
Заходи захисту . Підтримання чистоти в сховищах, за потреби — проведення хімічної дезінсекції.

Взято з

https://www.facebook.com/groups/1341096 ... p_activity
Владимир 61
 
Сообщений: 4614
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: А поговорить...

Сообщение Владимир 61 » 18 сен 2019, 19:41

Корисні поради мудрої бабусі
Вчора о 09:41
Сільські жінки вмирають, як квіти... Без метушні, без істерики, тихо і гідно.
Вони працюють доки можуть, а коли вже геть ослабнуть, серце починає готуватися до зустрічі з незвіданим краєм, "де немає ані смутку, ані печалі, тільки життя вічне". Складають гроші на похорон, готують одежу, кажуть, який образок вкласти їм у натруджені руки...
Діти починають приїжджати частіше, кликати до себе, але вони воліють померти у старенькій хаті. Їх дуже цікавить, коли саме, в який день вони помруть, Бог простить їм цей невинний гріх.
Сусіди щоранку дивляться, чи йде дим з комина, заходять щодня. У них є телефон дітей, про все домовлено.
Рідко яка жінка йде зі світу на самоті.Завжди коло неї хтось є, якщо діти далеко і не встигають, або ж не вірять, що їх матері дуже погано.
Вона ніколи не скаже, що їй дуже погано. Старі жінки не ходять по лікарях, не просиджують у чергах. рідко котру побачиш у сільській лікарні. Вони знають самі, що час іти, що життя скінчилося. жартують з такими самими старими:" Коли йдемо по черешні,Ганно?" Це такий евфемізм смерті.
Вони намагаються не тримати навіть курей, а за кота й пса домовляються, хто із сусідів забере.
Спершу вони перестають ходити до крамниці, тоді до церкви, тоді до сусідів. Дехто з них вміє висловлювати всю свою мудрість, назбирану за багато років.Небо їм розвидняється, вони відходять все далі від життя, бо вже слабнуть руки, щоб тримати все впорядку. Вони знають, що ніхто не бути битися за їх скромний спадок. Запишуть його тій дитині, якій живеться найгірше, яку найбільше жаліють. Вони вчинять справедливо й мудро. На похорон прийде небагато людей, діти сидітимуть самі дві ночі коло тіла. Ніхто вже не голосить на похороні, не зомліає. Люди стали байдужіші, серце в них б"ється в невлад зі Всесвітом. У хаті три дні й три ночі горітиме свічка. У порожній хаті.Її поставлять у миску з водою, щоб не спалила все. Хоча для хати ліпше було б , аби вона вмерла разом зі своєю господинею.
Ідеш по селу і впізнаєш порожні хати по траві на подвір"ї, зарослому городі, по вибитих шибках і хвіртці, закрученій іржавим дротом.
Легко не любити село тому, хто не знав цих стареньких жінок, запнутих вицвілими турецькими хустками, ніколи не говорив з ними, не бачив їхньої доброї посмішки, що розквітає від найменшої знаку уваги.Хто не дивиться на село з космосу, хто не читав Гесіода і пророцтв святої Михальди, переписаного в учнівському зошиті. Хто хотів, щоб українського села не було, бо то "шароварщина" і не "хуторянство". Але без села не було б України, і в тих порожніх хатах висять досі у павутиннях простенькі образи і Шевченко.
Вчора ще одна хата стала порожньою...
Я збирала золото осені - горіхи під дощем і снігом коло нашої, вже порожньої хати.
давно вже порожньої. Та вистигла лише вчора...

Етюд львівської письменниці Галини Пагутяк.

Олійник Борис :: ПІСНЯ ПРО МАТІР

Взято з

https://www.facebook.com/permalink.php? ... ry_reshare
Владимир 61
 
Сообщений: 4614
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: А поговорить...

Сообщение Владимир 61 » 02 окт 2019, 11:03

Народним погодним прикметам можна вірити чи не вірити. А самий кращий варіант – перевірити, наприклад з дітьми чи онуками. Хто хоче дізнатися більше про народні звичаї – ловіть збірку прикмет на жовтень;)

1 жовтня — Ярини.
Якщо на Ярини відлетять журавлі, то через два тижні чекай морозів. А якщо затримаються – зима раніше ніж 18 листопада себе не покаже.

2 жовтня Трохима.
Якщо бджоли сильно позаліплювали вічка воском чи прополісом – зима буде суворою. А коли злегка, то теплою.

3 жовтня — Дениса.
Північний вітер – на холод, південний – до тепла, західний – на дощі, а східний – буде сонячно.

4 жовтня — Кіндрата.
Погода цього дня протримається без змін чотири тижні. Різкий північно-східний вітер на холодну зиму.

5 жовтня — Фотія.
Якщо листя з берези ще не опало, то сніг ляже пізно. Коли ж дерева звільнились, то наприкінці січня буде тривала відлига.

8 жовтня — Фросини.
Коли на Фросини тепла погода, то ще тепло триватиме три тижні.
Якщо цього дня випаде сніг, то зима встановиться на Михайла (21 листопада). Ранній сніг – на ранню й теплу весну. Якщо він глибокий, то наступного року буде добрий врожай, якщо сухий – літо буде погоже.

9 жовтня — Івана Богослова.
На Богослова дощ зі снігом – у січні тричі йтиме дощ. Якщо сонячно і тепло – червень буде дощовий і холодний.

14 жовтня — Покрова.
Відліт журавлів до Покрови – на ранню зиму.
Якщо до цього дня не спадає з вишень листя – на теплу зиму, а звільниться – на сувору.
Яка погода на Покрову, такою буде і зима.
Якщо в цей день сніг не покрив землю - не покриє в листопаді та грудні.
На Покрову вітер - весна буде вітряна.

20 жовтня.
Якщо земля вкриється сніжком, то через місяць бути справжній зимі.

23 жовтня — Євлампія.
Якщо на Євлампія ріжки місяця на північ – буде незабаром зима, і буде вона сувора, сніг ляже на суху землю. Якщо ріжки місяця на південь — чекай скорої зими, буде сльота і грязюка до самої Казанської (4 грудня). Куди ріжки місяця покажуть, звідти будуть дути вітри.

28 жовтня — Євфимії.
Як зачнеться на Євфимку моква, то аж до морозів трива.

Взято з

https://www.facebook.com/groups/1444405 ... highlights
Владимир 61
 
Сообщений: 4614
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: А поговорить...

Сообщение Владимир 61 » 02 окт 2019, 20:05

Тарас Тустанівський
30 вересня о 12:51
Знайомтесь- Вадим Сердцев. Йому 89. Це зараз він зірка, і різні телеканали мов наввипередки знімають сюжети про нього. І нарешті , зовсім не давно, міська влада міста Миколаєва присвоїла йому звання почесного громадянина міста. А до цього , його, по словах дочки, часто називали - « городской сумашедший».
Чим він такий унікальний? Людина все своє життя день у день садить в своєму місті дерева. Кожен день. З раньоі весни і до того часу поки не замерзне земля. За зиму вирощує заженці в квартирі на балконі! А в літній період викопує в посадках. З того часу як почав записувати що, де і скільки садить то вже є 20 тисяч дерев! 20тис! Я коли це почув в перший раз в роліку на фб то відчув як підчас перегляду у мене поповзли мурашки. Уявляєте собі кожен день, 40 років, не чекаючи ні від кого ні подяки, ні нічого взамін, просто робити свою роботу.
Коли під відео попросив в коменті найти мені контакти дідуся щоб запросити його в гості до нас в Карпати, то був шокований яка кількість людей допомагала в цьому. І ось в травні перша розмова , перший контакт. І нарешті у вересні в такому поважному віці він з дочкою до нас приїхав .
Я дістав велику насолоду від спілкування з ним. Мудрість у кожному слові, багато життєвих історій, світлий - світлий розум. В Карпатах вперше в житті, і ніколи не думав що буде. Може годинами розповідати проте, наскільки важливо любити те, що робиш. Зараз , коли садити стає все важче і важче, він просто виходить з садженьцями і табличкою де пише : дарую садженці. Безкоштовно . Одна умова- сказати де він буде посаджений.
Я хотів би щоб ви знали про таку людину. І можливо це когось надихне зробити щось добре для свого міста . Бо я думаю, що на таких людях і тримається ця планета . І прізвище у нього таке, напевно , все таки не випадково.

Взято з

https://www.facebook.com/groups/1444405 ... highlights
Владимир 61
 
Сообщений: 4614
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: А поговорить...

Сообщение Владимир 61 » 09 окт 2019, 20:21

Здоров'я та краса Сам собі лікар Сало замість таблеток: лікує бронхіт, очищує печінку, оздровлює жовчний, проганяє остеохондроз і ревматизм
Сьогодні різні дієти заперечують навіть натяк на сало. А дарма! У помір­них кількостях це дуже корисний про­дукт. Виявляться, воно допомагає проти багатьох захворювань! Ось як його треба вживати…

Сало запобігає атеросклерозу й онкозахворюванням, очищує печінку і дає чималий енергетичний заряд. Помічне при застої жовчі.

Якщо взяти за правило щоранку натще роз­смоктувати (не з’їдати, а саме поволі смоктати) маленький шматочок сала (завбільшки як грудочка цукру), то че­рез два місяці жовчний міхур сам упо­рається з надлишком жовчі.

Тим, хто хворіє на поліартрит, ос­теохондроз, ревматизм, радять щодня між прийомами їжі з’їдати бутерброд із 20 г сала і шматочка чорного хліба. Він допоможе вивести солі з організму.

При хронічному бронхіті помічним засобом є внутрішнє свиняче сало («вельон»). Його можна приймати двома способами. Розтопити на малому вогні, злити, розчиняти по 1 ст. ложці жиру у склянці гарячого молока і пити малень­кими ковтками. Або на ніч натирати жиром груди.

Шматок сала добре з’їсти перед за­стіллям – воно попередить всмоктуван­ню алкоголю.

Взято з

http://simya.com.ua/salo-zamist-tableto ... iT2Qj371nw
Владимир 61
 
Сообщений: 4614
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: А поговорить...

Сообщение Владимир 61 » 19 окт 2019, 21:47

СВІЧА

Цю річку назвали Свічею,
З Карпат витікає вона.
Єднається в горах з зорею,
Збігає униз до Дністра.

Несе свої води в долини,
Бурхливим потоком біжить,
Свій шлях пробиває в камінні,
В обійми Дністрові спішить.

Колись, як ще юнкою була,
Кохання не знала вона.
Від вітру новину почула,
Почула про води Дністра.

Що легінь живе у долині,
З Карпат свою силу бере.
За матір йому - полонини,
Віками до моря пливе.

Що легінь цей страху не знає,
Красою усіх засліпив,
Він силу струмочків вбирає,
Пливе поміж двох берегів.

І серце забилося в річки,
Кохання ожило у ній,
Шепталися тихо смерічки
І заздрили їй, молодій.

З тих пір річка стежку шукала
В той край, де Дністер пропливав.
Між скалами шлях прокладала
Туди, де коханий чекав.

Роками з камінням боролась,
Із сил вибивалась вона,
Допоки якось не дібралась
До бистрої хвилі Дністра.

В обіймах зійшлися обоє,
Дністрові віддалась вона,
Кохалась вода із водою
Від верху й до самого дна.

Кохались, любились обоє,
Щасливою юнка була...
Аж раптом внизу, під горою,
Суперницю річка знайшла.

Побачила Лімницю-чічку,
А нижче ще й третя була.
Суперниця - Бистриця-річка
Купалась у водах Дністра.

А потім їй верби шептали,
Що й інші були у Дністра,
Не перша вона й не остання
В обіймах Дністрових була.

Образи терпіти не вміла,
Не знала ж образ дотепер!
Любив багатьох її легінь,
Був зрадником легінь-Дністер.

Назад повернутись хотіла,
З Дністром не хотіла пливти.
Просила смерічок, щоб інше
Русло помогли їй знайти.

Сказали подруженьки вірні :
"Немає назад вороття.
І мусиш назавжди віднині
З Дністром каратати життя.

Така тобі доля судилась,
Яке б ти русло не знайшла,
Дністрові впадеш у обійми,
Бо іншої долі нема ".

Не вірила річка подружкам
І вийшла вона з берегів,
Проклала русло собі інше
Між інших полів та ярів.

Усе зруйнувала навколо :
Будинки, дороги, мости.
Шукала дорогу з неволі,
Щоб інше кохання знайти.

Та добре казали подружки -
Не довга дорога була.
Підвечір під тою ж горою
Побачила хвилі Дністра.

Зустрів її докором тихим
-Я іншим зробитись не міг.
З тобою хотів би я жити,
Тобі все поклав би до ніг.

Отак поєднались навічно
Свіча і могутній Дністер.
Кохання шукатиме річка,
Шукає русло й дотепер.

Щороку русло вибирає,
Надії не губить вона...
А люди свічки виставляють,
Щоб тихою річка була.

Дві річки , дві перли намиста,
Разом несуть води тепер.
Дві річки із мого дитинства,
Дві річки - Свіча і Дністер.

Володимир Сокирко.

Взято з

https://www.facebook.com/groups/1877885 ... j_approved
Владимир 61
 
Сообщений: 4614
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: А поговорить...

Сообщение Владимир 61 » 28 ноя 2019, 19:45

Zenon Sych Їдло (рідкісне українське слово з наголосом на другому складі) - це найпростіша їжа в часи катастроф і соціальної нестабільності, споживання якої дає можливість вижити людині. Це будь-який продукт, який можна з'їсти. У якості "їдла" часто використовуються й овочеві культурні та дикі їстівні рослини (Читайте ще одну книгу: "Їдло 33-го. Словник Голодомору / Зібрав і упорядкував О. Різників. - О.: Юридична література, 2003. - 168 с.") ...про цей термін ми згадуємо у нашому "Короткому енциклопедичному словнику з овочівництва" - К.: ННЦ "Інститут аграрної економіки", 2006.

Взято з

https://www.facebook.com/zenon.sych?fre ... 7887319093
Владимир 61
 
Сообщений: 4614
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: А поговорить...

Сообщение Владимир 61 » 02 дек 2019, 16:50

Мікрозелень — новий напрямок овочівництва
27.11.2019532
Мікрозелень — новий напрямок овочівництва фото, ілюстрація
Для України мікрозелень — нова кулінарна тенденція останніх років, тоді як у світі, зокрема в США свіжі паростки овочевих і пряних рослин під назвою microgreens їдять вже кілька десятиріч. Вони так сподобалися споживачам, що з домашнього вирощування на підвіконнях швидко розвинувся новий напрям органічного овочівництва.



Власне кажучи, вирощування мікрозелені не є землеробством, оскільки не використовує ґрунт як екосистему, однак воно має чіткі ознаки органічного агровиробництва. За визначення FAO, «ідея органічного виробництва (землеробства) полягає у повній відмові від застосування ГМО, антибіотиків, отрутохімікатів та мінеральних добрив.
Результатом органічного виробництва є екологічно безпечна продукція, вільна від невластивих продуктам харчування хімічних елементів» («Вікіпедія»). Якщо органічне землеробство розвивається через свідоме обмеження чи повну відмову від використання синтетичних добрив, пестицидів і регуляторів росту рослин, то технологія microgreen не потребує їх за своєю суттю. Тому вирощування мікрозелені можна визначити як органічне овочівництво у чистому вигляді.
Мікрозелень — це паростки з розвиненим гіпокотилем, розгорнутими сім’ядолями і зачатком справжнього листя чи епікотилем і першими справжніми листочками. Їх ріст забезпечують внутрішні резерви насінин, а зовні — тільки вода, вуглекислий газ і світло. Втім, є й етильовані паростки з великого насіння, які вирощують без світла.


Дещо з біології
Морфологія насінини і проростка

У зародку насінини міститься первинний корінець, який переходить у первинне стебло. До того стебла прикріплені сім’ядолі (дві у дводольних рослин і одна у однодольних), а на його верхівці знаходиться зародкова брунька, з якої після проростання насінини розвивається перший пагін.
Проростання завжди починається з зародкового корінця, адже він всмоктує з ґрунту вологу, потрібну рослинці у першу чергу. Потім зародкові треба винести до сонця бруньку, тому починається ріст стебла. Щоб пробитися крізь ґрунт, воно росте петелькою, або колінцем, а вже на поверхні розправляється і далі росте верхівкою, а значить, і брунькою догори.
У різних видів рослин ріст зародкового стебла проходить неоднаково. Якщо розростається його надсім’ядольна частина (епікотиль, або надсім’ядольне коліно), сім’ядолі залишаються в ґрунті, а з піднятої над ним бруньки швидко з’являються перші справжні листочки, щоб скоріше розпочався процес фотосинтезу.
Таке проростання характерне для гороху, овочевих бобів. Якщо ж розростається підсім’ядольне коліно (гіпокотиль), сім’ядолі виносяться на поверхню ґрунту разом з брунькою, посилюючи її захист.
Потім вони розгортаються, зазвичай утворюють хлоропласти і фотосинтезують, навіть збільшуються у розмірі, тому їх називають сім’ядольними листочками. Між ними знаходиться брунька, з якої пізніше з’являються перші справжні листочки. Таке проростання характерне для більшості дводольних рослин.


Фізіологія живлення мікрозелені

На початку життя рослини її живлення зазнає кардинальних змін. Для розвитку зародка необхідне безперервне постачання води і поживних речовин. Спочатку він використовує органічні речовини, які надходять виключно з ендосперму, перисперму чи сім’ядолей насінини, а із зовнішнього середовища споживає лише воду. Це гетеротрофний тип живлення.
Потім, з появою надземних органів або позеленінням сім’ядолей, у їх клітинах під дією світла виникають хлоропласти. У них розпочинається фотосинтез, і тоді рослина споживає із зовнішнього середовища ще й вуглекислий газ, а у ході фотосинтезу вже сама утворює органічні сполуки. Це автотрофний тип живлення.
Однак гетеротрофне живлення не припиняється миттєво. Тоді рослина потерпала б від нестачі органічних речовин і не змогла б інтенсивно розвиватися, адже продуктивність фотосинтезу зростає поступово з наростанням зеленого листя. Тому насінина продовжує забезпечувати молоду рослинку поживними органічними і неорганічними речовинами доти, поки їх запас не буде вичерпано. Це мезотрофний тип живлення, і у цей час паросток ще не потребує надходження мінералів із зовнішнього середовища.
Таким чином, щоб отримати мікрозелень, не потрібно застосовувати ніякі добрива ні для кореневого, ні для позакореневого живлення. На мезотрофній стадії розвитку рослина ще не здатна утворювати міцні опорні тканини. На час споживчої стиглості мікрозелень перебуває саме у цій фазі, тому має ніжніші за дорослу зелень текстуру і смак.


Особливості обміну речовин паростків

Проростання насінини і розвиток проростка супроводжуються не просто активізацією ферментів і налагодженням обміну речовин — за короткий проміжок часу в маленькому рослинному організмі один хід обміну речовин змінюється зовсім іншим. Активність речовин, які беруть участь у цих процесах, має бути дуже висока.
В Одеській національній академії харчових технологій визначали біологічну активність 12 різних зразків мікрозелені. Вимірювалася швидкість реакції за участі коферменту нікотинамідаденіндинуклеотид (НАД), який є небілковою частиною ферментів дегідрогеназ, що беруть участь у процесах окиснення органічних сполук у клітині будь-якого живого організму.
Найбільшу біоактивність встановлено у мікрозелені буряка і зеленого базиліку, дещо нижчу — у проростках капусти червоної, крес-салату, кінзи, редиски, капусти броколі, руколи, дайкону, кольрабі, гірчиці, найменшу — у цибулі-шніт. Втім, усі види мікрозелені показали велику біологічну активність, оскільки речовини, що містяться у них, прискорили досліджувану реакцію у тисячі разів. Точніше, від 1750 до 42500 разів.
Біохімічні реакції у паростках і мініатюрних рослинках скеровують фітогормони. За хімічною структурою їх поділяють на гібереліни, ауксини, цитокініни, нещодавно відкриті брасіни, окремо ще виділяють абсцизову кислоту й етилен. З таблиці нижче видно, що за характером дії гібереліни, ауксини і цитокініни — стимулюючі речовини, а абсцизова кислота та етилен — інгібітори. На стадії мікрозелені у рослинах працюють в основному стимулятори, і працюють повним набором груп. З початком набухання насінини гібереліни переходять із зв’язаного стану у вільний і викликають експресію тих генів, що контролюють синтез гідролітичних ферментів. Ці ферменти розкладають складні молекули запасних речовин насінини на простіші, які рослина використовує для дихання і побудови свого організму. Затим вступають у дію ауксини, які активізують ріст клітин спочатку шляхом їх розтягнення, а потім діленням, і тоді посилюються дихання тканин і синтез білків.
Позитивний зворотній зв’язок лежить в основі саморозвитку рослинного організму. Так, ауксин хоча й утворюється у верхівці первинного стебла, проте активізує й процеси коренеутворення, тому насіння проростає у першу чергу корінням. Це підсилює продукування цитокінінів, адже більша їх частина утворюється саме у корені. Вони необхідні для росту і морфогенезу пагона, куди активно переміщуються по судинах за допомогою транспірації. Стимулюють приток поживних речовин до верхівки пагона і поділ її клітин, сприяють розростанню сім’ядолей через розтягнення клітин, активізують формування хлоропластів навіть у темряві.
Мікрозелень — це саме та частина рослинки, де відбуваються такі бурхливі процеси й містяться суперактивні речовини. Відтак, її споживання в їжу стимулює ріст клітин і відновлення людського організму, омолодження, зміцнення імунної системи. А нещодавно французькі вчені з’ясували, що фітогормони впливають також на мікробіоту кишечника, яка багато в чому визначає стан нашого самопочуття і зовнішності.
Дослідження біохімічного складу мікрозелені довели її високу насиченість корисними фітонутрієнтами порівняно зі зрілими аналогами. Зокрема, вона містить суттєво більше речовин з антиоксидантною активністю, в т. ч. вітамінів С, Е, К, каротиноїдів, поліфенолів, глікозинолатів тощо. Серед 25 видів мікрозелені, проаналізованих американськими вченими, найбільший вміст аскорбінової кислоти, каротиноїдів, вітаміну Е та вітаміну К виявлено у паростках червоноголової капусти, гранатового амаранту і дайкону.
Дослідники і споживачі мікрозелені називають її їжею від старіння, джерелом вітамінів, мінералів і поживних речовин, які благотворно позначаються на здоров’ї людини. Цей продукт поліпшує роботу травного тракту, печінки, серця, збільшує гостроту зору, допомагає позбутися зайвої ваги. Він ефективний у лікувальних і профілактичних дієтах.


Екологічні вимоги
Субстрат для вирощування мікрозелені може бути ґрунтовий (торф, перегній, листова земля, компост), але здебільшого використовують інертні, які не містять поживних речовин (вата, клоччя, ватин, мішковина, подрібнений текстиль, повсть, треста льону тощо). Обов’язкові вимоги до нього — вологоємність і аерація, рН 5,5–6,5. І звичайно ж, він має бути вільний від важких металів, шкідливих речовин, бруду, патогенних мікроорганізмів.

Насіння також має бути чисте від протруйників та інших засобів захисту рослин. Його підготовка до сівби або зовсім не проводиться, або складається з екологічно безпечного промивання і намочування у воді.

Вентиляція. Приміщення має добре провітрюватися (4–5-разовий повітрообмін за годину). За поганої вентиляції значно зростає ризик розвитку пліснявих грибів, що шкодить смаку і якості продукції. Боротьба з патогенними процесами у mikrogreens-технології складається виключно з їх профілактики природними методами.

Температура і вологість. Оптимальна температура для вирощування мікрозелені — 16–20°С, прийнятна — у межах від 10 до 25°С. За низької температури ріст рослинок буде повільний. Вологість повітря слід тримати на рівні 65–70%, а поливи проводити двічі на добу обприскуванням. Поливати помірно, щоб паростки не стояли у воді повністю, адже це може привести до загнивання.

Світло. Багато світла для вирощування мікрозелені не потрібно. Більше того, яскраве світло шкодитиме, адже воно підвищує інтенсивність фотосинтезу, чим скорочує важливу для microgreens мезотрофну фазу, тож паростки швидше втрачають ніжні смак і текстуру, навіть можуть набути гіркоти. Відтак, досвічування зазвичай не потрібне.

Види з крупним насінням (горох, кукурудза) можна вирощувати взагалі без світла, щоб отримати найніжніші етильовані паростки, хоча вміст вітамінів у них дещо нижчий. Якщо ж мікрозелень вирощують для прикрашання страв, інтенсивність кольорів, особливо зелених, збільшить додаткове освітлення фітолампою за пару днів до зрізання по півдоби щодоби.
Через 1–2 тижні після проростання насіння рослинки завдовжки 3–10 см залежно від виду зрізують над субстратом.


Їжа для космонавтів?

Для вирощування мікрозелені не потрібні значні площі чи багато важкого субстрату. Енерговитрати також невеликі, адже це виробництво потребує помірної температури і освітлення, а строк вегетації рекордно малий. Виробництво екологічно безпечне, продукція гарантує смакове й естетичне задоволення, а дієтична користь її не менша, ніж свіжих овочів. Може, таку їжу придумали і не космічні дієтологи, проте під час тривалого перебування на орбіті вирощування мікрозелені — саме те, що треба для забезпечення космонавтів живими вітамінами.


Є. Непорожна, селекціонер

Журнал «Пропозиція», №1, 2019 р



©Пропозиція - Головний журнал з питань агробізнесу
https://propozitsiya.com/ua/mikrozelen- ... 2kq9bFcKak

Взято з

https://propozitsiya.com/ua/mikrozelen- ... 2kq9bFcKak
Владимир 61
 
Сообщений: 4614
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Пред.След.

Вернуться в Барахолка

Кто сейчас на форуме

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 2