Холестерин і здоров'я
Під моєю статею про майонез одна лікарка казала, що майонез атерогенний продукт (холестерин - атеросклероз - інфаркт - смерть - цвинтар - рай. Це якщо коротко.), а я маю розуміти, що несу велику відповідальність, даючи людям рекомендації. З другим твердженням я погоджуюсь, а про перше ми зараз поговоримо.
Справа в тому, що я уникаю різні демагогічні суперечки в соціальних мережах, думаю, ви це помітили. Мені це не цікаво, адже воно їсть енергію і час, а мені є куди дівати і перше, і друге. На аргументи лікарки, я попросив показати мені РКД причинного зв'язку майонезу з атеросклерозом. Шах і мат - таких досліджень нема. Я, звісно, це знав, нечесна гра. Вінават, прастітє. Так, мені 31, і я досі дуркую.
Та бог з нею, з лікаркою, давайте розбиратись з холестерином.
Холестерин - це щось хороше чи погане? Погане? А чому? А що таке холестерин? Думаю, на два останні питання більшість не зможете дати внятної відповіді. Смішно, правда: ви не знаєте, що таке холестерин, ви не знаєте, чому він поганий, але знаєте, що поганий. Поганий і крапка.
Наше тіло складається з клітин, які мають оболонку, як ми з вами шкіру. Є речовина, яка робить цю оболонку міцною. Ця речовина - холестерин. Холестерин поганий?
Є речовина, з якої в печінці утворюються жовчні кислоти, що допомагають засвоюватись жирам з їжі. Ця речовина - холестерин. Холестерин поганий?
Статеві гормони, які роблять нас тими, ким ми є, утворюються з однієї речовини. Як ви вже догадались, це холестерин. Холестерин поганий?
А тепер задумайтесь, ваше переконання, що холестерин поганий, виявилось, як ви бачите, помилковим. Скільки ще таких помилкових переконань ви носите в голові? Просто задумайтесь... але ненадовго, ми продовжуємо.
Ми боїмось холестерину, бо щось чули про ліпопротеїни низької щільності - поганий холестерин, які вбудовуються в стінки судин, утворюють атеросклеротичні бляшки. Бляшки відриваються і закупорюють власні судини серця. Все, привіт, інфаркте! Жах! «Поганий холестерин» - це білок, який переносить холестерин і жири з печінки до різних тканин, і з яйцями на вашій тарілці він має мало спільного...
Так, яйця, печінка і м'ясо містять холестерин, але що в цьому поганого? Ви знали, що 75% холестерину утворюється в печінці, і тільки 25% ми отримуємо з їжі? А ви знали, що якщо ми отримуємо багато холестерину з їжі, печінка компенсовує це зниженням власного утворення холестерину? Ви знали, при високохолестериновому харчуванні в крові зростає і «поганий холестерин» (ЛПНЩ), і «хороший» (ЛПВЩ)? І це важливе уточнення, адже значення має не кількість холестерину в крові, а співвідношення різних фракцій.
Дебати щодо впливу харчового холестерину на атеросклероз ведуться давно. Вчені загодовують бідних тваринок кінськими дозами холестерину. Але такі експерименти на братах наших менших - це вистріл з пальця в небо із заплющеними очима: різні тварини по різному реагують на холестерин, та й безшерстий примат - не кролик і навіть не щур.
З когортними (спостережувальними) дослідженнями справи ще гірші: люди, які споживають багато холестерину - це, зазвичай малорухливі індивіди, які споживають мало клітковини і багато насиченого жиру. Всі три фактори (гіподинамія, насичений жир, мало клітковини) негативно впливають на серцево-судинні захворювання (ССЗ).
Провести рандомізований контрольований дослід на людях, який би визначив вплив харчового холестерину на атеросклероз нереально: 1) атеросклероз потребує часу; 2) такий дослід неетичний. Тому їх нема.
В середньому люди з ішемічною хворобою серця (ІХС) споживають 223мг/1000ккал холестерину, тоді як здорові - 216мг/1000ккал. Ви бачите суттєву різницю? Якщо врахувати денний калораж, різниця буде десь 16мг. При добовому метаболізмі холестерину більше 1000мг, цифри більш ніж смішні.
Дуже важко диференціювати вплив холестерину від впливу насиченого жиру, адже всі продукти, що містять холестерин, містять і насичений жир. Важко, але можливо. Візьмімо в руки яйця. (Чоловіче, вийми руку з трусів, я про курячі!) Справа в тому, що яйця в порівнянні з іншими продуктами містять набагато більше холестерину по відношенню до насиченого жиру. Якщо любителі яєць частіше мають ІХС, то й холестерин винен.
Так от, таких досліджень проводилось багато, і вчені не бачать зв'язку між споживанням яєць і ССЗ. Окрім того, Японія, Франція, Мексика та Іспанія - країни, в яких їдять найбільше яєць, мають низький показник смертності від ІХС.
Істинна причина ССЗ - сучасний спосіб життя: гіперкалорійна дієта, яка бідна на цільну рослинну їжу, але багата тваринними жирами, алкоголь, цигарки та малорухливий спосіб життя.
І все ж таки, американська асоціація серця (AHA) рекомендує перестрахуватись і не ЗЛОвживати холестерином.
Цукор - поганий, сіль - поганий, картопля - поганий, холестерин - поганий... Може, досить? Між чорним і білим є багато відтінків сірого. Хоча нє, сюди більше підходить інший, трохи перефразований мною, вислів: ліки від отрути різняться не так речовиною, як кількістю.
Завжди ваш Віктор Мандзяк - той, що, незважаючи на усвідомлення обмеженості власних когнітивних можливостей, силкується пізнати цей світ.
Література:
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161 ... 0000000743https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11111098/Моя сторінка в iнсті:
https://www.instagram.com/viktor_mandziak/