А поговорить...

Спонсор форума
Изображение

Re: А поговорить...

Сообщение Владимир 61 » 13 янв 2020, 18:29

Українські фермери недооцінюють комерційний потенціал солодкої трави ацтеків
Від Seeds Від Січ 13, 2020
0 1 167
Поділитись
Останнім часом рослини, які мають солодкий смак, але не містять цукру, займають все більше і більше полів по всьому світу. Не стала винятком ліппія – цю лікарську рослину вирощують в промислових масштабах багато країн, пише SEEDS.

Для фермерів України ліппія може мати чималий комерційний інтерес – піклуючись про власне здоров’я, все більше людей виключають зі свого раціону звичайний цукор. Листя ліппії має солодкий присмак і його часто використовуються в стравах і напоях саме як натуральний органічний підсолоджувач.

Батьківщина Lippia dulcis – Мексика, не дивно, що ліппію часто називають ще й “солодка трава ацтеків” або “ацтекський цукор”.

На вигляд ліппія – пишний кущ, гілки якого розлого стеляться по поверхні в різні боки. Листя має овальну форму і сильний аромат. Цвіте ліппія невеликими білими квіточками. За нормальних умов стебло може вирости до метра.

Листя цієї рослини має дуже солодкий смак. Їх віддавна вживали в Мексиці і країнах Центральної Америки в якості підсолоджувача та як лікарські рослини. Крім того, ацтеки використовували сік ліппії як дезінфікуючий і очищає засіб. Цим соком натирали тіло, щоб інтенсивний запах ефірної олії відлякував москітів, диких тварин і крокодилів.

У XVI столітті ліппія потрапила до Європи. Тут ця трава і отримала свою сучасну назву на честь Августина Ліппі (Augustin Lippi, 1678-1701), італійського мандрівника і натураліста, який жив в XVII столітті.

На смак листя ліппії дещо нагадує більш звичний замінник цукру стевію, проте він набагато солодший і насичений ефірними маслами. Також він не залишає трав’яного післясмаку, характерного для стевії.

Солодкий смак листю ліппії надає ернандульцин, який був виділений вченими зовсім нещодавно – тільки в 1985 році. За шкалою людського сприйняття, він в тисячу разів солодший, ніж цукор, що дозволяє використовувати його в якості природного низькокалорійного підсолоджувача харчових продуктів.

На відміну від багатьох синтезованих підсолоджувачів, які мають низку небажаних побічних ефектів і високу собівартість виробництва, ернандульцин, що отримується з листя ліппії солодкої, може бути відмінною альтернативою, як для людей хворих на діабет, так і для загального використання з метою знизити калорійність їжі.

На сировину зрізають пагони ліппії, які ще не почали дерев’яніти, їх сушать в тіні, як будь-яку траву. Згодом висушену солодку “траву ацтеків” можна додавати до чаю ​​або до консервації.

В Україні ліппія росте досить непогано, ось тільки на яскравому сонці рослини пригнічуються, листя ліппії набуває бронзового відтінку. Тому ліппія найкраще розвивається в умовах півтіні під деревами з рідкою кроною або між чагарниками.

Однак від нестачі освітлення і низької вологості повітря рослини теж страждають. У цьому випадку вони можуть втратити майже все листя, але при настанні сприятливих умов вони швидко відновлюється.

Ще один плюс вирощування ліппії – “солодка трава ацтеків” здатна переносити сильні посухи. І не дуже вибаглива до ґрунту.

Взято з

https://www.seeds.org.ua/ukra%d1%97nski ... fFxEXyPPPA
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: А поговорить...

Сообщение Владимир 61 » 15 янв 2020, 20:32

Українські супермаркети беруть курс на миту картоплю. Сорти, що придатні до миття
Українські супермаркети беруть курс на миту картоплю. Сорти, що придатні до миттяУкраїнська асоціація виробників картоплі (УАВК) рекомендує виробникам картоплі звернути увагу на актуальну тенденцію, що намітилися наприкінці 2019 року в торгівельних мережах України - одному із найпопулярніших каналів збуту картоплі.
За словами виконавчого директора УАВК Оксани Руженкової, упродовж осені 2019 року до УАВК зверталося чимало категорійних менеджерів торгівельних мереж із проханням надати інформацію і контакти господарств, що можуть постачати миту картоплю. Зокрема, подібну цікавість продемонстрував менеджмент супермаркету «Фора», де проводиться ребрендинг і взято курс на задоволення потреб споживачів середнього рівня достатку. Менеджери мережі повідомили, що відтепер орієнтуються на загальноцивілізаційні санітарні вимоги і мають намір упродовж 2020-2021 рр прибрати з полиць продукцію із залишками на ній землі.
«Подібна картина наразі спостерігається в усіх супермаркетах «Новус», «МегаМаркет», структурах Fozzу Group («Сільпо», Fozzy, «Фора»), мережі «АТБ». На їхніх полицях в наявності як немита, так і мита картопля. Немита в роздріб коштує в межах 11,5-12,5 грн, мита і нефасована – 17 грн. Цікаво, що споживачі більш охоче розглядають і купують митий товар, ніж продукцію з землею, що має більш програшний, нетоварний вигляд», - повідомила вона.
За інформацією директора українського представництва нідерландської компанії Tolsma Grinish Олеся Капітанчука, в Україні обладнання для миття і шліфовки картоплі мають лише три промислових картоплярських підприємства: Green Guild Group (ТМ «Матуся Потуся», «Вовка Морковка», «Пані Цибулька», «Бурякович»), ПП «Імпак» (ТМ «Овочиста»), агрохолдинг «АТК» (ТМ «Фреш-Ко»).
В УАВК відмічають, що далеко не всі сорти картоплі придатні до миття. У разі якщо подібна новація приживеться на українському ринку, в Асоціації радять виробникам звернути увагу на сорти, які мають цупку, гладку чи легко сітчастку шкірку (менше уражається механічно і має привабливий товарний вигляд) і неглибокі мілкі вічка (із глибоких вічок погано вимивається земля, в результаті чого накопичується волога, що провокує подальше підгнивання).
На сьогодні в Держреєстрі сортів рекомендованих до вирощування в Україні є чимало сортів, придатних до миття, а саме:
- AGRICO (Нідерланди): Рів`єра, Арізона (серпень-жовтень), Мадлен, Еволюшен, Констанс, Рудольф;
- HZPC (Нідерланди): Коломба, Карера, Ред Скарлет, Мемфіс, Евора, Моцарт, Лусінда, Челенджер;
- EUROPLANT (Німеччина): Мадейра, Берніна, Карелія, Рікарда, Санібель, Беллароза;
- NORICA (Німеччина): Гала, Ніксе, Балтік Роуз, Алора, Вега, Венді, Балтік Фаєр, Сорая, Паролі;
- SOLANA (Німеччина): Королева Анна, Гранада, Бельмонда, Ред Леді, Лабелла, Таїсія;
- ПрАТ «НВО Чернігівеліткартопля» (Україна): Сенатор, Ажур.
Сорти, що придатні до миття, можна придбати в українських представництвах згаданих селекційних компаній.
УАВК нагадує про необхідність купувати насіннєвий матеріал винятково в господарствах, що мають офіційний статус насінницького господарства і готові надати покупцеві відповідний сертифікат. «При сортооновленні, яке потрібно проводити не рідше, ніж раз на чотири роки, віддавайте перевагу перевіреним виробникам насіннєвого матеріалу. Вітчизняний насіннєвий ринок 2020 року може постраждати від засилля насіннєвого матеріалу виробництва країн Митного Союзу. Задля здешевлення вартості та плегшеної експортної процедури він ввозиться в Україну під виглядом столової картоплі і не проходить жодної фітосанітарної перевірки. Поява подібної картоплі призведе до ймовірної появи на українських ланах раніше відтсутніх в державі карантинних організмів. Будьте пильними і патріотичними! Не женіться за дешевизною», - закликають у профільній картоплярській Асоціації

Взято з

http://potatoclub.com.ua/news/421-ukray ... ae1KWhxZz8
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: А поговорить...

Сообщение Владимир 61 » 17 янв 2020, 16:06

Чому яблука темніють на зрізі?
Семен Покотило

Чому яблука темніють на зрізі? Як правило, на це питання відповідають так: через те, що кисень повітря окисляє залізо, яке міститься в яблуках. Часто додають при цьому, що, якщо яблуко після розрізання не темніє або “іржі” на зрізі мало, значить, яблуко містить мало заліза. І що якщо полити зріз яблука соком лимона, то яблуко довго не буде темніти, тому що лимонна кислота зв’яже іони заліза.

Звучить переконливо і правдоподібно. І тим не менше, все це абсолютно не відповідає істині.

Залізо в яблуках дійсно є. В одному яблуці вагою 100 г міститься близько 1-2 міліграмів заліза – мікроскопічне кількість, абсолютно недостатнє, щоб зіпсувати товарний вигляд цілого фрукта. Тому, до речі, не має ніякого сенсу лікувати за допомогою яблук дефіцит заліза в організмі, особливо якщо врахувати, що з цієї мізерної кількості організм засвоює лише 1-5%.

Насправді механізм потемніння яблук зовсім інший.

Відомо, що ягоди і фрукти, багаті антиоксидантами, які багато в чому визначають їх користь для нашого з вами здоров’я. У яблуках багато речовин групи антиоксидантів, які називаються поліфеноли. За будовою вони являють собою ланцюжки молекул різних фенолів, які виглядають приблизно так:

теафлавінів-3-галлат – поліфенол рослинного походження
(відомо, що фенол – сильна отрута, але ланцюжка фенолів – це речовини, що володіють абсолютно іншими властивостями, зовсім не токсичні для людини).

Крім того, в яблуках містяться ферменти поліфенолоксідази, завдання яких, як видно з їх назви, – окисляти поліфеноли.

В результаті окислення поліфенолів утворюються хінони. Самі по собі вони безбарвні, але на відміну від поліфенолів, які за своєю природою перешкоджають реакціям окислення, хінони, – навпаки, сильні окислювачі, які, утворилися на поверхні яблучного зрізу, починають взаємодіяти з усім, що їм на шляху попадеться. В результаті і утворюються речовини, які надають яблуку іржавий колір.

Чому ж м’якоть цілого яблука не «іржавіє”? Хитрість тут в тому, що для взаємодії поліфенолоксідази з поліфенолами потрібний кисень. Коли цілісність яблука пошкоджується, кисень отримує доступ до місця дії і запускає ці процеси.

Якщо обробити зріз яблука лимонною кислотою, то можна уповільнити його потемніння. Секрет криється в тому, що при підвищенні кислотності (хіміки кажуть: при зниженні pH) знижується активність поліфенолоксидаза.

Для чого все це потрібно і який у цьому сенс?

Яблуко таким чином захищається від шкідників. Процеси окислення поліфенолів, як ви звернули увагу, запускаються тільки при пошкодженні яблука. У природі таке відбувається, наприклад, якщо фрукт прогризла гусениця. Перші в списку “захисників” яблука – самі хінони, які, будучи сильними окислювачами, токсичні для мікроорганізмів і грибків. Коричнева “плівка”, яка утворюється на пошкодженій поверхні яблука, загоює пошкодження і захищає його м’якоть від проникнення пошкодження вглиб. І нарешті, захисну роль виконують речовини, які утворюються в результаті процесів окислення. Одні з них здатні сильно зіпсувати травлення гусениці, інші – зробити фрукт несмачним для неї. Щось схоже відбувається, коли ми їмо терен, черемху або незрілу хурму – їх неприємне в’яжучий дія обумовлена ​​дією дубильних речовин танинов, які теж відносяться до класу поліфенолів і згортають білки на поверхні язика і слизової з утворенням великих “несмачних” молекул.

Швидкість освіти бурою плівки і інтенсивність її кольору визначаються кількістю поліфенолів в даному сорті яблук.

Такий же механізм має потемніння на зрізі бананів, персиків, незрілих волоських горіхів, картоплі, грибів.

Побуріння м’якоті яблука на зрізі надає йому не особливо апетитний вигляд. Тому вчені вже давно задалися питанням, як можна цього уникнути. Вже виведені сорти яблук, у яких поверхня надрезанного яблука не темніє. Домоглися цього шляхом блокування генів, що відповідають за синтез поліфенолоксидаза.

Яблука сорту “Арктик”, виведені канадськими фахівцями,
зовні нічим не відрізняються від звичайних яблук, крім того, що вони не темніють на зрізі

До речі …

Потемніння під дією поліфенолоксідази – не завжди небажаний процес. У ряді випадків до нього вдаються спеціально. Наприклад, ферментація чайного листя, в результаті чого виходить чорний чай, включає в себе, в тому числі, окислення поліфенолоксидаза катехінів та інших дубильних речовин. Утворені в ході цих реакцій хінони, в свою чергу, починають самі діяти як сильні окислювачі і сприяють утворенню в чаї запашних речовин.

У тварин і людини поліфенолоксидаза (тирозинази) окисляє амінокислоту тирозин з утворенням фарбувальних пігментів – меланінів, які відповідають за колір волосся, райдужної оболонки ока, шкіри.

09.05.2018

Взято з

https://piznayko.in.ua/chomu-yabluka-te ... V_6BM8IQSc
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: А поговорить...

Сообщение Владимир 61 » 18 янв 2020, 20:28

Любов Ільмінська
17 год
Ще один маленький нарис про те, навіщо зберігати лучний простір.
Насіннєва скарбничка та величезна годівничка.

Взимку, для багатьох, яри виглядають не надто привабливо: похмурі кольори, пожухла трава, чорні коробочки з насінням на стеблах. Але коли знаєш, що в кожній такий коробочці є сотня насінин, а жменьки коробочок вистачить, щоб заквітчати величезний кусок живого лучного килима, то і сухі стеблини здаються гарними. Цікаво роздивлятись та вгадувати, яким рослинам вони належать.

Кожна літня квітка перетворилася на плід з поживним насінням. Тому до наших степів та луків, як до багатого столу, прилітають зимувати гості з далекої півночі: в’юрки, пуночки, чечітки. Тут зиму проводять місцеві зерноїдні птахи: зеленяки, вівсянки, щиглики, просянки, коноплянки, чижі, костогризи. По глід, шипшину та дикі яблука навідуються дроздові. Вони рідко підлітають до людських осель, тому мало хто з мешканців села знає про існування цих птахів, якщо не цікавиться навмисне. Мало хто знає наскільки живим і дзвінкім від пташиних голосів може бути лучний простір взимку. Мало хто усвідомлює наскільки цінною є земля з природньою рослинністю для виживання птахів у зимовий період.

Навесні до наших ярів повернуться до пів сотні видів дрібних птахів. І луки будуть годувати їх не тільки насінням трав. Цей простір неймовірно багатий на безхребетну біоту. Ластівки, стрижі та мухоловки від світанку до ночі кружляють над схилами ярів, занурюючись у «небесний планктон». Плиски та жайворонки шукають їжу на землі. Кожна пташка знайде тут собі комашку або хробачка на свій смак.

Шкода, що такі прекрасні місця зараз, як ніколи раніше, знаходяться під серйозною загрозою перетворення на німу безживну ріллю.

Взято з

https://www.facebook.com/groups/organic ... p_activity
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: А поговорить...

Сообщение Владимир 61 » 30 янв 2020, 14:21

Українські розробники заробляють на підрахунку джмелів $345 тисяч
30 січня 2020 1214 0
Українські розробники заробляють на підрахунку джмелів $345 тисяч
Українські розробники заробляють на підрахунку джмелів $345 тисяч
Українська компанія Agrolabs із Дніпра винайшла пристрій Agrolabs B-Control, який дозволяє порахувати кількість джемів, які залітають і вилітають з вулика. Винахід виявився настільки популярним за кордоном, що компанія заробила $345 000 в продажах і передзамовлення, потрапила до гонконгського Brinc, відкрила представництва у Гонконзі та Лондоні, повідомляє ain.ua.

За словами творців винаходу Михайла Лазаренка і Максима Горінова, щороку фермери витрачають близько $700 млн на покупку джмелів: врожай від незапилених та запилених рослин відрізняється удвічі. Джмелі живуть 8 тижнів, після чого потрібно купувати нових комах. А вручну рахувати джмелів нереально. Натомість автоматичні дверцята на льотках працюють на одному заряду, якого вистачає на 8 тижнів (саме стільки живуть джмелі).

«В чому проблема? Якщо фермер використовує джмелів на 20 га, то одночасно закривати льотки в разі небезпеки чи вести облік кількості вильотів та прильотів комах — нереально. А наш винахід закриває та відкриває льотки автоматично», — пояснює Михайло Горінов.

Також пристрій дозволяє моніторити активність комах. Наприклад, після покупки та транспортування джмелі можуть бути неактивними, що негативно впливає на якість запилення та врожайність культур.

Взято з

https://kurkul.com/news/19489-ukrayinsk ... 45-tisyach
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: А поговорить...

Сообщение Владимир 61 » 01 фев 2020, 20:20

Наступні 5 років прогнозуються найспекотнішими на планеті
31 січня 2020 3517 0
Наступні 5 років прогнозуються найспекотнішими на планетіKurkul.com
Наступні п'ять років з 2020 по 2024 р. будуть найспекотнішими на планеті за весь час метеорологічних спостережень. Про це свідчать дані Британської метеорологічної служби, інформує obozrevatel.com.

Як повідомляють синоптики, в середньому температура у світі підніметься на 1,15-1,46°С. При цьому наголошується, що попередні п'ять також були найспекотнішими з моменту початку спостережень — в середньому на 1,09°С вище колишніх показників.

«Якщо виключити ймовірність масштабної вулканічної активності, ці передбачення показують, що ми стрімко наближаємося до точки, коли ми побачимо тимчасові переходи глобальних температур за позначку в 1,5°С», — повідомив Адам Шейф, який відповідає за довгострокові прогнози в Британській метеорологічної службі.

Британські вчені попередили, що зростання світових температур необхідно стримати в межах 1,5°С. Ця норма запропонована Паризькою угодою по клімату від 2015 р. Також синоптики підкреслили, що через триваюче потепління на Землі «вікно можливостей звужується» для реагування на цю ситуацію.

Прогнозується, що глобальне потепління найбільше торкнеться північних районів Європи, Азії та Північної Америки, а також Північної Атлантики.

Взято з

https://kurkul.com/news/19515-nastupni- ... na-planeti
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: А поговорить...

Сообщение Владимир 61 » 24 фев 2020, 23:26

lana Vnukova
3 год
Сегодня долго беседовала по телефону с заказчиком из Ивано Франковской обл. Лето у них дождливое. Каждый сезон помидоры пропадают. Но он с упорством ищет "беспроблемные сорта". Которые можно вырастить "без химии", побрызгав по ним сывороткой, йодом и прочим "натуральным лекарством". Каждый сезон!!! Он покупает "беспроблемные " по словам продавца сорта, но и они болеют. Вот почему существует такая каста продавцов. которым лишь бы сбыть товар с рук?! Почему нельзя объяснить человеку, что в некоторых областях нашей страны( и во многих других странах ) климат не помидорный! Помидоры там можно вырастить только в условиях закрытого грунта и при том, что их надо регулярно обрабатывать препаратами от болезней от самой рассады! И если летом постоянно идут дожди, температура опускается до 6 * в июле!!! Как помидоры могут в таких условиях быть беспроблемными? Все сорта беспроблемные. если им создать нормальные условия. Соблюдайте правила. Делайте растворы по инструкции. изучайте какой препарат от какой болезни. проводите профилактику. Очень важно. чтоб томаты получали полноценное питание -такие растения имеют иммунитет и более устойчивы к болезням . Надо , чтоб освещение было комфортное, и чтоб помидорные грядки не стояли мокрыми , а проветривались. И ещё! Режим карантина на огороде тоже никто не отменял. Вы видели промышленные парники с роскошным урожаем?А какая там стерильность? никто не заходит туда в верхней одежде. и если к вам в гости прибежала соседка с жалобами на то, что у неё на огороде всё загнулось от болячек , не спешите тащить её вместе со спорами грибов на обуви и одежде в свой огород и хвастаться достижениями. Споры всяких грибных инфекций и так ветром принесёт с её огорода и незачем ускорять этот процесс .Лучше сами потом пройдитесь и обработайте растения. и соседке порекомендуйте хороший препарат, а не всякие "народные средства".если у вас дождливый климат. но бюджет не позволяет купить большой парник -пользуйтесь низкими дугами. а под ними -низкорослые сорта. Как ранних. так и средних сроков созревания - например из серии Гномов. у Гномов и окраски, и формы разные. Есть и не Гномы. есть разные шарики, черри и сливки. Сейчас выбор большой. только всем сортам нужен уход. нужны качественные удобрения, качественные и грамотно применяемые препараты, защита от ливней и холода. А для этого надо приобретать опыт. учиться , анализировать ошибки . Никто с опытом в любом деле ещё не рождался. Даже у опытных огородников всегда куча проблем и работы. Хотите огород без проблем? Не сейте там ничего. увидели, что выросло -вот это как раз то, что "беспроблемное". оно и не болеет, и на солнце не печется и от переувлажнения и перепада температур не трескается. за всем остальным надо ухаживать , заботиться и постоянно решать возникающие проблемы.а продавцам "беспроблемных сортов" хочу напомнить -люди с годами приобретают опыт. И поймут. что вы их развели , как лохов. Оно вам надо?

Взято из

https://www.facebook.com/groups/1067332 ... p_activity
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: А поговорить...

Сообщение Radha » 01 мар 2020, 20:28

Всім привіт. Якщо тобі не важко виділити декілька хвилин свого часу, пройди будь ласка опитування. Кожна відповідь важлива для статистики, але ще я шукаю людей, яким би була цікава тема вирощування, продажі і купівлі рослин. Дякую за увагу :D
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIp ... sp=sf_link
Radha
 
Сообщений: 1
Зарегистрирован: 01 мар 2020, 19:25

Re: А поговорить...

Сообщение Владимир 61 » 23 мар 2020, 09:56

Медhttps://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1076178902741209&id=100010473278152&from_close_friend=1&notif_id=1584916765105682&notif_t=close_friend_activityики Італії цілодобово спасають людей від коронавірусу.
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: А поговорить...

Сообщение Владимир 61 » 25 мар 2020, 14:21

Бджоли почали будувати гнізда повністю з пластикових відходів Анатолій Шевченко25.03.2020 7 510 Час читання: 1 хвилина Кількість пластикових відходів на Землі досягло катастрофічних масштабів, і про це свідчить навіть поведінка бджіл. У 2013 році вчені виявили, що деякі бджоли збирають поліуретан і поліетилен, щоб разом з натуральними матеріалами використовувати їх для побудови своїх гнізд. Зараз ситуація стала ще серйознішою — в Аргентині вперше в історії були знайдені бджолині гнізда, створені повністю з пластикового сміття. Дослідники знайшли пластикові гнізда в спеціальних бджолиних «готелях», які являють собою споруди у вигляді порожнистих трубок, в яких комахи можуть будувати притулки для своїх дитинчат. У природі місцями для спорудження таких гнізд стають порожнини, які попередньо необхідно очистити від бруду, листя і деревної смоли. В Австралії знайдені бджолині гнізда з пластику Вивчивши одне з гнізд з трьома окремими осередками, дослідники виявили, що воно повністю складається з тонкого світло-блакитного пластику. Він явно небезпечний для комах, тому що усередині одного з осередків була знайдена мертва личинка, а інша містила мертву дорослу особину. Третя клітинка була недобудована. Используете AdBlock? Реклама на сайте помогает развивать его Пожалуйста, внесите мой сайт в вайтлист вашего AdBlock плагина Перший випадок, коли дослідники знайшли повністю пластикове гніздо, звучить і виглядає як фрагмент з антиутопічного роману. Ймовірно, з-за глобального забруднення планети, бджоли почали адаптуватися під нові умови і шукати альтернативні матеріали для будівництва жител. Пластик захищає бджіл від шкідливих речовин Цілком може бути, що бджоли почали використовувати пластик не через нестачу природних матеріалів, а з-за його захисних властивостей. В довколишніх від місця виявлення гнізд полях були використані згубні для комах гербіциди, і пластик міг захистити бджіл від шкідливих речовин краще, ніж листя і дрібні гілки. Хай там як, нове відкриття стало черговим нагадуванням про те, що планета знаходиться в дуже небезпечній ситуації. Також воно в черговий раз довело кмітливість бджіл, хоча в цьому вже пора припинити сумніватися — ці комахи навіть розуміють, що таке «нуль»

https://cikavosti.com/bdzholi-pochali-b ... cq=hpKtfUr
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Пред.След.

Вернуться в Барахолка

Кто сейчас на форуме

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 6

cron