Опыление сада

Re: Опыление сада

Сообщение Владимир 61 » 19 ноя 2019, 16:02

В кінці добре видно розбірну хатку https://www.youtube.com/watch?v=PgUxSD0 ... Rw&index=7
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Опыление сада

Сообщение Владимир 61 » 20 ноя 2019, 18:06

Лекція про осмій.

https://www.youtube.com/watch?v=vf8QyIF3eoY
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Опыление сада

Сообщение Владимир 61 » 20 ноя 2019, 18:12

Теорія і практика https://www.youtube.com/watch?v=p3TuwX-1jKQ
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Опыление сада

Сообщение Владимир 61 » 20 ноя 2019, 18:20

Супер вулик, кокони бджоли листоріз з пелюстків квіток. https://www.youtube.com/watch?v=oFDbLIKJn9M
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Опыление сада

Сообщение Владимир 61 » 20 ноя 2019, 18:39

Таємничий та прекрасний світ комах https://www.youtube.com/watch?v=VSRtmQUORKw
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Опыление сада

Сообщение Владимир 61 » 20 ноя 2019, 19:55

Розводимо джмелів https://www.youtube.com/watch?v=SP5wU4P0IjE
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Опыление сада

Сообщение Владимир 61 » 11 дек 2019, 11:32

Олександр Чортополох Рецепт. Всі посять рецепт. Медовуха - це, як я розумію медова бражка, або горілка з медом - таку не роблю. Хмільні меди - це мед, плюс бажано джерельна вода, плюс хміль, спеції, ставлені без нагрівання, але мед повинен бути дуже якісний бо може скиснути на оцет, або варені - суміш нагрівається до кипіння, і в деяких рецептах кип'ятиться до виварювання третини води - знімається піна, а потім доливається водою до початкового рівня, додається хміль, спеції, і ставиться в погріб. Міцність починає з'являтися після 3-х, 4-х місяців холодного бродіння, тримати щонайменше 6 міс. Співвідношення води і меду рекомендується різне, я давав 3 - 3,5 л меду на 10 л продукту. Можна більше. Але меди важко освітлити - вони весь час бродять і мутні. І смак медів на хмілю гіркуватий, нагадує міцне пиво. Хоча, можливо я давав багато хмелю. Я роблю медові вина - та ж технологія що і у медів - кип'ячу хв 15 - 20 щоб не скисало, а після охолодження додаю імпортні винні дріжджі з інтернет магазинів, і перемелені ягоди - сливу, вишню, смородину, виноград - що є в кількості 10 - 50% від кількості кінцевго продукту, можна більше, наприклад винограду, Можна лайм - цікавий продукт виходить, міцний типу хересу, і досить швидко - місяці за чотири з половиною можна пити. Зброжую в скл. 10літр банках з гідрозатворами, можна днів 5, можна 20 (є різні рекомендації), і заношу в погріб. Днів через 20 - 30- потрібно злити з осаду. потім розливаю в бочки, або тримаю в бутилях уже без гідрозатворів, Ззливати з осаду можна і двічі.. Через 6 міс продукт стає готовим. Після року - ще кращим. І т.д. Я весь мед - 3л - 5 кг зразу не даю. Спочатку даю півтора - 2 літри меду на 10л продукту, а через- 30 дн. після зливання з осаду днів додаю ще,до норми. Але це не принципово. В процесі приготування можна ще додавати мед. Буває, коли довго стоїть - стає несолодким ігристим. Але Смак медових вин трошки незвичний, особливо, коли несолодкий, і з першого разу може не сподобатись. Тому, при дегустаціях обов'язково давати спочтку натуральний продукт, а потім з додаванням трошки меду - смак кардинально змінюється на приємніший. Але ці проблеми - вже через рік - півтора витримки. Без додавання винних дріжджів з певною проблематичністю можна ставити на сливі і винограді. Всі інші ягоди будуть давати бродіння, але спирти, які вони виброжують неякісні - з метиловими,бутиловими і іншими шкідливими спиртами. За кордоном навіть виногради типу ізабели, чи лідії вважаються непридатними для виноробства через неякісні для бродіння дріжджі. тому обов'язково потрібні якісні винні дріжджі. Іноді, через неяісня дріжджі, наприклад з якісного продукту смородини, чи йошти виходить неякісний продукт

Взято з

https://www.facebook.com/groups/1488100 ... ent_follow
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Опыление сада

Сообщение Владимир 61 » 11 дек 2019, 21:05

Дикі бджоли, на відміну від медоносних, які давно одомашнені, запилюють значно більшу кількість рослин, підвищують їхню врожайність і є значно ефективнішими.

До того ж деякі рослини – конюшина, люцерна тощо – найліпше пристосовані для запилення саме дикими бджолами.

Лише окремі види диких бджіл (наприклад, земляний джміль) здійснюють запилення гудінням, до якого медоносні бджоли не пристосовані. Збираючи пилок, бджола тримається за квітку і вібрує крильцями з визначеною частотою. Під дією вібрацій активно вивільнюється пилок із пильників.

Є види рослин, що потребують саме запилення гудінням. Зокрема, це актуально для томатів, чорниці.

Також за інших однакових умов джмелі у перерахунку на комаху запилюють більше квітів, аніж медоносні бджоли. А 250 бджіл осмій у яблуневому саду мають таку саму ефективність, як і повноцінна родина медоносних бджіл, у якій 10-20 тис. бджіл-робітниць.

На додаток бджоли осмії не знижують льотної активності навіть за несприятливої погоди, адже тривалість їхнього життя – близько 40 днів, і їм слід устигнути заготовити пилок для розплоду.

Взято з
https://agrotimes.ua/ovochi-sad/lyshe-o ... gudinnyam/
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Опыление сада

Сообщение Владимир 61 » 11 дек 2019, 21:15

Гарантії високих врожаїв – якісне запилення плодово-ягідних культур
Це забезпечать Вам дикі бджоли-осмії. Живуть вони в трубчатих глухих порожнинах(очеретяні стріхи старих будинків, отвори в будівлях і т.п.) Ці комахи - прекрасні ранньовесняні запилювачі рослин – працюють при температурах +8 - +10С і навіть при незначному дощі(що дуже важливо) за яких медоносні бджоли, ще досить малоактивні. Як стверджує канд. біол.. наук О. Комісар, ефективність однієї осмії у 80 разів(!) перевищує запилювану ефективність роботи однієї бджоли. Головна відмінність їх від медоносних бджіл – вони не мають жала, отже не жалять і не заготовляють меду. Живуть осмії до двох місяців, доки квітують рослини(песики, абрикоси, черешні, вишні, яблуні, сливи, груші, малина, суниця) Вони також збирають пилок із рослин інших видів, смородина, порічки, аґрус, виноград, огірки, баштанні культури. При запиленні самка осмії за хвилину відвідує 9- 10 квіток. Підраховано (канд. біол.. наук О. Комісар), що для запилення 1 га саду потрібно або дві бджолині сім’ї або 530 самок осмії. Привабливим у розведенні осмій є й те, що вони не конкуренти бджіл, комахи збирають переважно пилок для харчування, вони не заготовляють мед та віск. Їх не треба підгодовувати медово-цукровим сиропом. Біологія осмій, помітно відрізняється від біології медоносних бджіл. Ці комахи – одноосібники, тобто кожна бджола має своє окреме гніздо і не переймається «тим, що робиться навколо». Як сказано вище, активний період життя осмій триває - 45-60 днів. Решту часу, ці бджоли знаходяться в проміжних стадіях розвитку у трубці, досягаючи стадії дорослої комахи в діапаузі. За час активного життя, самка осмії заповнює трубку пилком створюючи до 15 комірок, відкладаючи туди яйце і замуровуючи вихід із трубки глиною. В комірках трубки із яєць розвиваються личинки, а відтак до вересня кокони з дорослими бджолами. І в такому стані чекають наступної весни. Основна турбота про осмії практично зводиться до забезпечення їх до весняно-літнього періоду «житлом», трубками очерету діаметром 8-10 мм. «Особливо вигідно використовувати осмії у зимових та ранньовесняних теплицях, де утримання медоносних бджіл просто неможливе. Високих результатів можна досягти при використанні обох видів для запилення: в січні-квітні – осміями, і далі медоносними бджолами» - цитата взята з рекомендації вчених Полтавського інституту агропромислового виробництва ім. М.І. Вавілова. Осмії літають від гнізда на відстань до 300 метрів, при чому в 3-4 рази швидше медоносних бджіл. Досвід розведення осмій підтверджує, що утримання таких бджіл дуже вигідно і зовсім не обтяжливо, що загалом за рік вимагає уваги до 3- 4 днів, причому в осінньо-зимовий період.
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Опыление сада

Сообщение Владимир 61 » 11 дек 2019, 22:20

Газета "Дачник" - г.Херсон
1 квітня 2017 р. · ·
РЫЖАЯ ОСМИЯ

В одной из публикаций в «Дачнике» прочитал, что для лучшего опыления на винограднике следует разводить и применять пчёл осмий. Мне когда-то присылали осмий и они уже лет 8 живут у меня, опыляют сад. Но виноград не опыляют по простой причине – в период цветения винограда их уже просто нет! В апреле-начале мая осмии хорошо опыляют деревья в саду, быстро откладывают яйца в трубочки камыша, запечатывают их грязью и исчезают. Виноградник же цветет на протяжении июня и уже некому его опылять. Почему так происходит? Как «научить» осмий опылять и виноград? Может, публикация не соответствует действительности или же у меня «не такой» вид осмий?.. (из письма читателя).

Для повышения урожайности садовых и ягодных культур можно успешно использовать дикую пчелу-осмию. На территории Украины обитают рыжие осмии. Они более приспособлены к природным условиям, нежели медоносные пчелы, крупнее, скорость их лета в 3-4 раза выше, вылетают из гнезда при температуре +10…+12 0С, работают до сумерек и даже в условиях моросящего дождя, когда медоносные пчелы не работают. При одном посещении цветка осмией эффективность опыления в 4-5 раз выше, чем медоносной пчелы, т.к. брюшко осмии значительно гуще покрыто мягким хитиновым опушением, на которое прилипает пыльца. Осмия – миролюбивая пчела, не имеющая жала и ведущая одиночный образ жизни. Каждая особь для себя устраивает гнездо в норках, древесных пустотах, заброшенных ракушках, но чаще всего – в тростниковых трубках, заготовленных человеком. Осмии живут не семьями, а колониями.

Для заготовки гнездилищ осмий вызревшие побеги тростника диаметром 8-12 мм срезают, очищают от листьев и нарезают на трубки длиной 20-25 см. Трубки нарезают таким образом, чтобы оба торца имели свободные входы, а в средней части было междоузлие с естественной перегородкой. Гнездилища желательно в несколько слоев обмотать плотной бумагой для утепления в зиму, скрепить пучок скотчем и связку поместить в цилиндрическую часть обрезанной пластиковой бутылки емкостью 1,5-2 л. В нее входит 40-60 камышовых трубок. Гнезда необходимо подвесить в горизонтальном положении в укрытии со свободным доступом для насекомых и защищенное от прямых солнечных лучей и осадков (сделать это в марте до начала лета осмий). Осмии быстро осваивают гнезда и легко поддаются разведению.

Летная продолжительность жизни осмий такая же, как и медоносных пчел: 40-45 дней, но сработавшиеся фуражиры медоносных пчел в течение вегетационного периода сменяются новыми поколениями и семьи работают до осени, а осмии трудятся только в одном поколении. В течение жизни осмия обустраивает жилище, заполняет его кормовыми припасами, закладывает яйцо и запечатывает гнездо грунтом (одна особь обустраивает до трех гнезд). Опылительная деятельность осмий осуществляется с конца апреля до конца мая. В дальнейшем кормовая база осмий иссякает, они срабатывают свой жизненный ресурс и погибают.

В летний период из заложенных в мае яиц отрождаются личинки. Они питаются запасенными для них кормовыми запасами, развиваются, затем окукливаются в гнезде. К осени личинки в коконах достигают развития имаго, но из коконов не выходят, а впадают в диапаузу и в таком состоянии зимуют. Оптимальная температура зимовки от +2 до –25 0С . Ранней весной, еще до начала цветения садовых культур, молодые осмии выходят из кокона, прогрызают закупорки, делают пробные вылеты и очищают свои гнезда. Начинается жизненный цикл нового поколения.

Устройство гнезд для осмий не требует материальных затрат, стоит лишь немного уделить внимания насекомым и они хорошо поработают на урожай. Но следует помнить, что продолжительность жизни осмий находится в пределах весеннего периода, периода цветения садовых культур. Те растения, которые зацветают после мая, не попадают на активный период жизнедеятельности осмий. А так как цветение сортов винограда происходит в основном в июне, то осмии практически не могут принимать участие в опылении виноградников.

Цветки винограда не выделяют нектар (в их цветоложе выделяется небольшое количество ароматического масла). По этой причине медоносные пчелы редко их посещают. Они работают на винограде только в том случае, если в зоне их лета нет медоносов. Но такое бывает не каждый год. Поэтому для улучшения оплодотворения, особенно при неблагоприятных погодных условиях цветения винограда, необходимо самостоятельно проводить искусственное опыление соцветий с помощью пуховок. Пуховки изготавливают в виде варежки из мягкого короткошерстного или стриженого меха, надевают на обе руки и проводят перенос пыльцы. Эту работу выполняют в 10-11 часов утра в период цветения винограда, путем легкого сжатия пуховок с двух сторон каждого соцветия, с начала виноградника и до конца, затем в обратном направлении. Такую процедуру желательно провести еще дважды с промежутками в 2-3 дня, т.к. не все цветки в соцветии и не все сорта зацветают одновременно. При правильном проведении искусственного опыления хорошее оплодотворение соцветий и урожай винограда будут обеспечены.

Виктор Иванович ВОЛОВИК
г. Никополь

Взято из

https://www.facebook.com/pg/dachnik.khe ... e_internal
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Пред.След.

Вернуться в Фруктовые сады

Кто сейчас на форуме

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 1

cron