Чай как культовый напиток.

Чай как культовый напиток.

Сообщение Владимир 61 » 07 апр 2018, 23:25

Порошковый чай появился более 1000 лет и он так и называется - порошковый чай ..
Matcha tea
Вид:
Зелёный чай
Происхождение:
Япония
Маття́ (яп. 抹茶 маття, букв. «растёртый чай») — японский порошковый зелёный чай. Именно этот чай традиционно используется в классической японской чайной церемонии. В наше время маття также широко используется как пищевая добавка к различным японским десертам вагаси, мороженому с зелёным чаем, а также к лапше соба.
Во времена китайской династии Тан (618—907 гг.) для хранения и торговли листья чая обрабатывали паром и спрессовывали в чайные брикеты. Чай приготавливался путём обжаривания и растирания в порошок листьев и последующего заваривания порошкового чая в горячей воде с добавлением соли и мяты. Во времена следующей династии Сун (960—1279 гг.) становится популярным порошковый чай, приготавливаемый из обработанных паром высушенных листьев. Напиток приготавливали, заливая кипятком чайный порошок в чашке и, после настаивания, взбивали венчиком до образования пенки. Приготовление и потребление порошкового чая превратилось в ритуал у дзэн-буддистов.
Чашка чая маття на чёрном лакированном подносе с традиционными сладостями
Сам дзэн-буддизм, а вместе с ним и порошковый чай, были завезены в Японию в 1191 году монахом Эйсаем. В Китае порошковый чай был постепенно забыт, но в Японии он сохранил позиции благодаря дзэнским монахам, а затем стал широко распространяться и среди других слоёв общества в течение периода от XIV до XVI столетия. В это время владельцы чайных плантаций в Удзи усовершенствовали технику производства чая высшего сорта — маття.

Взято с

https://www.facebook.com/groups/1527300 ... 785094710/
Владимир 61
 
Сообщений: 3945
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Чай как культовый напиток.

Сообщение Владимир 61 » 08 дек 2018, 14:56

Порівнюємо три види чаю: чорний, зелений і амарантовий
30.12.2017Автор: СвітланаБез коментарів
Чимало людей серед безлічі варіантів гарячих напоїв віддають перевагу саме чаю. Мабуть, можна навіть з впевненістю сказати, що саме чай є чи не найбільш затребуваним у всьому світі напоєм.
Однак навіть самий елітний сорт рано чи пізно набридає. А тому хочеться привнести в своє чайне життя трохи різноманітності, випивши напій, приготований з іншого чаю. Наприклад, шанувальники зеленого іноді п’ють чорний і навпаки.
Інші ж прагнуть знайти найбільш корисний сорт, вид, щоб смачна чайна церемонія була ще й корисною. Сьогодні ми порівняємо три різновиди чаю:

чорний;
зелений;
амарантовий.
Щоб ви могли самі вибрати той варіант напою, який буде для вас найбільш корисним.

Загальна користь чаю

Для початку давайте відзначимо, що будь-який чай — корисний! Зокрема, у нього чудова антиоксидантна активність, а тому він допомагає боротися з процесами старіння в організмі. Тим самим, продовжує молодість.
Досягається такий результат завдяки вмісту в усіх видах чаю окремих компонентів, які забезпечують нейтралізацію вільних радикалів, їх розкладання і виведення з організму.

Зверніть увагу. Є безліч версій, що саме і чому провокує старіння організму. Згідно з однією з них — саме вільні радикали, що негативно впливають на клітини і руйнують їх буквально зсередини, і призводять до старіння.

Так, всі досліджувані в цій статті види натуральних, чистих чаїв, характеризуються:

противірусними властивостями;
антиоксидантним;
протиалергенним;
антибактеріальним;
антимутагенним;
протиканцерогенним;
антисклеротичним впливом.
Тобто, ми можемо з упевненістю говорити, що в цілому всі види чаю корисні. Але який з них має найбільший позитивний вплив на організм? Це і постараємося з’ясувати нижче, проаналізувавши склад кожного чаю окремо.

Хімічний склад чорного чаю

Порівняльний аналіз почнемо з хімічного складу чаю, тобто, які саме вітаміни, мікроелементи та інші речовини в ньому містяться.

Зверніть увагу. Для кожного сорту чорного чаю ці показники будуть своїми. Це ж стосується і зеленого, і амарантового чаю. Тому наведені усереднені дані.

Енергетична цінність

Харчова цінність чорного чаю — в кожних 100 грамах продукту міститься:

151,8 кКал;
20 гр білків;
5,1 гр жирів;
6,9 гр вуглеводів.
Зелений чай містить в собі:

27,5 кКал;
0 гр білків;
0 гр жирів;
6,7 гр вуглеводів.
Зверніть увагу. Хоча нерідко зустрічається інформація, що вміст білків, жирів, вуглеводів і калорій в зеленому чаї дорівнює нулю. Однак таке неможливо!

Харчова цінність 100 грам амарантового листя, використовуваного для заварки:

23 кКал;
2,46 гр білків;
0,33 гр жирів;
4,02 гр вуглеводів.
Проміжне підведення підсумків. Можна зробити висновок, що найбільш дієтичним продуктом є зелений чай, а на другому місці — амарантовий. Однак це не єдиний показник, який ми досліджуємо.

Вміст макроелементів і мінералів

Важливим показником при порівнянні чаїв різного типу є і кількість макроелементів різного типу.
У чорному чаї містяться такі макроелементи:

кальцій 495 мг;
магній 440 мг;
натрій 82 мг;
калій 2480 мг;
залізо 82 мг;
фосфор 824 мг.
Макроелементи на 100 грам сухого зеленого чаю:

алюміній 11 мг;
бор 3,2 мг;
барій 2,1 мг;
магній 33 мг;
кальцій 5,1 мг;
калій 6,7 мг;
натрій 2,5 мг
Мікроелементи на 100 грам сухого зеленого чаю:

залізо 0,4 мг;
мідь 62 мкг;
марганець 6,8 мг.
Зверніть увагу. Перераховано основні мінерали, що входять до складу зеленого чаю. Так само в ньому містяться цинк, калій, селен та ін.

У чаї амаранту містяться такі мінерали і мікроелементи:

залізо 2,32 мг;
магній 248 мг;
фосфор 550 мг;
калій 611 мг;
натрій 20 мг;
цинк 0,90 мг;
кальцій 159 мг;
залізо 7,61 мг;
марганець 3,3 мг;
мідь 525 мкг;
селен 18,7 мкг;
цинк — 2,87 мг.
Проміжне підведення підсумків. Як бачимо, за змістом макроелементів і мінералів безумовним лідером є саме амарант, перевершуючи зелений і чорний чаї.

Вітаміни

Тепер переходимо до ще одного важливого показника в нашій порівняльній характеристиці — вміст вітамінів.
У чорному чаї містяться:

A;
PP;
A (РЕ);
B1 (тіамін);
B2 (рибофлавін);
C;
P (ніациновий еквівалент).
Зелений чай порадує вмістом:

А;
В 1;
В 2;
В 3;
Е;
F;
К;
Р;
U.
Амарантовий чай також багатий на вітаміни — в ньому містяться:

А (бета-каротин);
В1 (тіамін);
В2 (рибофлавін);
ніацин (вітамін В3 або вітамін РР);
В5 (пантотенова кислота);
В6 (піридоксин);
фолієва кислота (вітамін В9);
С (аскорбінова кислота);
Е (токоферол);
холін (вітамін В4).
Проміжне підведення підсумків. Може здатися, що в цілому кількість вітамінів, що містяться в чаях, однакова. Однак ця думка помилкова. По-перше, амарантовий чай «приваблює» унікальним набором вітамінів, а також їх особливою комбінацією. Крім того, слід обов’язково враховувати обсяг того чи іншого вітаміну — тільки в такому випадку порівняльний аналіз буде об’єктивним. Так ось, амарантовий чай за обсягом вітамінів перевершує і зелений, і чорний чай.

Зверніть увагу. Склад чаїв (енергетична цінність, вміст мінералів, мікроелементів, макроелементів і вітамінів) багато в чому залежить від місця зростання, терміну дозрівання і т.д. Зокрема, в сортах, що дозрівають в кінці літа і початку осені кількість корисних речовин більша.

Корисний вплив

Розглянемо окремо корисну дію на людський організм того чи іншого чаю, а потім вже зробимо узагальнюючі висновки.

Користь чорного чаю

Чорний чай настільки став звичним для більшості з нас, що ми навіть не замислюємося про те, наскільки він може бути корисний. Природно, якщо мова йде про хороший листовий чай, а не пил доріг, що продається в пакетиках.
Отже, чорний чай надає на організм:

заспокійливий;
розслабляючий;
і одночасно тонізуючий ефект.
Тобто, людина стає спокійнішою, нервова система скидає напругу, але одночасно відбувається підбадьорливий вплив на всі органи.

Зверніть увагу. Вживання чорного чаю дозволяє врегулювати окислювальні процеси, що відбуваються в травній системі.

Регулярне, щоденне вживання чаю:

стимулює роботу мозку;
знижує сонливість.
До речі, про сонливість. У чорному чаї міститься кофеїн, який і надає підбадьорливу дію. Однак його менше в порівнянні з кавою приблизно на 50%, але, що важливо, дія зберігається довше.
Не можна не відзначити і присутність в чорному чаї такої речовини, як танін, яка надає зміцнювальний вплив на серцево-судинну систему після того, як ви вип’єте чашку чаю:

відбудеться невелике звуження судин;
це призведе до мінімального підвищення тиску.
За твердженням медиків такий ефект неймовірно корисний для судин, оскільки підвищує їх еластичність і дозволяє протистояти можливому виникненню тромбів всередині судин.
Окремої згадки заслуговують такі речовини, як катехіни — їх головне завдання полягає в тому, щоб боротися зі старінням клітин, тканин і органів. Крім того, вона впливають на клітинний обмін.

Зверніть увагу. Людям, що страждають від зайвої ваги і мріють позбутися від неї, чай допоможе перемогти зайві кілограми. Адже він сприяє спалюванню жирів. Але ефект буде тільки в тому випадку, якщо пити чай без цукру і вершків.

Не можна не відзначити таку властивість чаю, як зміцнення імунітету. Також він запускає природний, природний процес вироблення в організмі інсуліну. Продукує чай і інший гормон — серотонін. А він дуже важливий для активного, повноцінного життя людини, адже саме від нього залежать позитивні емоції!

Користь зеленого чаю

Як ви зараз переконаєтеся, зелений чай навіть більш корисний для організму, ніж чорний!

Зверніть увагу. Офіційно на рівні медиків, фахівців в питаннях довголіття зелений чай включений в список десяти продуктів, які сприяють збереженню здоров’я людини і її довголіття. Але тільки в тому випадку, якщо чай піддається мінімальній обробці — інакше велика частина вітамінів, мінералів «загине».
Владимир 61
 
Сообщений: 3945
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Чай как культовый напиток.

Сообщение Владимир 61 » 08 дек 2018, 14:57

Отже, коротко перерахуємо, якого ж ефекту можна очікувати від зеленого чаю при його регулярному вживанні — це:

зміцнення імунітету;
зміцнення серцево-судинної системи;
нейтралізація спазмів судин головного мозку;
зміцнення нервової системи;
покращення морального стану (зокрема, боротьба з депресивними синдромами);
покращення якості сну;
підвищення сексуальної енергії;
допомога в боротьбі із зайвими кілограмами.
Зверніть увагу. До кінця поки що не вивчена користь зеленого чаю, як протиракового і протирадіаційного засобу. Хоча позитивний вплив в обох випадках присутній. Ймовірно, це пов’язано з тим, що зелений чай істотно зміцнює імунітет і очищає кров, а це вже немало при профілактиці онкологічних недуг. Зате точно встановлено, що зелений чай з Японії забезпечує виведення з організму стронцію-90, навіть якщо той встиг проникнути і відкластися в кісткових тканинах.

Рекомендується вживати зелений чай і для природної регуляції всіх психічних процесів — ніякої шкоди організму нанесено не буде.
Корисним буде зелений чай і творчим людям, адже він:

підвищує творчу активність мозку;
істотно прискорює всі розумові процеси;
збільшує швидкість реакції;
дозволяє людині бути сконцентрованою протягом тривалого часу.
І найважливіше — такий чай обов’язковий до щоденного вживання в разі діагностованих:

гіпертонії;
старечої крихкості капілярів;
крововиливах.
Користь амарантового чаю

Про амарантовий чаї ми писали докладно на сторінках нашого сайту. Як і про інші продукти, що отримуються з цієї чудової рослини. Зокрема, відзначимо, що науково доведено користь амаранту:

при лікуванні цукрового діабету;
при лікуванні різних захворювань травної системи;
в комплексній терапії онкологічних захворювань;
при захворюванні шкіри (в тому числі при опіках, пролежнях і т.д.);
при лікуванні захворювань кісток;
при лікуванні захворювань серцево-судинної системи;
при лікуванні простудних захворювань і грипу;
при лікуванні захворювань очей і т.д.
Але при кожному окремому захворюванні рекомендується використовувати ті чи інші продукти, отримані з амаранту, наприклад, олію.
Зараз же відзначимо корисну дію на організм людини саме чаю з листя і суцвіть амаранту.

Зверніть увагу. Такий чай має специфічний післясмак, до якого швидко звикаєш, але істотно покращити органолептичні властивості амарантового чаю і підвищити ті чи інші корисні властивості, можна, якщо готувати чай з різними добавками. Детальніше про це читайте в статтях «Амарантовий чай з добавками: що вибрати і чому» і «Амарантовий чай з фруктами і ягодами: неймовірно корисно і дивовижно смачно!».

Крім того, амарантовий чай рекомендований навіть для немовлят — деякі медики стверджують, що його можна давати дітям з семимісячного віку, проте ми все ж попередньо рекомендуємо проконсультуватися з вашим педіатром. Адже, незважаючи на те, що амарант практично не має протипоказань і не викликає алергічних реакцій, краще не проявляти самостійність в цьому питанні!
Але зате вже точно доведено, що чай з листя амаранту вкрай корисний молодим матерям в період лактації — він забезпечує продукування молока.
Амарантовий чай буде корисний і при наступних недугах і проблемах в організмі:

підвищена проникність судин;
набряклість;
геморой;
недокрів’я.
Зверніть увагу. Амарантовий чай послужить відмінним болезаспокійливим засобом. Особливо, якщо мова йде про прорізування зубок, кишкові кольки і застуди у дітей.

Окремо відзначимо таку позитивну «функцію», як антигельмінтна і антипротозойна активність. Так, регулярне вживання амарантового чаю зводить до нуля ймовірність появи гельмінтів в кишечнику.
І не можна не розповісти про вплив амарантового чаю на психологічний стан людини — таке пиття гарантує:

бадьорість і активність;
ясність розуму;
активізацію творчого мислення;
підвищення настрою;
позбавлення від депресивних станів і т.д.


Досить пити амарантовий чай по 1/4 склянки тричі на день, щоб відчути його корисну дію на організм!
З огляду на все вищесказане, можна з упевненістю сказати, що амарантовий чай — це відмінний засіб для профілактики багатьох захворювань людського організму. Також він може використовуватися при загальній терапії того чи іншого захворювання, як допоміжний природний препарат!

Проміжне підведення підсумків. Як бачите, амарантовий чай істотно перевершує своїх чорного і зеленого побратимів по корисному впливу на організм людини.

Протипоказання чаїв

Не можна не сказати і про протипоказання кожного з видів чаїв — тільки так порівняльний аналіз буде максимально повним і об’єктивним.

Протипоказання чорного чаю

Чорний чай не можна вживати безконтрольно, оскільки це призведе до надмірного вмісту в організмі фтору, що призведе до руйнування кісткової тканини, негативного впливу на функціонування щитовидної залози і навіть до проблем в діяльності нирок.

До речі! Заварку чорного чаю не можна вживати, якщо вона була приготовлена ​​більше 12 хвилин тому.

Обережно чорний чай потрібно пити людям, у яких діагностовано наступні захворювання:

виразка шлунку;
гіпертонія;
будь-які неполадки в роботі нервової системи.
Протипоказання зеленого чаю

Його з обережністю слід пити тим, у кого виявлено гіпертонію або виразка шлунка.Більше додати про зелений чай нічого!

Протипоказання амарантового чаю

Як говорилося вище, у амаранту немає особливих протипоказань, однак якщо у вас є проблеми з підшлунковою залозою, попередньо рекомендується проконсультуватися з лікарем.

Підводячи підсумок

З усього вищевикладеного можна зробити один висновок — амарантовий чай є найбільш корисним. За вмістом вітамінів, мікро- і макроелементів, мінералів він істотно перевершує чорний і зелений чай. І мова йде не тільки про конкретні речовини, але і про загальну їх присутність в листі цієї рослини.
Також саме амарантовий чай бореться з більшою кількістю захворювань, ніж інші чаї. Не кажучи вже про його чудові профілактичні властивості.
Однак, якщо присмак амарантового чаю вам не подобається, можете змішувати його з чорним або зеленим чаєм. Або навіть з тим і іншим. Отримаєте унікальну суміш з трьох чаїв. В яких саме пропорціях їх змішувати — вирішуйте самостійно, проводячи вдома невеликі експерименти і підбираючи оптимальне співвідношення для себе.
Так у вас вийде унікальна чайна суміш, в якій кожен компонент буде доповнювати два інших і посилювати їх корисні властивості. При бажанні в свою чайну суміш можете додати інші рослини або ягоди, фрукти і т.д.

Взято з

http://amaranth-association.com/%D0%BF% ... TynADdmycY
Владимир 61
 
Сообщений: 3945
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16


Вернуться в Оригинальные рецепты

Кто сейчас на форуме

Сейчас этот форум просматривают: Bing [Bot] и гости: 1