Чабер в кулинарии

Чабер в кулинарии

Сообщение lady » 25 дек 2011, 19:49

Нужно осторожно использовать чабер, чтобы его горьковато-пряный сильный вкус не доминировал в вашем блюде. В кулинарии использую свежие и сушеные листья и стебли, их не измельчаю, а использую целиком, иначе они придают блюду горький вкус. Для блюд из бобовых подойдут идеально сушеные листья чабера. Использую для приготовления грибов, мясных салатов, жареной рыбы, бифштексов и котлет, маринованных овощей в уксусе, в квашеной капусте.
Аватар пользователя
lady
 
Сообщений: 171
Зарегистрирован: 02 дек 2011, 23:12

Re: Чабер в кулинарии

Сообщение sniper » 06 мар 2012, 19:17

Чабер идеально подходит для маринования мяса на шашлык-аромат у мяса чудесный.Единственное что необходимо при замачивании мяса- не переборщить с чабером,он действительно может дать горьковатый вкус.
sniper
 
Сообщений: 100
Зарегистрирован: 01 мар 2012, 17:56

Re: Чабер в кулинарии

Сообщение Женева » 11 мар 2012, 08:47

Прсветите - чабер это сокращенное видоизмененное название чабреца обыкновенного? Или это неизвестная мне супер приправа? Кто откликнется?
Женева
 
Сообщений: 170
Зарегистрирован: 03 дек 2011, 17:21

Re: Чабер в кулинарии

Сообщение Егоровна » 11 мар 2012, 17:37

Женева писал(а):Прсветите - чабер это сокращенное видоизмененное название чабреца обыкновенного? Или это неизвестная мне супер приправа? Кто откликнется?
Я к вам присоединяюсь! если никто не признается, что это за приправа, то придется уйти на ее поиски в недра интернета.Что же это за чабер такой, про который ничего мне доподлинно не известно.
Егоровна
 
Сообщений: 146
Зарегистрирован: 05 дек 2011, 17:55

Re: Чабер в кулинарии

Сообщение Hmelli » 14 мар 2012, 14:43

Чабер-это культурное растение, высеивается весной семенами и может самовысеиваться года два подряд.Представляет из себя разлогий кустарник, высотой ло 30 см. Очень сильный ароматический запах, а чабрец- это дикорастущая трава, растет в обычных луговых травах, период цвечения припадает на Ивана Купалу. Кустики маленькие,цветет бледно-розовыми цветочками, розетка цветка по стеблю вверх. из дикого чабреца очень вкусный травяной чай.
Hmelli
 
Сообщений: 149
Зарегистрирован: 01 мар 2012, 17:52

Re: Чабер в кулинарии

Сообщение Владимир 61 » 14 янв 2018, 20:51

Чабер в їжу і на ліки
Розділ: Лікарські рослини Підрозділ: лікарські рослини Чабер в їжу і на ліки


Чабер
Це непоказна на вигляд рослина здавна улюбнена за найтонший аромат, не даремно в народі вона відома як чабер запашний, шебер і перцева трава. Вона чудово росте на городах. А в дикому вигляді трапляється в Україні, на Кавказі, Алтаї, у Середній Азії.
Молоді стебла і листя чабру садового багаті на мінеральні солі, каротин, вітамін С, фітонциди та ефірні олії. Вміст сухих речовин в траві від 9 до 42%, вітаміну С - до 28 мг. Запах зелені пряний, приємний. Сама трава на смак пекуча, наче перець, з яким чабер і змагається на столі.
Чабер використовується в їжу і на ліки. Прямо з грядки або висушений, він - чудова пряна приправа. Свіжа, дрібно нарубана зелень чудова в салаті зі свіжих огірків чи з молодою картоплею. Чабер поєднується з рибою, додають його і при паніруванні. Додасть пікантний запах м'ясним стравам зі свинини, баранини, птиці; додають його в фарші, соуси, супи, а також кладуть у відварну капусту. Використовують його і при варінні квасолі і гороху, а також в маринадах і соліннях з огірків і помідорів .
Чабер, що вживається в невеликих кількостях, збуджує апетит, сприяє кращому засвоєнню продуктів харчування, надає бактерицидну, протиглистну і закріплюючу дію. Пряну траву заварюють як чай і вживають при шлунково-кишкових розладах. В Азербайджані на основі чабру готують напій, що бадьорить, куди ще входять тясячолистник(деревій) і чебрець. Напій наділений лікарськими властивостями, має кровоспинну і болезаспокійливу дію.

Поросль чабру
Селекційних сортів чабру немає, поки городники обробляють місцеві сортотипи, що відрізняються один від одного скоростиглістю, облистяністю, розміром і забарвленням. Це невисокі (від 20 до 60 см) кущуваті рослини з дрібними лінійно-ланцетним зеленуватим листям. Непримітні лілові квітки розташовані в пазухах листків.
Чабер холодостійкий, світлолюбний, добре росте лише на родючих легких ґрунтах. Сіють його в ґрунт рано навесні, рядами через 20-30 см. У середній смузі Росії хороші результати дає підзимній посів у листопаді, коли настануть стійкі холоди. Насіння висаджують на глибину 0,5-1 см, накочують каточком або притискають дошкою. При подзімньому посіві сходи присипають торфом або перегноєм. Норма висіву насіння - 0,3-0,5 г на 1 м 2. Сходи проріджують, залишаючи рослини в рядку через 15-20 см. Догляд за посівами звичайний.
Зелень чабру збирають на початку квітування. Рослини зрізують на висоті розгалуження стебла; господарська придатність для ранньостиглих зразків в умовах Московської області настає в 1 - 2-й декаді липня. Маса одного куща залежно від куща коливається від 50 до 200 г. Вихід ніжних листочків від маси рослини становить 51-65%. З 1 м 2 можна отримати понад 1 кг свіжої і 250 - 400 г сушеної зелені.
На насіння чабер сіють під зиму або вирощують через розсаду. Збирають насінники при масовому побурінні насіння в нижній частині куща. У середній смузі своїм насінням запасаються у вересні. Для цього рослини висмикують з коренем, зв'язують у пучки і дозрівають в провітрюваному приміщенні, а потім обмолочують. У середньому з одного куща збирають 5 г насіння, а максимально можна отримати 15 - 20 гр. Насіння має вигляд дрібних бурих горішків, маса 1000 шт .- 0,6-0,8 г. Схожість зберігається до 3 років.
Ось деякі рецепти приготування страв з чабером.

Цвітна капуста, запечена в сметані. Головку цвітної капусти відварити в підсоленій воді. Розібрати на суцвіття і викласти на сковороду, змащену маслом і присипану сухарями. Капусту посипати чабером і залити сметаною або сметаною навпіл з майонезом. Зверху знову посипати чабер, змішаним з сухарями. Запікати в духовці.
Маринад для шашлика зі свинини. Цибулю натерти на тертці, залити склянкою сухого вина, додати чорний мелений перець, сіль і чабер. Свинину витримати в маринаді протягом доби. Потім м'ясо смажать на шампурах і подають з комбінованим гарніром із свіжих та маринованих овочів і фруктів.
А. Кудряшова
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Чабер в кулинарии

Сообщение Игорь30 » 01 авг 2018, 15:09

хм, я такое и не пробовал :shock:
Аватар пользователя
Игорь30
 
Сообщений: 23
Зарегистрирован: 31 июл 2018, 15:51

-

Сообщение MichaelBEF » 04 дек 2020, 18:43

Душица растет у нас в дикой природе и является очень ценной специей и лекарственной травой. ЕЕ применяют и в кулинарии и в медицине, но спутать ее с чабрецом не ыозможно, они отличаютя и по форме и по величине растения.
MichaelBEF
 
Сообщений: 11
Зарегистрирован: 26 окт 2020, 04:35
Откуда: Sweden

Re: Чабер в кулинарии

Сообщение Alik80 » 13 дек 2020, 19:13

Вообще впервые о таком слышу, но интересно)))
Аватар пользователя
Alik80
 
Сообщений: 123
Зарегистрирован: 06 сен 2017, 13:58

Re: Чабер в кулинарии

Сообщение OlgaDar » 10 июн 2021, 21:24

является очень ценной специей.
Аватар пользователя
OlgaDar
 
Сообщений: 31
Зарегистрирован: 21 апр 2021, 19:56


Вернуться в Хозяйке на заметку

Кто сейчас на форуме

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 4

cron