Ось так вирощують ті, хто економить площу.
Підготовка насіння
Для висівання беруть найкрупніше і якісне насіння, все не дорідне насіння треба відбракувати. Кращий спосіб підготовки до висівання — пророщувати його до того, що надзьобує. Для цього за два-три дні до висівання насіння опускають в теплу воду (45~50°С) на 2-3 години, а потім замочують у вологій тканині при кімнатній температурі. Як тільки насіння надзьобається, воно готове до висівання. Замочування насіння — процес обов'язковий. Крім прискорення появи сходів замочене насіння менше страждає від шкідників, оскільки втрачає смак.
Для підвищення холодостійкості рослин, особливо південного мускатного гарбуза, багато садівників насіння, що надзьобалося, гартують. З цією метою насіння, що надзьобалося, витримують в мокрій тканині 3-5 днів в овочевому ящику холодильника або пророщують його протягом тижня при змінних температурах: 8 — 10 годин при 18-20°С, потім 12-14 годин при 1-2°С і т.д.
Вирощування розсади
Для отримання великого і раннього урожаю, особливо лежких сортів, гарбузи вирощують розсадним способом. Розсаду готують в парниках або розсадниках, вкритих плівкою, або в квартирі на добре освітленому південному підвіконні.
Гарбуз погано переносить пересадку, тому насіння висівають в торфоперегнійні горщики розміром 10x10x10 см або в горщики, зроблені з паперу. Багато садівників вирощують розсаду в посівних ящиках, заповнених торфо - ґрунтом. На дно ящика заздалегідь насипають тирсу шаром 3-4 см.
Добре пророщене насіння висівають за 20-22 дні до висадки розсади в ґрунт. Перші два-три дні температуру підтримують в межах 18-25°С вдень і 15-18°С вночі. При появі сходів температуру знижують протягом 5-6 днів до 15-18°С вдень і до 12-13°С вночі; щоб розсада не витягувалася. Потім температуру піднімають вдень до 18-22°С, а вночі до 13-15°С.
Поливають сходи помірно, але регулярно — по 7-8 л на 1 кв.м. При цьому помірна вогкість повітря і оптимальна температура (18-22°С) сприяють отриманню сильних і витривалих рослин, а надлишок вологи веде до витягання рослин.
Через тиждень після появи сходів рослини можна підгодувати розчином коров'яку (1:10) по 0,3 л на 1 рослину. Правильно підготовлена розсада повинна бути з низьким і міцним стеблом, короткими міжвузлям і двома-трьома добре розвиненим темно-зеленим листками.
Коли мине загроза заморозків і встановиться тепла погода, розсаду висаджують в заздалегідь политі теплою водою лунки по тій же схемі, що і при посіві насіння. Перед висадкою треба поруйнувати щільні зовнішні стінки торфоперегнійних горщиків. Посаджену розсаду рясно поливають (при необхідності) теплою водою. Розсаду треба висаджувати увечері або в дощову, похмуру погоду.
Не забувайте при цьому, що для захисту від заморозків лунки під торфоперегнійні горщики треба робити на горбиках заввишки 10-12 см, щоб земля краще прогрівалася, а всі висаджені рослини повинні мати захисні ковпаки або плівкове укриття.
Навкруги підніжжя горбика треба покласти шар компосту, щоб подавити розвиток бур'янів. А в сире дощове літо гарбуз взагалі треба вирощувати на таких горбиках. Це не дозволить рослині гнисти, стикаючись з сирим ґрунтом.