Особо полезные овощи

Выращивание овощей

Re: Особо полезные овощи

Сообщение Barbaris » 23 авг 2018, 18:38

Владимир 61 писал(а):Капуста брюсельська, броколі.

Тоже читал, что брокколи полезна и даже обладает противоопухолевым эффектом.
Аватар пользователя
Barbaris
 
Сообщений: 17
Зарегистрирован: 01 дек 2017, 21:03

Re: Особо полезные овощи

Сообщение Refda » 02 дек 2018, 20:28

спасибо за информацию
"Growpro" многое для сада и огорода growpro.com.ua/
Refda
 
Сообщений: 2
Зарегистрирован: 02 дек 2018, 18:53

Re: Особо полезные овощи

Сообщение Владимир 61 » 08 дек 2018, 15:17

Топінамбур - секрети «золотого кореня»
/ Агрономія Сьогодні / П'ятниця, 28 грудня 2012 16:52
Юрій НОСЕНКО, спеціально для "АС"
Топінамбур - земляна груша (Helianthus tuberosus), багаторічна рослина родини айстрових. Листя нагадує соняшникове, але дрібніше. На підземних стеблах (столонах) утворюються бульби (білі, жовті, червоні, фіолетові).

Біологічні особливості
Топінамбур відомий як овочева рослина вже не одну тисячу років. Це морозо- й засухостійка рослина. Він добре росте в умовах помірного клімату і за високих температур. Сходи витримують весняні приморозки до -4-5°С, дорослі рослини - осінні морози до -7-8°С. Незалежно від типів ґрунтів урожайність бульб і надземної біомаси топінамбур забезпечує на високому агрофоні. Непридатні для його вирощування кислі ґрунти, солонці, солончаки. Значно зростає урожай при вапнуванні. На одній рослині утворюється від 20 до 30 бульб масою 10-50 г кожна, а бувають вагою і до 120 г.



Також читайте: Імунітет енергетиків. Хвороби топінамбура і топісоняшнику




Хімічний склад і харчова цінність
Бульби топінамбура містять до 3 % білка, 20% мінеральних солей. На 2-3-й рік галузиться, утворюючи на підземному пагоні до 40 гілок вуглеводів, до складу яких входить розчинний полісахарид інулін (16-18 % і більше, що є рідкістю серед бульбових рослин), фруктозу, мікроелементи, 2-4 % азотистих речовин, проте майже не містять крохмалю. Бульби топінамбура багаті на всю групу вітамінів В, особливо на В7 (біотин), вітамін C і каротин. У білку є амінокислоти - лізин, гістидин, аргінін, триптофан, треонін. Для порівняння - в 100 г протеїну топінамбура міститься 4,82 г лізину, у гороху - 4,22, у люцерни - 4,20.

Вміст цукрів у бульбах збільшується залежно від термінів збору за рахунок відтоку поживних речовин зі стебел і листя.

По кількості мікроелементів у зеленій масі (кобальту, міді, марганцю, цинку, заліза) він не поступається кукурудзі.

Лікувальні властивості
Найбільш унікальна якість бульб топінамбура - наявність у складі вуглеводів інуліну, що в організмі перетворюється у висококалорійний легко засвоюваний цукор фруктозу, дуже необхідну в харчовому раціоні хворих на цукровий діабет. Свіжим соком земляної груші легко знижується кислотність шлункового соку, причому він не лише знижує кислотність, а й нормалізує її у випадку, якщо вона знижена. Показаний він також і при виразках шлунку та дванадцятипалої кишки, при підвищеному кров'яному тиску, тромбофлебіті, анемії.

Топінамбур як джерело полісахаридів є потужним імунномодулятором, тобто продуктом, що підвищує захисні властивості організму. Крім того, топінамбур нормалізує кишкову флору, що дуже важливо для людей, які потерпають через дисбактеріоз внаслідок прийому антибіотиків.

Господарське значення
Діапазон використання топінамбура дуже широкий. Це високопродуктивна кормова й технічна культура.

За вмістом кормових одиниць земляна груша перевершує кукурудзу в 1,3 разу, кормові буряки — в 2,6 разу, перетравного протеїну в бульбах топінамбура більше в 1,2-1,6 разів, ніж у картоплі, в 1,7-2,5 разів більше, ніж у кормових буряках. Пектин, якого в бульбах топінамбура до 9-11%, допомагає організмові у виведенні радіонуклідів. Бульби містять 20,6% сухої речовини, 3,2% білка, 1,7% мінеральних речовин, 18,6% вуглеводів, 18% амінокислот.

altБульби переважно в сирому вигляді охоче поїдають всі види тварин; але найбільше успішно ними харчуються свині у весняний період.

Більш високу продуктивність й поживну цінність має гібрид топінамбура і соняшнику (селекціонери Н. А. Щибря й І. І. Марченко) - топісоняшик. Зелена маса й бульби топінамбура і його гібрида на відміну від інших культур здатні накопичувати поживні речовини до глибокої осені, поки холод не ушкодить зелену частину рослини. Зелена маса відрізняється високою поживною цінністю (в 1 кг топісоняшнику 17,2-17,4 г перетравного протеїну, г, а топінамбура – 15,8 г), а достатній вміст цукру забезпечує добру силосованість.

Зелену масу топінамбура й топісоняшнику можна використовувати не тільки для силосування в чистому виді, але і як добавку при силосуванні кормів, що важко силосуються.

Якість силосу краще, коли рослини збирають у фазі росту. Збирання у фазі початку цвітіння трохи знижує якість готового корму.

Технологія силосування зеленого топінамбура практично нічим не відрізняється від технології силосування кукурудзи або соняшнику (він вимагає тільки більше ретельного здрібнювання). Проте варто пам’ятати, що при використанні силосу із зеленої маси топінамбура на повітрі він швидко втрачає свої первісні якості. У зв'язку з цим витягати такий силос зі сховищ треба безпосередньо перед згодовуванням.
Владимир 61
 
Сообщений: 4614
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Особо полезные овощи

Сообщение Владимир 61 » 08 дек 2018, 15:19

Відносно висока вологість бульб створює необхідність додавання сухих компонентів, що забезпечує одержання високоякісного силосу. Такий силос має гарну органолептичну оцінку, оптимальне співвідношення кислот досить високу поживну цінність у межах 0,29-0,35 к. од. і 16-18 г перетравного протеїну в 1 кг корму.

Бульби топінамбура й топісоняшнику використовують восени або частіше навесні, після того як вони перезимують у ґрунті. Їх можна з успіхом використовувати для годівлі майже всіх сільськогосподарських тварин. Причому тварини охоче поїдають їх і в сирому, і у запареному, і у силосованому вигляді. За поживною цінністю бульби топінамбура наближаються до картоплі. Так, в 1 кг їх міститься 0,23 к. о. і понад 6 г перетравного білка, а за вмістом протеїну вони картоплю навіть перевищують.

Із бадилля топінамбура й топісоняшнику, завдяки значному вмісту в ньому цукрів, одержують високоякісний силос, яким охоче ласують і велика рогата худоба, і коні, і вівці, і свині, й кролі. За поживною цінністю такий силос переважає силос соняшнику і наближається до кукурудзяного: 1 кг силосу з топінамбура містить 0,23-0,30 к. од. і 6-15 г перетравного протеїну.

Дослідами Всеросійського науково-дослідного інституту тваринництва встановлено, що годування свиней топінамбуром разом із кукурудзою поліпшує якість сала. Випасання їх на посадках топінамбура дає змогу скоротити витрати концентрованих кормів на 25-50% без зниження приросту живої маси тварин, що призводить до здешевлення собівартості одержуваної продукції. Рекомендується на кожну 1000 поголів’я свиней виділяти 10-15 га землі під культивування топінамбура.

Через те що топінамбур і топісоняшник дають подвійний урожай бульб і зеленої маси, ці культури можна вважати одними з найрентабельніших: рівень рентабельності становить, відповідно, 364,2 і 304,8%.

Перспективним нетрадиційним напрямом у біологічній рекультивації техногенно порушених територій є фітомеліорація із використанням топінамбура.

У зв’язку зі зростаючим попитом на екологічно чисті продукти харчування, топінамбур може виявитися однією з небагатьох культур, що відповідають цим вимогам.

Практично у всіх зонах вирощування топінамбура у нього немає шкідників і хвороб (за винятком невеликих вогнищ склеротинії), що дозволяє обходитись без пестицидів. Бульби топінамбура мають низький коефіцієнт накопичення нітратів та радіонуклідів.

Топінамбур є перспективною біоенергетичною культурою. Із тонни коренеплодів при переробці можливо отримати 100 л спирту-етанолу, який відповідає всім вимогам і стандартам.

Топінамбур у своїй будові містить вуглеводи в формі інуліну, що відноситься до типу складно молекулярних цукрів. Інулін легко гідролізується неорганічними й органічними кислотами, а також спеціальним ферментом - інулазою. Оцукрення маси на основі інуліну може відбуватися за 24 год., тоді як виробництво спирту з крохмалю потребує 60-72 год. Тому витрата пари та палива на одиницю виробництва спирту з топінамбура в декілька разів менші, ніж для виробництва з крохмалескладової сировини, оскільки виключається операція підготовки солоду та терміну бродіння (див.табл.).

Таблиця. Виробництво етанолу з традиційної та альтернативної сировини



Технологія вирощування
На одному місці при оптимальному догляді топінамбур може забезпечити стабільні високі врожаї 10 і більше років. Без догляду також росте довго, але перетворюється у дикі малопродуктивні зарості. Підготовка ділянки звичайна - з лущенням, зяблевою оранкою, весняним закриттям вологи, культивацією й боронуванням. Органічні добрива можуть підтримувати високу врожайність кілька років. Їх вносять під оранку не менше 40 т/га, а також по 60-90 кг/га фосфору й калію.

altДодатково навесні, готуючи ґрунт до механічної посадки, на півдні замість культивації проводять безвідвальну, у більш північних районах країни на важких ущільнених ґрунтах - мілку оранку. Навесні вносять азотні добрива з розрахунку 60-90 кг діючої речовини на гектар.

Ширина міжрядь стандартна - 70 см від південних до північних границь вирощування культури. Відстань між гніздами в ряді коливається від 35 до 90 см.

Так, для створення оптимальних умов із середньою масою бульб 50-60 г при схемі посадки 70x50 см кількість гнізд на гектарі становитиме 28 570, для чого буде потрібно 1430-1700 кг посадкового матеріалу. При густоті посадки 70x35 см і таких же розмірах бульб їхня витрата збільшиться до 2040-2450 кг/га.

Глибина весняної посадки 6-8, на легких ґрунтах — не більш як 10 см. Восени для захисту від промерзання глибину закладання трохи збільшують. Сходи за температури 8-10°С з'являються тільки через 3-4 тижні. Тривалий час можна успішно вести поверхневу механічну боротьбу зі сходами бур'янів шляхом боронування. Для утримання ґрунту в пухкому стані допускається також боронування по сходах. Міжрядні розпушування починають, коли чітко позначаються рядки при висоті рослин 10-15 см. Додаткові заходи по догляду за топінамбуром - підгортання при висоті пагонів 30-40 см і підкошування верхівок стебел, що сприяє розгалуженню, облистяності й більш ніж на 60 % підвищує урожай зеленої маси. Після змикання міжрядь бур'яни зникають на весь період використання плантації.

У різні роки зелену масу топінамбура на силос збирають у різний термін. Необхідно, щоб максимально довго тривала вегетація, виробництво пластичних речовин у зеленій поверхні листів і надходження їх у бульби, але не наступило підсихання листя у результаті заморозків або осінньої посухи.
Найбільше надійно зберігати взимку бульби до весни на місці вирощування, у ґрунті. Навесні бульби збирають картоплезбиральними комбайнами, виорюють і боронують, а також збирають вручну.

Для забезпечення високої врожайності на одному місці необхідна весняна обробка площі із внесенням високих доз добрив незалежно від способів збирання. Якщо посадку не проводять заново, й вегетація триває після машинного збирання або випасу свиней - сходи нерівномірні, частина бульб проростає у міжряддях. Після появи сходів тракторними підгортальниками нарізають нові борозни й продовжують розпушування до їхнього змикання.

Сорти
В реєстрі сортів, придатних для поширення в Україні, занесено 5 сортів топінамбура (Дієтичний, Львівський, Медовик, Подільський 94, Фіолет київський та 1 гібрид топісоняшику — Старт.

Взято з

http://agro-business.com.ua/agro/ahrono ... mPJmIHrspk
Владимир 61
 
Сообщений: 4614
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Особо полезные овощи

Сообщение Владимир 61 » 09 дек 2018, 10:47

Сладкая витаминная паприка - стоит посадить.

https://youtu.be/Mr5DHhQo13s

Взято из

https://www.facebook.com/groups/organic ... p_activity
Владимир 61
 
Сообщений: 4614
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Особо полезные овощи

Сообщение Владимир 61 » 06 авг 2019, 17:01

Изображение


В цьому році склалися сприятливі погодні умови для розвитку амаранту на Київщині. Цьогорічні фото з насіннєвого господарства "Руна" Кагарлицького району Київської області. В наступному році аграрії України можуть розраховувати на якісний посівний матеріал амаранту!

Помаранчева волоть - сорт Студентський, вегетаційний період - 110-120 днів.
Зелена збита - Харківський-1, вегетаційний період - 115-125 днів.
Зелена видовжена - Ультра, вегетаційний період - 85-95 днів.

Наприкінці серпня Ультру вже збиратимуть. Чом не попередник під озимі?! Амарант залишає після себе багато надземної та підземної вегетативної маси, багатої на азот. Білка в зеленій масі амаранту - 15-17%. Вона дуже швидко розкладається мікроорганізмами і піде для поживи озимини.

Взято з

Насінева скарбниця України

https://www.facebook.com/groups/organic ... p_activity
Владимир 61
 
Сообщений: 4614
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Особо полезные овощи

Сообщение profugol » 08 окт 2019, 14:47

Очень люблю овощи, самые любимые - кабачки.
profugol
 
Сообщений: 11
Зарегистрирован: 23 авг 2014, 12:35

Re: Особо полезные овощи

Сообщение Владимир 61 » 30 дек 2019, 23:53

Амарант для більшості наших співвітчизників залишається екзотикою (думаю, це згодом буде виправлено :-) )

Але є країни, де його насіння, листя, стебло, мікрозелень входять до традиційного повсякденного раціону мільярдів мешканців нашої планети: Китай, Японія, Індія, Індонезія, Перу, Болівія, Еквадор, Мексика тощо.

Взято з

https://www.facebook.com/groups/organic ... p_activity
Владимир 61
 
Сообщений: 4614
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Особо полезные овощи

Сообщение Владимир 61 » 30 янв 2020, 22:24

КОЛИ СІЯТИ САЛАТ, РУКОЛУ, ШПИНАТ. ВИРОЩУВАННЯ ТА ДОГЛЯД


salat_doglyad.jpg (132.32 Kb)
Свіжий і хрусткийсалат протягом року на вашому столі - це просто і легко. Салат є однорічною овочевою рослиною, яка швидко росте і використовується у свіжому вигляді. Салат не займає багато місця, і на найменшому городі, або навіть у вазонах можна посадити кілька головок салату. Салат, як рослина зовсім невибаглива, може рости в будь-якому грунті і не вимагає особливих знань для отримання багатого врожаю.
kolazh_vidi_salatu_kopiya11.jpg (143.45 Kb)
Види салату:
Посадивши декілька сортів салату, ви зможете урізноманітнити цей овоч на власному столі.
Салат качанний - круглий, як капуста, з широкорозкинутим гладким листям. Він дуже швидко росте і не вимагає особливого догляду.
Салат «Айсберг»- салат хрусткий, утворює великий качан зі згорнутих листків, хрустких на смак.
Салат «Ромен»-листя хрусткі, видовжені, ростуть вертикально вгору. Достигає довше ніж інші сорти салатів і вимагає частого поливу.
Салат кучерявий - салат з великою кількістю кучерявого листя без серцевини.
Останім часом великою популярністю користуються такі салати, як: рукола, корн салат, крес салат, салат фрілліс, салат латук.
Різні за формою і кольором та смаковими властивостями, ці однорічні швидкозростаючі овочі, в основному, використовують у свіжому вигляді.
viroszuvannya_salatu.jpg (134.71 Kb)
Вирощування салату
Щоб одержувати врожай салату протягом цілого року, необхідно сіяти насіння (весна, осінь, зима) кожних 2 тижні, влітку щотижня.

Грунт для вирощування салату
Для вирощування салату у відкритому грунті найкраще підходять поживні грунти з дренажем, в яких містяться мінеральні домішки. Грунт не повинен бути занадто кислим, але добре зволоженим. Салат добре садити на сонячній стороні там, де немає перетягів, в теплі він швидше дозріватиме.
posiv_nasinnya_u_vidkritii_grunt.jpg (166.63 Kb)
Весняне сіяння салату у відкритий грунт
Місце для висівання насіння салату потрібно перекопати і додати органічні та мінеральні добрива, розрівняти, зробити заглибинки – можна сіяти насіння салату.
Для висівання насіння салату у відкритий грунт зробіть борозни (подовгасті ямки) глибиною 2 см на відстані 20 см одна від одної. Сійте насіння рідко, салат при великій загущеності росте дуже повільно, якщо ви сієте на розсаду, можна і густіше.

Порада: Сійте насіння в різні терміни так, щоб одержувати врожай з ранньої весни до середини літа і до морозів. Вирощену розсаду пікеруйте (розсадити по 1 рослині) на відстані 5- 10 см, одна від одної. Регулярно поливайте розсаду, прополюйте і зрушуйте грунт.
Читайте також нашу статтю «Посів насіння на розсаду»



Для отримання багатого врожаю рослини, потрібно своєчасно розпушувати грунт, видаляти бур'яни, і в регулярно поливати. У період посухи без поливу салат не зав'язується в головки, листя його стають грубими, гіркими, і він зацвітає. На густих посівах - головки салату не можуть утворитися, рослини рано зацвітають.
posiv_nasinnya_ena_rozsadu.jpg (164.84 Kb)
Посів насіння салату на розсаду
Розсаду салату можна купити на базарі або посіяти самому.
Насіння салатів висівають в маленькі стаканчики, горщики чи спеціальні теплички, заповнені компостом, або грунтом для розсади. Висівати насіння потрібно по 2 насінинки в одну лунку (заглиблення) і обережно полити. Посіяне насіння накрийте плівкою або кришечкою для міні-теплички. Як зробити міні тепличку?
simyadolni__listochki.jpeg (82.37 Kb)
За декілька днів насіння проросте і з’являться сім’ядолля.
З тих двох проросших насінин виберіть більш слабку рослину і обріжте її нижче сім’ядольних листочків, вона нам не потрібна. Щодня провітрюйте парник ( залишайте відкритим на кілька годин на день), щоб рослини поступово звикали до навколишнього середовища. Коли рослини підростуть, і з’являться 3-4 справжніх листочки, їх можна пересаджувати в горщики або у відкритий грунт.
Для маленького городу підійде спільне висаджування городніх культур на одній грядці. Салат висаджують між раніше посадженими овочами або зеленню, які ростуть значно повільніше ніж салат. Сумісність городніх культур! Щорічне чергування культур на грядці!
salat_na_pidvikonni.jpg (88.01 Kb)
Вирощування салату на підвіконні
Щоб вирощений салат на підвіконні давав багатий врожай, потрібно правильно вибрати місце, ємність, грунт і насіння. Для салату підходять будь-які ящики, горщики; висота насипаного грунту повинна бути не менше 10 см. Грунт повинен бути поживним: дернова земля, перегній, пісок (2:2:1). Заповнивши ємність грунтом, його потрібно втрамбувати і полити теплою водою, далі зробити заглибини до 1,5 см, посіяти насіння на відстані до 5 см одне від одного, присипати насіння землею, ще раз полити, залишилось чекати сходів.
Найкращим місцем для вирощування салату на підвіконні будуть Південні підвіконники (взимку потрібне додаткове світло). Сходам салату потрібна висока вологість повітря, тому обприскуйте їх двічі на день теплою водичкою.

Догляд за салатом
Доглядати за салатом дуже легко: його не потрібно підживляти (якщо ви використали поживний грунт). Основний догляд полягає в достаньому (1 раз на 2 дні) поливі, і тоді він буде швидко рости, а через 30 днів можна буде пригощати рідних та друзів власно вирощеним салатом.
Розпушування грунту, полив та прополювання салату
Для отримання високих урожаїв, рослини потребують своєчасного розпушення грунту, знищення бур'янів і поливу. У період посухи, без поливу салат не зав'язує головок, листя його стають грубими, гіркими, і викидається квіткове стебло. На своєчасно не проріджених посівах головки не можуть утворитися, рослини рано зацвітають.
salat_v_parniku1.jpg (177. Kb)
Вирощування салату під зиму
Можна вирощувати салат восени або взимку в парниках. Звичайно, доведеться докласти трохи більше зусиль, підібрати спеціально виведені сорти. Щоб отримувати урожай з початку літа до осені, починайте сіяти салат з середини весни і продовжуйте посів, з інтервалами в два тижні, до середини літа. Тоді забезпечений стабільний врожай салату з початку літа до середини осені.
Для осінніх врожаїв підберіть морозостійкі сорти. Висадіть їх у відкритий грунт не пізніше першого тижня серпня. На початку осені, коли рослини зміцніють, пересадіть їх в парник.
Якщо не пересаджувати рослини в парник, то слід прорідити їх, і накрити на початку осені. Поки на вулиці сонячно і тепло, укриття знімають, а на ніч - закривають. Салат дасть урожай в кінці осені.
Якщо салат вирощувати зимових парниках, то насіння висівають на початку або в середині осені, а врожай збирають взимку і аж до весни.

Взято з
https://kvitkainfo.com/sad-gorod/koli-s ... bR_f_C091o
Владимир 61
 
Сообщений: 4614
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Пред.

Вернуться в Овощи

Кто сейчас на форуме

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 2

cron