Тыква обыкновенная

Выращивание овощей

Re: Тыква обыкновенная

Сообщение Владимир 61 » 05 фев 2017, 23:44

Ох і довго довелося його їсти, але якось подужали.

Изображение
Владимир 61
 
Сообщений: 3724
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Тыква обыкновенная

Сообщение Владимир 61 » 05 фев 2017, 23:49

Британське та Американське свято Хелоуен викликає у кого здивування, у когось інше почуття, але воно проводиться щорічно і завжди нові враження.

Изображение
Владимир 61
 
Сообщений: 3724
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Тыква обыкновенная

Сообщение Владимир 61 » 05 фев 2017, 23:59

Онука не лише полюбляє гарбузяну кашу, але і одягатись бажає гарненько.


Изображение
Владимир 61
 
Сообщений: 3724
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Тыква обыкновенная

Сообщение Владимир 61 » 06 фев 2017, 16:14

При висаджуванні гарбуза насінням в ґрунт не завжди погода сприяє Вашим бажанням - пропоную природній зберігач вологи мох сфагнум - він гарантовано забезпечить вологою проростаюче насіння і убезпечить від грибкового захворювання завдяки природньому сфагнолу.


Изображение
Владимир 61
 
Сообщений: 3724
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Тыква обыкновенная

Сообщение Владимир 61 » 07 фев 2017, 18:46

Для такого теплого салатику гарбуз смажать на сковороді з вершковим маслом сортів тведокорих з твердим м"якушем.



Изображение
Последний раз редактировалось Владимир 61 14 фев 2017, 19:42, всего редактировалось 1 раз.
Владимир 61
 
Сообщений: 3724
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Тыква обыкновенная

Сообщение Владимир 61 » 09 фев 2017, 14:02

Щоб отримати насіння гарбуза для подальшого розмноження необхідно трохи прикласти зусиль - один городник пропонує стандартний варіант штучного запилення.
Краще мати свій матеріал. Але як убезпечити себе від *інородців*?

Для забезпечення сортової чистоти гарбуза потрібна просторова ізоляція до 2 км. У межах городу зробити це практично неможливо. Та й немає гарантії, що перезапилення не станеться з допомогою бджіл.

Розповім про той метод, котрим користуюся я. Рослинам кожного сорту виділяю грядки, розміщені в різних частинах городу (сортові особливості передбачають різну площину живлення). Отже, гарбуз посаджено. Тепер треба уберегти жіночу квітку від перезапилення іншим сортом. Із шматка марлі роблю просторий мішечок, щоб у ньому квітка розкривалася вільно. Щойно з явиться жіноча квітка, поміщаю її у мішечок, закріплений навколо ніжки, аби захистити від комах. Почекавши, коли квітка розпуститься (а це відбувається в ранкові години – важливо не згаяти цей момент і вибрати чоловічу квітку, котра розцвіла раніше), видаляю обережно пелюстки. Знімаю марлевий мішечок, з єднаю квітки, злегка струшуючи уміст тичинок чоловічої квітки всередину жіночої. Запилення відбулося, і я знову надіваю мішечок. Таку саму операцію повторюю і наступного ранку. Для більшої впевненості запилюю 2-3 квітки. На одному кущі залишаю 2-3 плоди. Насіння з них достатньо для себе і знайомих.
Владимир 61
 
Сообщений: 3724
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Тыква обыкновенная

Сообщение Владимир 61 » 09 фев 2017, 14:28

Ви господарі свого городу і тому зацікавленні в збереженні родючості ґрунту.
Гарбуз, та його родичі добряче виснажують землю - ще б пак - 5 метрове коріння тягне з ґрунту поживні речовини, щоб накачати таку собі "ягідку" в центнер вагою!
Тому сівозміна протягом 3 років необхідна - які завгодно сидерати відновлять родючість землі - біла гірчиця, горох, віка.

Изображение

конюшина, олійна редька, еспацерт, жито озиме, фацелія прожене нематод


Изображение

- лише не намагайтеся отримувати врожай - все необхідно переорати до квітування

Бобові залишать фіксований азот, жито структурує ґрунт, біла гірчиця прожене дротяника.

Деякі відомості про горе орендарів.

"Раніше під баштани просто відкривали цілинні степи. «Енциклопедія» 1900 року пише: «Баштанництво по суті – хижацький спосіб користування землею, без присутності раціонального плодозміну, ведучий до вірного виснаження ґрунту... Під баштани, або як говорять в Малоросії (тобто на Україні) – баштани, на відміну від городів, відводять тільки свіжі, сильні, цілинні землі. Після трьох - чотирьох років землі ці кидаються в поклад. Власники самі не обробляють своєї землі, але віддають її в оренду, і баштани на ній розводять спекулянти - прасоли (прасоли – і значить: спекулянти); в хороший рік вони мають з цього великий бариш, а в поганий рік терплять збиток і йдуть, як то кажуть, «з батіжком».»
Последний раз редактировалось Владимир 61 16 фев 2017, 15:28, всего редактировалось 3 раз(а).
Владимир 61
 
Сообщений: 3724
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Тыква обыкновенная

Сообщение Владимир 61 » 11 фев 2017, 20:57

З гарбуза лагенарія художники створюють надзвичайну красу.

Изображение
Владимир 61
 
Сообщений: 3724
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Тыква обыкновенная

Сообщение Владимир 61 » 14 фев 2017, 19:56

Якщо землі не вистачає для баштану, деякі господарі пускають батоги габузів по парканах, дахах невисоких споруд, навіть на дерева, прив"язуючи патика біля ствола.
Таким "кігтиком" гарбуз добре утримується.


Изображение
Владимир 61
 
Сообщений: 3724
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Тыква обыкновенная

Сообщение Владимир 61 » 14 фев 2017, 22:18

Ось так вирощують ті, хто економить площу.

Изображение


Підготовка насіння

Для висівання беруть найкрупніше і якісне насіння, все не дорідне насіння треба відбракувати. Кращий спосіб підготовки до висівання — пророщувати його до того, що надзьобує. Для цього за два-три дні до висівання насіння опускають в теплу воду (45~50°С) на 2-3 години, а потім замочують у вологій тканині при кімнатній температурі. Як тільки насіння надзьобається, воно готове до висівання. Замочування насіння — процес обов'язковий. Крім прискорення появи сходів замочене насіння менше страждає від шкідників, оскільки втрачає смак.

Для підвищення холодостійкості рослин, особливо південного мускатного гарбуза, багато садівників насіння, що надзьобалося, гартують. З цією метою насіння, що надзьобалося, витримують в мокрій тканині 3-5 днів в овочевому ящику холодильника або пророщують його протягом тижня при змінних температурах: 8 — 10 годин при 18-20°С, потім 12-14 годин при 1-2°С і т.д.

Вирощування розсади

Для отримання великого і раннього урожаю, особливо лежких сортів, гарбузи вирощують розсадним способом. Розсаду готують в парниках або розсадниках, вкритих плівкою, або в квартирі на добре освітленому південному підвіконні.

Гарбуз погано переносить пересадку, тому насіння висівають в торфоперегнійні горщики розміром 10x10x10 см або в горщики, зроблені з паперу. Багато садівників вирощують розсаду в посівних ящиках, заповнених торфо - ґрунтом. На дно ящика заздалегідь насипають тирсу шаром 3-4 см.

Добре пророщене насіння висівають за 20-22 дні до висадки розсади в ґрунт. Перші два-три дні температуру підтримують в межах 18-25°С вдень і 15-18°С вночі. При появі сходів температуру знижують протягом 5-6 днів до 15-18°С вдень і до 12-13°С вночі; щоб розсада не витягувалася. Потім температуру піднімають вдень до 18-22°С, а вночі до 13-15°С.

Поливають сходи помірно, але регулярно — по 7-8 л на 1 кв.м. При цьому помірна вогкість повітря і оптимальна температура (18-22°С) сприяють отриманню сильних і витривалих рослин, а надлишок вологи веде до витягання рослин.

Через тиждень після появи сходів рослини можна підгодувати розчином коров'яку (1:10) по 0,3 л на 1 рослину. Правильно підготовлена розсада повинна бути з низьким і міцним стеблом, короткими міжвузлям і двома-трьома добре розвиненим темно-зеленим листками.

Коли мине загроза заморозків і встановиться тепла погода, розсаду висаджують в заздалегідь политі теплою водою лунки по тій же схемі, що і при посіві насіння. Перед висадкою треба поруйнувати щільні зовнішні стінки торфоперегнійних горщиків. Посаджену розсаду рясно поливають (при необхідності) теплою водою. Розсаду треба висаджувати увечері або в дощову, похмуру погоду.

Не забувайте при цьому, що для захисту від заморозків лунки під торфоперегнійні горщики треба робити на горбиках заввишки 10-12 см, щоб земля краще прогрівалася, а всі висаджені рослини повинні мати захисні ковпаки або плівкове укриття.

Навкруги підніжжя горбика треба покласти шар компосту, щоб подавити розвиток бур'янів. А в сире дощове літо гарбуз взагалі треба вирощувати на таких горбиках. Це не дозволить рослині гнисти, стикаючись з сирим ґрунтом.
Владимир 61
 
Сообщений: 3724
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Пред.След.

Вернуться в Овощи

Кто сейчас на форуме

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 3

cron