Салат – який краще

Выращивание овощей

Салат – який краще

Сообщение Volodymyr » 15 окт 2016, 18:01

Ну що б, здавалося, салат. Це так нудно. Трава травою і більш нічого. В кращому випадку прісна, бо може бути ще й гірка. На святковому столі придатна бути переважно лише декором, наприклад, вистелити тарілку з м’ясним. А як інакше. Купив пакетик подешевше та побільше. Вийшов весною на город, зробив де не шкода місця рівчак, сипонув туди добряче насіння за принципом: «Як посієш густо, то не буде пусто». Зійшло щіткою. Красотішша, а їсти його щось не дуже хочеться. Спочатку бо малий, а далі бо твердий. Відомі стереотипи, чи не так?

Насправді, салат це дуже захоплююче і цікаво. Його багатогранність по виду, формі, кольору, запаху, смаку не може не вражати. Тут кожен вибере щось під себе. Поруч в великою різноманітністю всім відомих листових чи качанних салатів, які ще називають латук, можна вирощувати ромен (римський салат), радіччо (червоний цикорій), оакліф (дубовий салат), ендівій, крес-салат та інші.

Велика гама смаків дає можливість створювати різноманітні гастрономічні композиції із декількох видів салатів.
http://dachaland.in.ua/
У вас нет доступа для просмотра вложений в этом сообщении.
Volodymyr
 
Сообщений: 5
Зарегистрирован: 15 окт 2016, 17:48

Re: Салат – який краще

Сообщение Volodymyr » 16 окт 2016, 03:33

Зараз у супермаркетах часто продають суміші салатів (месклан) із різними смаками, вже помитих та подрібнених. Та слід врахувати, що вирощений на городі салат має яскравіше забарвлення, насиченіший смак та більше корисних речовин, ніж промислово вирощений, який до того ж можуть обробляти препаратами, що збільшує термін зберігання. Головне не ставитись до нього як до культури-ущільнювача чи маркера, випроваджуючи його на задвірки городу і він з радістю розкриє весь свій немалий потенціал.

В світі вирощують біля 1000 видів різноманітних салатів. В цьому сезоні ми вирощували 6 сортів, що в межах нашого городу також немало. Вибір припав на наступні салати:

Афіціон, Професійне насіння (Рійк Цваан, Нідерланди);
Кітаре, Професійне насіння (Рійк Цваан, Нідерланди);
Рускай, Професійне насіння (Рійк Цваан, Нідерланди);
Андромеда, Гавриш, Росія;
Азарт, GL SEEDS,
Уйсун, GOLDEN GARDEN (ПП “Ада-Сервіс”).
Дані сорти салату нарощують досить потужну масу, а тому для їх розвитку потрібен час. Щоб отримати ранню продукцію та забезпечити рослинам ріст за найбільш сприятливих погодних умов, салат вирощувався через розсаду без пікіровки.
http://dachaland.in.ua/
У вас нет доступа для просмотра вложений в этом сообщении.
Volodymyr
 
Сообщений: 5
Зарегистрирован: 15 окт 2016, 17:48

Re: Салат – який краще

Сообщение Volodymyr » 16 окт 2016, 03:39

Для продовження періоду збору продукції посів проводився в два строки:

1-й – 14.03 на розсаду було посіяно насіння салату сортів Уйсун, Афіцион, Рускай, Кітаре та Андромеда. Розсадний період становив 23 дні і 09.04 рослини висаджено на грядку з накриттям агроволокном, натягнутим на дуги. Поливи та підживлення не проводились. Перший салат почали збирати майже через місяць після висадки (05.05-10.05) коли салати досягли віку 49-52 дні. Загальний час вирощування (від посіву до першого збору) склав 2 місяці. Період збору продукції становив 1,5 місяці.

2-й – 08.04 на розсаду було посіяно насіння салату сорту Азарт. У віці 24 дні (07.05) рослини висаджено у відкритий ґрунт. Підживлення та полив не проводився. Збір салату розпочали 13.06 (через два місяці після сходів). Так як температура повітря була набагато вища, ніж оптимальна для салату в 16-18 0С, а дні довгі, рослини дуже скоро пішли в стрілку і збір закінчили 04.07, тобто, через 21 день після першого збору.

Висіяні сорти салату були досить різними, але в тій чи іншій мірі сподобались всі.
http://dachaland.in.ua
У вас нет доступа для просмотра вложений в этом сообщении.
Volodymyr
 
Сообщений: 5
Зарегистрирован: 15 окт 2016, 17:48

Re: Салат – який краще

Сообщение Volodymyr » 16 окт 2016, 03:44

Афіціон. Салат сортотипу батавія. Цей сорт є чимось середнім між листовим та качанним видами салатів. Утворює великі розетки діаметром 25-30 см. Листя широке, хвилясте по краях, ніжної текстури та солодкуватого смаку. Верхня частина листка має салатове забарвлення, ближче до основи світлішає. Черешок невеликий білувато-жовтуватий. Чудовий сорт. В окремих джерелах зазначалось, що для вирощування салату Афіціон необхідні спеціальні технології. Не знаю, які там застосовують технології, але за нашої технології також виріс на славу.
http://dachaland.in.ua/
У вас нет доступа для просмотра вложений в этом сообщении.
Volodymyr
 
Сообщений: 5
Зарегистрирован: 15 окт 2016, 17:48


Вернуться в Овощи

Кто сейчас на форуме

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 6

cron