Tatiana Sitnik з Tatiana Ivchenko.
13 хв. ·
#Батат перспективні сорти в Україні та посадковий матеріал від Tatiana Ivchenko д-ра с.-х. наук з #Інститутовочівництва і баштанництва НААН України!
Сорти:
- Вінницький рожевий,
- Боніта,
- Орлеанс
- Мурасаки, - замовити
https://institut-ovochivnitstva-bashtan ... n.prom.ua/, або напряму у Tatiana Ivchenko
Увага, Фермери! Переваги цього посадкового матеріалу:
- ретельно відбираються кращі зразки для формування товарних бульб!
- наявність документального супровіду!
Далі читайте про те, "Що ви НЕ ЗНАЛИ про батат"!
- Цю культуру слід або запікати, або смажити. Варений батат - несмачне блюдо. Є маса рецептів, як наприклад, вінегрет з бататом замість картоплі. Можна запікати з сиром, з прянощами, з іншими овочами, з м'ясом або грибами, в сметані.
Батат розмножують вегетативно двома способами - вкоріненими проростками з пророщених бульб і стебловими живцями (#сліпи). В умовах України для отримання посадкового матеріалу бульби батату, починаючи з січня-лютого, протягом 4-х місяців витримують на світлі при температурі 18-20 ºС. Висаджувати його можна тоді, коли мине загроза заморозків. Завдяки високому коефіцієнту розмноження, можна отримати до півтори сотні штук розсади з однієї бульби. Можна замовити готовий посадковий матеріал в нашому НДІ. Бульби батату формуються на запасающих коренях, тому при розмноженні їх вкоріненої розсадою у рослин утворюється багато нетоварного, викривлених бульб. А ось використання в якості посадкового матеріалу стеблових живців (сліпів) забезпечує отримання більш однорідних за формою бульб. Для їх отримання утворилися на бульбах пагони перед висаджуванням розрізають на сегменти довжиною 15-20 см з кількістю міжвузлів - 5-6. Потім у отриманих живців видаляють нижнє листя. Підготовлений таким чином посадковий матеріал висаджують в отвори в замульчувати гребені на глибину не менше 10 см, залишаючи над поверхнею не менше двох междоузлий.
Оптимальна температура для розвитку рослин - 21-29 ºС, але вони можуть нормально розвиватися і при 18-35 ºС. Низькі температури найнебезпечніше в період висаджування, оскільки навіть короткочасні заморозки до -0,5 ° С можуть повністю знищити рослини. Тому в разі зниження температури до загрозливої, обов'язково передбачають укриття насаджень агроволокном.
Режими поливу - найважливіше питання для батата незважаючи на те, що ця культура вважається посухостійкою. Розсаду може швидко погубити сонячна суха погода. Тому, не маючи зрошення, про вирощування батату нічого навіть думати.
#Батат - багате джерело вуглеводів, які значно легше, ніж картопляний крохмаль засвоюються організмом. Він має більш #низькийглікемічнийіндекс. Тобто, діабетикам батат з його корисними властивостями прописаний самою природою. Крім того, батат - це джерело клітковини, яка поліпшує перистальтику, перетравлювання і всмоктування їжі. Та й поєднання #вітамінигрупиВ з аскорбіновою кислотою і багатьма мінералами наділяє його багатьма цілющими властивостями: надавати м'яку заспокійливу дію на кишечник, перешкоджати розвитку виразкових захворювань і різних розладів, перешкоджає всмоктуванню в кров великої кількості холестерину. Як результат, при вживанні батату рівень холестерину і ліпопротеїнів в крові знижується, а потім очищаються стінки артерій, і збільшується їх просвіт. Більш того, #вітамінС і деякі метали, що входять в хімічний склад батата (#кальцій і #магній) сприяють підтримці еластичності артерій, зберігаючи здатність організму підтримувати нормальний кровотік. #Бетакаротин спільно з #вітамінС стимулює роботу клітин імунної системи, що забезпечують захист організму від вірусів і мікробів. Дуже цінним компонентом солодкого овоча, що впливає на стан нервової системи, є #калій. Він не тільки необхідний для нормального протікання всіх процесів в нервових волокнах, а й для підтримки нормальної активності мозку і м'язових волокон. #Фолієвакислота, яка присутня в бульбах батату, також сприяє активній діяльності мозку, оскільки вона підтримує на нормальному рівні розумову діяльність і можливість тривалої концентрації уваги. Це далеко не всі лікувальні властивості батату. Не дарма він в останні роки користується таким заслуженим успіхом, особливо в країнах «старої» Європи, викликаючи в зв'язку з цим підвищений інтерес у експортерів сільськогосподарської продукції".
По матеріалу Наталії Залевської,
http://timeua.info