Особо полезные овощи

Выращивание овощей

Особо полезные овощи

Сообщение Владимир 61 » 07 фев 2017, 21:46

Багато овочів не заслужено забуті, або просто городники обминають їх на користь всюди сущої картоплі.
Але збільшення асортименту на нашому столі ні для кого не буде зайвим. Один з таких продуктів - прекрасний овоч - ріпа, яку ми знаємо лише з дитячої казки про ріпку.
Оповідь про ріпу.

Ріпа

Не випадково я починаю опис овочів з ріпи. Ріпа була основою харчування багатьох народів із стародавніх часів. В ній міститься велика кількість вітаміну С і легкозасвоювані полісахариди, а так само стерин, маючий лікувальну дію при атеросклерозі. Крім того за належних умов доляду ріпа здатна дати високий урожай.

Але у наш час ріпа виявилася незаслужено забута на наших столах. Сподіваюся ця стаття допоможе Вам пригадати про існування нашої відвічної страви.

Ріпа – дворічна рослина сімейства хрестоцвітих. Це означає, що насіння у ріпи утворюється на другий рік після посадки. А на перший – формується їстівна бульба.

Для посадки ріпи вибираємо ділянку, на якій раніше росли боби, гарбузові, пасльонові, але у жодному випадку не капуста, редька і т.д. Оскільки у цих рослин загальні хвороби, які можуть нагромаджуватися в ґрунті. Ріпа не любить важких і кислих ґрунтів. Перед посадкою ріпи не варто додавати свіжий гній, а краще заправити грядку садовим перегноєм. Насіння ріпи для зручності висівають в суміші з піском (1:10) оскільки воно досить дрібне на глибину до 1,5 см, між рядами до 35-40 см. Перший термін висіву ріпи (ранньостиглі сорти) кінець квітня – початок травня. Ріпа не боїться невеликих негативних температур, а при більш пізній посадці проростки можуть бути знищені земляними блішками.

Для зимового зберігання ріпу пізньостиглих сортів висівають в кінці червня.

Догляд за ріпою полягає в двох проріджуваннях – у фазі сім’ядольних листків і через 8-10 днів після першого з доведенням відстані між рослинами в 10-15 см. Міжряддя регулярно розпушують з видаленням бур'янів і систематично поливають не допускаючи сильного пересихання ґрунту.

Сорти ріпи:

Біла ніч– сорт ріпи Чеської Республіки, районує в 1997 році для садово - городніх, присадибних ділянок і фермерських господарств. Середньостиглий, технічна стиглість наступає на 70-72 день. Коренеплід білий, масою до 500 р. М'якоть біла соковита, не дерев'яніє. Врожайність до 80 т/га.
Біла куля. Середньостиглий високо урожайний сорт ріпи. Коренеплоди білі округлі, з соковитою відмінного смаку м'якоттю без гіркоти, масою 540 р. Листя. Які використовуються для салатів за змістом вітаміну З не поступається солодкому перцю. Дієтичний і лікувальний продукт.
Гейша- належить до сортотипу японської салатної ріпи. Ранньостиглий (45-60 дн.) сорт селекції ВНТТССОК для захищеного і відкритого ґрунту, врожайність 4-9 кг / м Білий округлий коренеплід масою до 200 г не має специфічного для ріпи гостро-гіркого смаку. Мінімальна схема посіву 10*15, із збільшенням площі живлення маса коренеплоду росте. Рослина холодостійка стійка до зниженої освітленості, що дозволяє висівати взимку в теплиці, коренеплід одержаний в теплиці буває крупніше і смачніше, ніж у відкритому ґрунті. У відкритому ґрунті останній термін посіву в липні в теплиці – в серпні. Врожайність 3-7 кг/м. Ніжне без опушування листя містить 70 мг% вітаміну З і служить прекрасною салатною зеленню.
Золота куля- ранній сорт ріпи (45-50 дн.) з круглими, гладкими коренеплодами. М'якоть щільна білого кольору, напівгострого смаку.
Комета. Сорт відрізняє оригінальна форма коренеплоду, приємний смак, занадто рівний. Період від сходів до збирання врожаю 70-80 днів. Коренеплід циліндровий, з потовщенням в нижній частині, білого кольору, масою 90-120гр .
Місяць - Середньоранній сорт. Період від сходів до збирання врожаю 65-80 днів. Коренеплід округлий, жовтий. Шкірка тонка, ніжна, гладка. М'якоть щільна, дуже соковита. Рекомендується для споживання в свіжому вигляді в осінньо-зимовий період. Сорт відрізняється холодостійкістю і вирівненністю коренеплодів.
Орбіта. Красива форма і відмінний смак коренеплоду. Період від сходів до збирання врожаю 110-120 днів. Коренеплід округлої форми, білого кольору, масою 400-500 р. Рекомендується для зимового зберігання.
Петровська - середньоранній (60-80 дн.), урожайний, лежкий дуже смачний сорт ріпи. М'якоть жовтого кольору, соковита і солодка, багата вітамінами. Подобається дітям. Коренеплід масою 150-400г р.
Пурпурна з білим кінчиком. Середньостиглий сорт ріпи. Коренеплід округлий рожево-малинового забарвлення з білим кінчиком, масою 65-100 р.
Рання пурпурна – ранньостиглий сорт ріпи зарубіжної селекції. Дозріває через 50-60 днів після сходів. Коренеплід округлий, діаметром 8-12 см, білий колір з пурпурною верхівкою і масою 65-90 р. М'якоть білосніжна, соковита, солодка. Сорт придатний для вирощування в зимових теплицях.
Снігуронька. Ранньостиглий (45-60 дн.) високо урожайний сорт салатної ріпи. Коренеплоди масою 50-60 г, білі, округлі, гладкі з соковитою, ніжною, смачною м'якоттю без гіркоти. Дієтичний і лікувальний продукт. Коренеплоди призначені для свіжого споживання і не підлягають для тривалого зберігання. Сорт призначений для вирощування у відкритому ґрунті і під плівковими укриттями. В їжу уживається і листя, багате вітамінами і іншими корисними речовинами. Висівати можна в декілька термінів, починаючи з ранньої весни і до середини липня. Площа живлення 10 х20 см. Районує в 2000 році по РФ для садово - городніх, присадибних і фермерських господарств.
Сніжок – Ранньостиглий сорт ріпи. Коренеплоди округлої форми з ніжним смаком, масою 520 р. Листя рослин придатне для салатів.
Ріпу можна висаджувати після збирання ранньої картоплі.
Последний раз редактировалось Владимир 61 09 фев 2017, 18:17, всего редактировалось 1 раз.
Владимир 61
 
Сообщений: 3727
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Особо полезные овощи

Сообщение Владимир 61 » 07 фев 2017, 21:54

Гарбуз – огірок – кабачок.

Крукнек є особливим різновидом гарбуза, який володіє своєрідним плодом, який зігнутий біля плодоніжки. Якщо провести переклад з англійської мови, то крукнек означатиме не що інше, як «крива шийка». Небагато знають, що плоди крукнека, які ще не досягли зрілості, можуть бути прекрасним дієтичним продуктом, який крім всього іншого також чудово підвищує апетит, а також значно покращує процес травлення.

Крукнек можна і смажити, і парити, крім того, його досить смачно консервують і маринують, а також фарширують. Як правило, плоди крукнека не можуть бути на зберіганні тривалий проміжок часу. Часто вирощують сорти крукнека саме канадського походження.

Крукнек достатньо любить тепло і ненавидить тінь і заморожування. Як же правильно вирощувати крукнек? Агротехніка крукнека така ж, як і біля кабачків. Посівам при посадці слідує призводить спушення, бажане регулярне, прополку. В суху погоду поливають. В їжу слід вживати плоди крукнека, які знаходяться у віці від п'яти і до сім днів.

Ось, що є гарбузова культура — крукнек
Владимир 61
 
Сообщений: 3727
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Особо полезные овощи

Сообщение Владимир 61 » 07 фев 2017, 22:29

Цибуля багаторічна багатоярусна - вона, як часник замість насіння утворює повітряні цибулинки , котрі проростають і продовжують розростання мега куща зеленої маси.
Таким чином ми ранньої весни завжди маємо свіжу зелень.


[img][IMG]http://f21.ifotki.info/thumb/da33f63dec82c9bf2359190c159cf4ab2573dd269159145.jpg[/img][/img]


Можна придбати у Вадима Леонідовича.

056 789 10 47

050 955 14 81
Последний раз редактировалось Владимир 61 19 сен 2017, 18:31, всего редактировалось 1 раз.
Владимир 61
 
Сообщений: 3727
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Особо полезные овощи

Сообщение Владимир 61 » 08 фев 2017, 18:03

НОВА ОВОЧЕВА І ЛІКАРСЬКА КУЛЬТУРА В УКРАЇНІ
Л. Т. Міщенко, доктор біологічних наук* Київський національний університет імені Тараса Шевченка В Україні вперше інтродуковано цінну овочеву і лікарську культуру – якон (Polymnia sonchifolia Poepp. & Endl.). Досліджено морфологічні особливості рослин якону та вміст фотосинтетичних пігментів у листках. Якон, характеристика, використання, морфометрія, вміст хлорофілу, інтродукція Проблема розширення видового складу культурних рослин, які використовуються людиною як сировина для різних галузей народного господарства й медицини, завжди була надзвичайно актуальною. Сьогодні значно зросла захворюваність на цукровий діабет другого типу, багато людей страждають від ожиріння. Саме ці два фактори зумовили зростання попиту на продукти харчування з оздоровчим ефектом. Все більшого значення набувають рослини, які містять інулін, а саме: топінамбур (Heliathus tuberosus), якон (Polymnia sonchifolia Poepp. & Endl.), цикорій (Cichorium intybus L.), лопух великий (Arctium lappa L.; Lappa major Gaertn.).
Ендокринологи та дієтологи все більше звертають свою увагу на інуліномістку рослину якон. Це рідкісна для Європи та маловивчена овочева культура. Кореневі бульби якону містять до 60% інуліну в перерахунку на суху речовину. Свіжі бульби якону після збирання і витримування впродовж декількох днів на сонці з метою накопичення цукрів можуть містити близько 19% гідролізованого до фруктози інуліну [9]. Інулін – це полі-D-фруктозан, запасний полісахарид коренеплодів, який має у своїй структурі D-фруктофуранозний ланцюг з β-1,2-глікозидними зв’язками. Інулін легко засвоюється організмом і слугує замінником сахарози в дієтичному харчуванні хворих на діабет. Вуглеводний комплекс якону не потребує вироблення інсуліну для метаболізму в організмі людини, тому він може бути корисним як цукрозамінник природного походження для діабетиків, людей з надлишковою масою тіла та серцево-судинними захворюваннями. Крім того, якон містить такі цінні макро- та мікроелементи, як калій, кальцій, натрій, фосфор, залізо, мідь, цинк. У кореневих бульбах якону багато фруктози, глюкози і сахарози, є вітаміни С, Е, В1 В2 і В12, амінокислоти та мінеральні речовини. Цей низькокалорійний, смачний і ефективний антидіабетичний продукт сприяє пониженню кількості холестерину і тригліцеридів, розвитку біфідобактерій в ободовій кишці. Вживання якону та продуктів його переробки сприяє нормалізації роботи кишечника – підсилює його моторику, окращує асиміляцію кальцію, стимулює синтез вітамінів групи B. Вуглеводи, що містяться в кореневих бульбах якону, не викликають карієсу зубів. Рослини якону можуть накопичувати селен (до 1,1 мг/кг) [6]. Загальновизнано, що селен характеризується високими антиоксидантними властивостями, підвищує імунітет і запобігає старінню організму.
На сьогодні якон інтродукований у США, Новій Зеландії, південній Європі, Ірані, Японії, Узбекистані та Молдові.
При аналізі свіжих кореневих бульб із рослин якону, вирощених в регіоні природного походження, американськими дослідниками було виявлено вміст 69–83% води, 0,4–2,2% білка та 20% цукрів. Висушені кореневі бульби містять 4–7% сухої речовини, 6–7% білка, 0,4–1,3% жирів, 4–6% клітковини та близько 65% цукрів [9]. Листки якону містять флавоноїди, сесквітерпеноїди й інші речовини, що характеризуються антиоксидантними й антистресовими властивостями, а також є цитопротекторами.
Висока врожайність якону (28–100 т/га) та високий вміст інуліну робить його цінною сировиною для харчової і лікарської промисловості [10].
Якон (Polymnia sonchifolia Poepp. & Endl., або синонім – Smallanthus sonchifolia) – багаторічна рослина, яка належить до родини Asteraceae, далекий родич топінамбура і соняшника. Рід Polymnia відноситься до родини складноцвітих, підродини айстрових (Asteroideae), триби геліантових, або соняшникових (Heliantheae), групи неолійних культур і включає в себе 19 різних американських видів. Найбільш важливим в економічному відношенні є Polymnia sonchifolia Poepp. & Endl., який вирощують заради його великих, м’ясистих інуліновмісних кореневих бульб в місцях гірських лісів східних схилів Анд від Венесуели до Північно-Західної Аргентини на висоті близько 2000 м. Центр походження якону – Південноамериканський “Перувіано-Еквадоро-Болівійський” [3]. У процесі інтродукції з’ясовано, що якон можна вирощувати за різних ґрунтових умов, але найкращі результати одержано на добре оброблених дренованих ґрунтах. Загалом, можна відзначити, що якон досить ш. – ш.
Якон – це гарна, компактна, багаторічна трав’яниста рослина з високим опушеним стеблом і великими зубчастими темно-зеленими листками, висотою 2,0–2,5 м; розмножується насінням і кореневищем. Навіть на своїй батьківщині цвіте досить рідко. Листкова пластинка списоподібної, ромбічної та трикутної форми. Листки супротивні з нерівними зубчастими краями і найбільш опушені з нижнього боку. Черешки листків крилаті при основі з вушкоподібними виростами, які утворюють піхву. Квіткові кошики розміщені на довгих квітконосах, які розвиваються із листкових піхов. Листки обгортки кошика бувають двох типів: зовнішні і внутрішні. Квітки жовті чи яскраво-оранжеві. Язикові квітки (їх 13–15 штук) – жіночі, розширені, 12 мм завдовжки і 7 мм завширшки. Трубчасті квітки – чоловічі, опушені, 7 мм завдовжки.
Підземні органи у якону двох типів – кореневища і кореневі бульби. Кореневища утворюють бруньки, які дають початок новим рослинам; їх використовують для вегетативного розмноження. Кореневі бульби – великі запасаючі органи вагою 180–500 г, іноді до 2 кг. Формуються кореневі бульби біля основи стебла і згруповані в невеликі компактні пучки по 4–5 і навіть 20 штук. Їх не можна віднести до коренеплодів, оскільки вони утворюються при розростанні бокових коренів, а в їхньому формуванні беруть участь лише тканини кореня. Кореневі бульби якона також не слід змішувати з більш відомими бульбами стеблового походження – картоплі чи топінамбуру. Довжина їх сягає 20 см, а діаметр – 10 см. Зовні кореневі бульби темніють до
пурпурово-коричневого кольору, а всередині вони бувають білими, жовтими, іноді злегка пурпуровими. На смак – хрумкі, освіжаючі, солодкуваті, подібні до свіжозібраних яблук з м’яким ароматом у поєднанні груші з динею.
Владимир 61
 
Сообщений: 3727
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Особо полезные овощи

Сообщение Владимир 61 » 09 фев 2017, 18:29

Фізаліс всі знають і люблять помаранчеві ліхтарики декоративного фізалісу, але щось мало хто вирощує цей унікальний корисний овоч .

З колекції Вадима Ленідовича.

056 789 10 47

050 955 14 81


441. ФИЗАЛИС АНАНАСНЫЙ (Physalis Pubescens). Уникальный вид (а не сорт) физалиса с небольшими (5-10 г) плодами жёлтого цвета. Плоды более сладкие, чем у земляничного физалиса, с насыщенным ароматом, напоминающим ананасный. Более раннего срока созревания. Плоды находятся в «фонариках». Дозревшие плоды опадают и их собирают с земли.
445. ФИЗАЛИС МЕКСИКАНСКИЙ «ГИГАНТ ПЛОСКИЙ». Сорт овощного физалиса средне-раннего срока созевания. Очень крупноплодный физалис, плоды которого светло-жёлтые, плоско-округлые, массой до 140-150 г. Куст высокий и розложистый. Урожайность высокая.
448. ФИЗАЛИС «ИЗЮМНЫЙ». Сорт фруктового физалиса раннего срока созевания. Плоды небольшие (до 15 г), плотные, светло-жёлтого цвета, имеют изюмно-земляничный вкус. Плоды находятся в «фонариках». Дозревшие плоды опадают и их собирают с земли. Куст компактный, высотой до 40 см.
449. ФИЗАЛИС «ЗЕМЛЯНИЧНЫЙ 2». Сорт фруктового (ягодного физалиса) среднераннего срока созревания. Плоды небольшие (до 20-25 г), плотные, светло-желтые, имеют ягодный, близкий к земляничному, вкус. Плоды находятся в «фонариках». Дозревшие плоды опадают и их собирают с земли. Куст компактный, высотой до 40 см.
4410. ФИЗАЛИС МЕКСИКАНСКИЙ «ФИОЛЕТОВЫЙ СНАРУЖИ» (БОЛГАРИЯ). Сорт получен от любителя из Болгарии. Сорт овощного физалиса средне-раннего срока созевания. Крупноплодный физалис, плоды которого зелёные, с фиолетовым там, где плод разрывает «фонарик», при дозревании полностью фиолетовый снаружи. Масса до 60-70 г. Куст высокий и розложистый. Урожайность высокая. Дозревшие плоды собирать упавшими с земли.
4411. ФИЗАЛИС МЕКСИКАНСКИЙ «ФИОЛЕТОВЫЙ СНАРУЖИ И ФИЛЕТОВЫЙ ВНУТРИ» (БОЛГАРИЯ). Сорт получен от любителя из Болгарии. Сорт овощного физалиса средне-раннего срока созевания. Крупноплодный физалис, плоды которого при дозревании полностью фиолетовый снаружи. На разрезе мякоть пурпурно-фиолетовая. Плоды очень большие, плоско-округлые, массой до 120 г. Куст высокий и розложистый. Урожайность высокая. Дозревшие плоды собирать упавшими с земли. Ипользуется как овощ – сырым и консервированным.
4412. ФИЗАЛИС «ПЕРУАНСКИЙ №2». Очень интересный вид физалиса. Растение высокое (ло 1,6 м), слегка разветвлённое. Листья крупные, цельные. Плоды в «фонариках», мельче среднего, жёлтые, очень вкусные, сладкие с ананасово-земляничным привкусом. Используется как ягодное растение. Плоды не опадают, следует срывать, когда «фонарики» пожелтеют. Среднепоздний срок созревания. Очень декоративное растение.
4413. ФИЗАЛИС «ЗОЛОТЫЕ РОССЫПИ» (РОССИЯ). Раннеспелый (90-100 дней от всходов до полного созревания) слаборослый (до 30-35 см) сорт, предназначен для выращивания в открытом грунте. Растение чашеобразное, полураскидистое, среднеоблиственное Плод пониклый, шаровидный, гладкий, слаборебристый. Окраска незрелого плода светло-зеленая, зрелого - желтая. Масса плода 3-5 г. Вкус свежих плодов кисло-сладкий, с клубничным и ананасовым ароматом. Урожайность товарных плодов 0,3-0,5 кг с одного растения. Ценность сорта: раннеспелость, универсальное использование плодов. Рекомендован для потребления в свежем виде, для приготовления компотов, варенья. Схема посадки 20х30 см.
4415. ФИЗАЛИС МЕКСИКАНСКИЙ «КОРОЛЁК» (РОССИЯ). Сорт овощного физалиса среднего срока созевания. Крупноплодный физалис, плоды светло-розовые снаружи, с фиолеовым оттенком, где плод разрывает «фонарик», массой до 60-70 г. Куст средне-высокий и розложистый. Урожайность высокая.
Последний раз редактировалось Владимир 61 19 сен 2017, 18:34, всего редактировалось 1 раз.
Владимир 61
 
Сообщений: 3727
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Особо полезные овощи

Сообщение Владимир 61 » 11 фев 2017, 19:57

В наші часи в супер маркетах є плоди зі всього світу і начебто дефіциту вітамінів не відчуваємо, але для декотрих людей, наприклад діабетиків, такий простий овоч, як вівсяний корінь – це просто панацея.
Цей овоч має у своєму складі інулін який регулює кількість цукрів в крові.
До вівса він ніякого стосунку не має.
Це родич козлобородника - дикої рослини – відрізняється більш товстим та смачнішим коренем, та квітка рожево фіолетова на відміну від жовтої свого родича.
Його ще кулінари називають білим коренем.
Рослина створює довгий м”ясистий корінь до 25 см завдовжки білого кольору.
Нижній кінець створює велику кількість тоненьких корінців.
Готують з цього овоча пюре, тушкують на сковороді, добавляють в супи, солянки, в м”ясні страви.
Якщо дрібно порізати, висушити, потім перемолоти на кавомолці можна заварювати тонізуючий напій.
Висаджувати краще свіжим насінням під зиму повторюючи природний процес, можна готувати розсаду.
При весняному висіванні не треба боятися приморозків – рослина дуже витривала.
Відстань між рядками до 30 см. Поливання збільшує врожайність та масу коренів.
Удобрювання великою кількістю азоту – тим же гноєм призводить до огрубіння коренів та втрати смаку.
Рослина терпить тимчасову посуху.
Збирати врожай слід якомога пізніше перед першими приморозками, тому що невизріші корені погано зберігаються.
Також пошкоджені корені необхідно вживати зразу- вони швидко пропадуть.
Зберігаються так само як і морква.

Це квітка вівсяного кореня.

[img][IMG]http://f21.ifotki.info/thumb/efe9982d892d2a22fc5771b73446e5b72573dd269495499.jpg[/img][/img]

А це козлобородник - дикий родич, теж лікувальний.

[img][IMG]http://f21.ifotki.info/thumb/0d8c05252f105dfc942de0aba978c99a2573dd269495769.jpg[/img][/img]
Владимир 61
 
Сообщений: 3727
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Особо полезные овощи

Сообщение Владимир 61 » 12 фев 2017, 18:09

Арахіс непогано у нас росте та дає врожай, але мало хто набрався сміливості його вирощувати- ну хоч би для душі.


[img][IMG]http://f21.ifotki.info/thumb/e0f168082a84f314095426d477027db82573dd269575679.jpg[/img][/img]
Владимир 61
 
Сообщений: 3727
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Особо полезные овощи

Сообщение Karass » 27 фев 2017, 09:43

А я очень люблю морковку и кабачки, в сезон наверное килограммами могу их поедать.
Karass
 
Сообщений: 5
Зарегистрирован: 27 фев 2017, 09:33

Re: Особо полезные овощи

Сообщение Владимир 61 » 28 фев 2017, 13:21

Karass писал(а):А я очень люблю морковку и кабачки, в сезон наверное килограммами могу их поедать.



Морква має багато каротину - провітаміну А - це прекрасно для покращення зору і колір обличчя кращає, і робота мозку покращується - організм сам підказуз чого хоче. Пора завести фіолетову моркву - кажуть , що в ній багато антоцианів, а це вже серйозна профілактика.
Кабачки мають калій - чудова штука для серця, але гарбуз перевершує всі овочі і по каротину і по всім вітамінам, та ще і в шлунку порядок наводить.
Лише сік свіжий не можна вживати людям з пониженою кислотністю, а так супер ягода.
Владимир 61
 
Сообщений: 3727
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Особо полезные овощи

Сообщение Владимир 61 » 20 авг 2018, 16:20

Капуста брюсельська, броколі.

https://www.youtube.com/watch?v=ZFtCU61 ... ture=share


. КАПУСТА ЦВЕТНАЯ «РОМАНЕСКО». Очень популярный в Европе, особенно в Италии, средне-ранний сорт (90-100 дней от всходов до созревания). Головка массой 350-500 г, светло-зелёного цвета, плотная. очень необычной формы: сама в виде круглой пирамиды, вся увенчанная маленькими круглыми пирамидкам. Отменный вкус.
5121. КАПУСТА ЦВЕТНАЯ «ROMANESCO NATALINO» («РОМАНЕСКО НАТАЛИНО», ИТАЛИЯ). Очень популярный в Италии сортотип «РОМАНЕСКО». Средне-ранний сорт (90-100 дней от всходов до созревания). Головка массой 400-600 г, светло-зелёного цвета, плотная. очень необычной формы: сама в виде круглой пирамиды, вся увенчанная маленькими круглыми пирамидкам. Отменный вкус. Улучшеный сорт по массе головки, её плотности.
5122. КАПУСТА БРЮССЕЛЬСКАЯ «МАЧУГА». Брюссельская капуста растёт в виде длинного стебля и удлинённых листьев. А в пазухах листа растут небольшие плотные кочанчики. Они и имеют пищевую ценность, используются свежими и замораживаются. Данный сорт средне-поздний (150-160 дней). Стебель высотой 60-70 см. Кочанчики круглые, зелёные, диаметр 3-4 см, масса 10-15 г. На одном растении м.б. до 80 кочанчиков.
5123. КАПУСТА КОЛЬРАБИ «ВИОЛЕТТА». Кольраби формирует у земли стеблеплод – округлый сочный, хрустящий стебель. Вкусная и диетическая капуста. Данный сорт – среднеспелый (90-100 дней). Стеблеплод 7-10 см, плоско-округлый, тёмно-фиолетовый, с плоской вершиной, массой 1,05-2,0 кг. Мякоть белая, сочная, нежная, высоких вкусовых качеств. Рекомендуется для использования в свежем виде, переработки и хранения.
5124. КАПУСТА КОЛЬРАБИ «ДЕЛИКАТЕСНАЯ». Кольраби формирует у земли стеблеплод – округлый сочный, хрустящий стебель. Вкусная и диетическая капуста. Данный сорт – ранний (70-75 дней). Стеблеплод 6-8 см, округлый, светло-зелёный, с плоской вершиной, массой 200-300 г. Мякоть белая, сочная, нежная, высоких вкусовых качеств. Рекомендуется для использования в свежем виде.
5125. КАПУСТА БРЮССЕЛЬСКАЯ ФИОЛЕТОВАЯ «РОЗЕЛЛА». капуста растёт в виде длинного стебля и удлинённых листьев. А в пазухах листа растут небольшие плотные кочанчики. Они и имеют пищевую ценность, используются свежими и замораживаются. Среднеранний сорт (120-140 дней). Растение мощное, высотой 50-80 см. Кочанчики округлые, плотные, среднего размера (диаметром 2-3 см, массой 10-15 см), фиолетово-зелёного цвета.
5126. КАПУСТА КОЛЬРАБИ «ГИГАНТ. Кольраби формирует у земли стеблеплод – округлый сочный, хрустящий стебель. Вкусная и диетическая капуста. Данный сорт – позднеспелый (100-120 дней). Стеблеплод крупный, диаметром 15-20 см, округлый, белесо-зелёный, массой 1,5-3,0 кг. Мякоть белая, сочная, нежная, высоких вкусовых качеств. Рекомендуется для использования в свежем виде, замораживания и зимнего хранения.
5127. КАПУСТА ЦВЕТНАЯ ЗЕЛЁНАЯ «ШЕННОН». Раннеспелый сорт (90-110 дней). Головки круглой формы, салатово-зелёной окраски, плотные, крупнозернистые, диаметром 18-20 см, весом 900-1300 г, отличных вкусовых качеств.
5128. КАПУСТА КИТАЙСКАЯ «ПАК-ЧОЙ». Скороспелая черешково-листовая капуста (срок созревания 23-30 дней). Морозостойкий и жаростойкий сорт. Высота растения 24-25 см, диаметр растения около 30 см. Черешки плотно прижаты друг к другу, толстые, листья светло-зелёные. Черешки и зелень нежные, сладковатые. Урожай 520-600 кг с 1 сотки. Можно садить и на осень (с конца июля).
5129. КАПУСТА ПЕКИНСКАЯ «МИШЕЛЬ». Среднеспелый сорт, до созревания 60-70 дней. Кочан удлинённо-конический, закрытый, тёмно-зелёный лист. Масса 2,0-2,5 кг. Пекинская капуста – растение короткого дня. Сеять рано весной или под осень ( с начала августа). Лучше удаётся при осеннем выращивании. Идеально подходит для выращивания в теплицах.
5130. КАПУСТА ЦВЕТНАЯ «ФРЮЭРТЕ». Раннеспелый сорт. Вегетационный период от всходов до технической спелости 90-100 дней. Формирует плотные, крупные головки, плоскоокруглой формы, белого цвета, диаметром 18-20см, весом 900-1100г, отличных вкусовых качеств, хорошо укрыты покровными листьями. Рекомендуется для выращивания в открытом грунте и пленочных укрытиях.
5131. КАПУСТА БРЮССЕЛЬСКАЯ «ЛОНГ-АЙЛЕНД». Раннеспелый сорт (срок созревания 95-105 дней от всходов). На основном стебле образуется 20-40 светлозелёных кочанчиков массой 20-40 г. Для ускорения роста кочанчиков в средине-конце августа необходимо прищепнуть верхушку.
5132. КАПУСТА ВОСТОЧНАЯ «МИЗУНА ЗЕЛЁНАЯ». Редкий вид восточных капуст. Скороспелая листовая капуста (срок созревания 30-40 дней). Морозостойкий сорт. Высота растения 25-45 см. Листья светло-зелёные, очень резные, напоминаю петрушку, на тонких и длинных черешках. Черешки и зелень очень нежные. Высаживать как редиску – рано весной и на осень (с конца июля).
5133. КАПУСТА ВОСТОЧНАЯ «МИЗУНА КРАСНАЯ». Редкий вид восточных капуст. Скороспелая листовая капуста (срок созревания 30-40 дней). Морозостойкий сорт. Высота растения 25-45 см. Листья светло-красновато-пурпурные, очень резные, напоминаю петрушку, на тонких и длинных черешках. Черешки и зелень очень нежные. Высаживать как редиску – рано весной и на осень (с конца июля).
5134. КАПУСТА ЦВЕТНАЯ «ЭРФУРТ». Среднеранний сорт. Вегетационный период от всходов до технической спелости 100-120 дней. Головка округлая, крупная, среднебугорчатая, кремово-белой окраски, массой 1-1,5кг, хорошо прикрыта листьями. Вкусовые качества отличные. Сорт устойчив к бактериозу. Рекомендуется для выращивания в открытом грунте и пленочных укрытиях.
5135. КАПУСТА ПЕКИНСКАЯ «БОКАЛ». Среднеспелый сорт с периодом от появления всходов до состояния технической спелости в 70 дней. Сорт отличается высокой урожайностью и устойчивостью к стеблеванию. Переносит недостаток света без потери урожайности. Кочан плотный, закрытый, массой 1,5-2 кг. Внутренние листья бледно-желтого цвета, внешние - желто-зеленые. Отличные вкусовые качества, высокое содержание витаминов и минеральных солей. Используется для употребления в свежем виде.
5136. КАПУСТА ЦВЕТНАЯ «РОБЭР». Средне-ранний сорт. Головка круглая, плотная, массой 500-700 г, снежно-белая. Вкусовые качества высокие. Сорт устойчивый к бактериозу.
5137. КАПУСТВА ЦВЕТНАЯ «PALLA di NEVE» («ПАЛЛА ди НЕВЕ») (ИТАЛИЯ). Ранний сорт (75-80 дней). Головка очень плотная, белоснежная, хорошо прикрыта листьями, массой 1,2-1,5 кг. Сорт устойчив к высоким температурам, что позволяет выращивать его летом. Предназначен для свежего употребления и заморозки.
з колекції Вадима Леонідовича з Дніпра

vadimchem@gmail.com
Владимир 61
 
Сообщений: 3727
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

След.

Вернуться в Овощи

Кто сейчас на форуме

Сейчас этот форум просматривают: Google [Bot] и гости: 1

cron