Владимир 61 » 10 мар 2023, 14:23
ТЕХНОЛОГІЯ ПРИГОТУВАННЯ ГАРЯЧОГО СОУСУ
Щоб приготувати гострий соус, нам знадобиться:
Гострий перець чилі, фруктова начинка, сіль, цукор, оцет, лимони.
В якості наповнювача для гострого соусу можна мати такі:
Свіжі або консервовані ананаси (баночка 50 мл на 2-3 гострих перців) - найнейтральніша начинка за смаком
Апельсини (краще без лустки, може викликати гіркоту) - 2-3 шт на 2-3 гострих перців.
Мандарини (бажано без лурки, може викликати гіркоту) 7-8 шт на 2-3 гострих перців
Персики (Абрикоси) - 4-5 шт на 2-3 гострих перців
Ківі - 8 великих 2-3 гострих перців.
Манго - 1-2 шт великих і стиглих на 2-3 гострих перців
Полуниця, свіже або морозиво пюре - 1 кг на 2-3 гострих перців
Ожина - 1 літр банка або 1 кг на 2-3 гострих перців - цей наповнювач дарує яскравий смак та приємний ягідний післясмак
Слива (Алича) - 1 кг без насіння на 2-3 гострих перців
Помідори - 1 кг на 2-3 гострих перців
Пікантний наповнювач для соусу можна приготувати заздалегідь, наприклад: подрібнити фрукти в блендері, додати цукор і заморозити до
Краще додати цукор до пюре, якщо воно не пригодиться для соусу, буде смачно просто з'їсти його взимку))
Гострий перець можна приймати різними способами для приготування соусу, адже часто буває, що трохи того і т.д. під рукою. п.
В одному соусі можна сміливо поєднувати перці різних видів: китайський, ягідний, овочевий. Вийде просто смачно, а іноді дуже круто.
По пікантності він буде слабшим, ніж якщо брати тільки дуже гострий перчик. Але оскільки сам вид пікантності різних перців відрізняється, то їх поєднання в суміші може приємно здивувати.
У рецепті вказано кількість гострих перців порівняно з гострим перцем, а середньогострим можна приймати в два-три рази більше. Можна збільшити кількість гострого перцю в рецепті як забажаєте, на цей соус ніяк не вплине, він просто збільшить або зменшить його пікантність.
Було б добре додати трохи не гострих хабанеро, вони надають дивовижний смак (якщо вам не подобається аромат кайєнського перцю).
Спеції - справа смаку. Всі знають, що часник, базилік і коріандр ідеально фліртують з помідорами. А зі сливою і яблуком - кориця) Але ж треба знати міру))
Гострий соус готується за таким принципом:
Покладіть фрукти і гострий перець на дно ємності (каструлі) і відварить на повільному вогні, час від часу помішуючи, до пом'якшення (близько 30-35 хвилин від кипіння), потім дайте масі трохи охолонути, подрібніть занурювальним сито. Потім додати сіль до одного літра фруктово-овочевого пюре (1-й. ложка без верху), цукор (1 ст. ложка з верхом), оцет (яблуко 6% - 60мл), замість оцту можна вичавити один лимон.
Оцет і лимон все ж краще додати за 5 хвилин до готовності соусу.
А тепер завершальний етап приготування соусу:
Готувати на повільному вогні (близько 10-15 хвилин від кипіння). У широкій тарі або тазику, постійно помішуючи. Під час приготування - спробуйте наш соус за смаком і додайте сіль або цукор, поки все не буде зроблено за смаком (спочатку спробуйте соус з сіллю, а потім цукром
На стерилізовані баночки (100-200мл) залийте гарячим і закрийте кришками.
Принцип приготування гострого соусу не змінюється, змінюються тільки начинки та сорти перцю.
Особливо хочеться виділити деякі соусів і рекомендую вам їх приготувати!
ЗЕЛЕНИЙ СОУС
Для цього рецепту підійдуть зелені сорти китайського перцю (як Fatalii Green).
А якщо немає зелених плодів, то недозрілий перчик такий як Джолокі, хабанеро стане в нагоді, і результат буде таким же хорошим.
Нам знадобляться:
Зелений гострий перець - 30 г вже очищений від насіння та фруктових ніжок
Один лимон без лушок і насіння
Плоди ківі 8 великих.
Сіль (1 шт. ложка без верху), цукор (1 ст. ложка з верхом), оцет (яблуко 6% - 60мл).
Готуємо за тим самим принципом, що є однаковим для всіх соусів, зазначених вище.
Колір готового соусу виявляється зелено-гірчичний.
СОУС З КІНАМОНУ
Для приготування цього соусу беремо в якості наповнювача ожину або сливову угорську.
Ожина надасть соусу яскравий, свіжий ягідний смак, а слива має майже нейтральний смак і надасть соусу гарну в'язку консистенцію.
Нам знадобляться:
Гострий перець шоколадного кольору – 30 г вже очищеного від насіння та плодоношення
Угорська слива - 1 кг без насіння (або Їжачок - 1 літра банка)
сіль (1 шт. ложка без верху), цукор (1 ст. ложка з верхом), оцет (яблуко 6% - 60мл)
Готуємо за тим самим принципом, що є однаковим для всіх соусів, зазначених вище.
Соус виходить коричневим, досить товстим, і добре розноситься на хліб.
Ще додаю корицю на кінчик ножа і щібку сушеного базиліка.
ПОЛУНИЧНИЙ СОУС
Для приготування цього соусу беремо полуницю як наповнювач, можна заморожувати у вигляді пюре з цукром.
Нам знадобляться:
Червоний гострий перець - 30 г вже очищений від насіння та фруктових ніжок
Полуниця, картопляне пюре - 1 кг
Лимон - 1 шт (без очистки і без насіння)
сіль (1 шт. ложка без верху), цукор (1 ст. ложка з верхом), оцет (яблуко 6% - 60мл)
Готуємо за тим самим принципом, що є однаковим для всіх соусів, зазначених вище.
Соус червоноватий, середньо-рідкий за консистенцією, з приємним цитрусовим смаком та ніжним полуни
СОУС МАНГО
В цьому соусі немає нічого крім перцю та манго!
Перець і манго дуже добре поєднуються, вони ідеально доповнюють один одного.
Нам знадобляться:
Жовтий гострий перець - 30 г вже очищений від насіння та фруктових ні
Свіжий великий стиглий манго - 1-2 шт або консервований манго - 425 мл банка.
сіль (1 шт. ложка без верху), цукор (1 ст. ложка з верхом), оцет (яблуко 6% - 60мл)
Готуємо за тим самим принципом, що є однаковим для всіх соусів, зазначених вище.
Цей соус має бездоганну однородну консистенцію.
ТАНДАРІН
Гострий китайський перець неймовірно гарно поєднується з мандаринами!
Нам знадобляться:
Жовтий або помаранчевий гострий перець - 30г вже очищений від насіння та
Мандарини - 7-8 штук (без лупки та насіння)
сіль (1 шт. ложка без верху), цукор (1 ст. ложка з верхом), оцет (яблуко 6% - 60мл)
Готуємо за тим самим принципом, що є однаковим для всіх соусів, зазначених вище.
Соус жовтий з цитрусовим присмаком.
АНАНАС
Для приготування цього соусу ми використовуємо консервовані ананаси як наповнювач.
Нам знадобляться:
Жовтий або помаранчевий гострий перець - 30г вже очищений від насіння та
Банка консервованих ананасів 850мл
сіль (1 шт. ложка без верху), цукор (1 ст. ложка з верхом), оцет (яблуко 6% - 80мл)
Готуємо за тим самим принципом, що є однаковим для всіх соусів, зазначених вище.
ТОМАТ
Для приготування цього соусу беремо свіжі або заморожені помідори в якості наповнювача.
Нам знадобляться:
Червоний гострий перець - 30 г вже очищений від насіння та фруктових ніжок
Свіжі помідори - 1 кг (можна заморожена)
Солодкий перець - 500 г
Часник - це одна голова
Обкладинка (або коріандр) - щипка
Базилік сушений - до смаку
сіль (1 шт. ложка без верху), цукор (1 ст. ложка з верхом), оцет (яблуко 6% - 60мл)
Готуємо за тим самим принципом, що є однаковим для всіх соусів, зазначених вище.