Сотвори себе уютный уголок.

Re: Сотвори себе уютный уголок.

Сообщение Владимир 61 » 09 янв 2019, 12:31

Культивування подорожнику може стати прибутковим бізнесом
By SEEDS Last updated Січ 8, 2019
0 249
Share
Вирощувати лікарські рослини на порядок вигідніше, ніж вирощувати пшеницю, жито або рапс, особливо на малій площі. До того ж, сьогодні лікарські рослини мають попит у вітчизняній фармакології, тому потрібно розвивати їх промислове виробництво у себе в країні. Про всім знайому невибагливу рослину та про можливість заробітку на ній читайте на SEEDS.



Походження

В Америці, до завоювання європейцями цього континенту, не було такої рослини. Завезли її разом з собою на кораблях колоністи. Корінні американці називали її «слід білої людини», тому що ця рослина, здавалося, слідувала за європейськими поселенцями. Інша назва – «семижильний попутник», через те, що рослина має вертикальні жили на листі. Загальнопоширена назва – подорожник, бо він росте не тільки біля дороги, але так і проситься всім в попутники. Його дозрілі насіння прилипають до шкури тварин, взуття та одягу людей.

Батьківщиною подорожника є Великобританія. У древніх століттях він вважався одним з 9 священних рослин англосаксів, які додавали його насіння в хліб. Подорожник відзначався в англосаксонській поезії як «мати трав». Пізніше з’ясувалося, що насіння подорожника багаті на омега – 3 ненасичені кислоти. У середньовіччі, попри заборону католицької церкви на використання багатьох лікарських рослин, подорожник був дозволений, тому що вважався символом второваної стежки для людей, які йдуть до Христа. Подорожник використовується в китайській медицині, де його називають «це цян», що означає «рослина перед возом», тому що він росте вздовж доріг.



Застосування

Всім відомо з дитинства, що промитий лист подорожника – засіб номер один для розбитих колін. Завдяки вмісту великої кількості біологічно активних речовин ця трава вже багато століть використовується в народній медицині для зупинки кровотеч. Свіжий сік рослини застосовують в косметичній практиці у вигляді примочок при наривах і ранах. Сік подорожника, а також настій із сухого листя входить до складу багатьох поживних кремів для обличчя і шиї для запобігання утворенню зморшок. У науковій медицині подорожник застосовують у вигляді настою і свіжого соку з листя при гастритах, ентеритах і ентероколітах, гострому і хронічному коліті. Листя входять до складу чаїв від кашлю, а настій, як відхаркувальний засіб. Сік призначають як гіркоту для збудження апетиту. Клінічними дослідженнями встановлено, що сік свіжозібраного листя ефективний при хронічних колітах і позитивно впливає на загоєння ран. Під впливом соку відзначено посилення секреторної функції шлунка.



Молоде листя (до складу листя входять вітаміни А, С, Е і такі мінерали, як кальцій, магній, залізо тощо) вживають в салатах, котлетах, супах та пюре. Смак стає приємніше, якщо до листя подорожника додавати листя щавлю. Насіння, поквашене в молоці, можна вживати як приправу до страв. Незамінними насіння подорожника є і для людей, які страждають на целіакію (непереносність глютену). Останні дослідження американських вчених виявили, що насіння подорожнику вміщують велику кількість клейковини, але без глютену, тому це є можливістю хворим людям не відмовлятися від хліба.





Різновиди подорожника

Існує понад 200 видів подорожника, але найбільш відомим є подорожник великий (Plantagomajor L). Нарівні з подорожником великим в лікувальних цілях може використовуватися подорожник блошний (блошнік), подорожник ланцетний і подорожник середній. Листя подорожника пірчастого в Європі використовують в їжу і навіть вирощують його на городах, бо він є урожайним, листя якого використовують аналогічно салатним культурам. В їжу можна також використовувати молоді пагони і квіти цієї рослини. Подорожник пірчастий містить в листовій масі каротин, вітаміни С і К, лимонну кислоту, ферменти, дубильні речовини, харчові волокна. Квіти містять ефірну олію, використовуються в якості добавки до салатів.





Вирощування

Різні види подорожнику в деяких країнах вирощують у промислових масштабах. Плантації рослини можна використовувати від 3 до 5 років. У Новій Зеландії (є третім за поширеністю бур’яном в цій країні) подорожник використовують як кормову рослину. В кормові суміші з подорожником додають цикорій, конюшину червонувату, райграс багаторічний та конюшину білу. Такі суміші багаті на поживні елементи, високоенергетичні та дуже корисні для годування овець, великої рогатої худоби, а також оленів, яких традиційно розводять у Новій Зеландії. В цьому році у зв’язку з повсюдною посухою новозеландські тваринники передбачливо засіяли пасовища цими травами, стійкими до посухи. Таким чином, їм вдалося подовжити сезон випасу домашньої худоби.



Велику кількість подорожника культивують в Індії, майже 60% ринку у цьому напрямку займає ця країна. Рослина вирощується на плантаціях, налагоджено виробництво і збут. Тут вирощують подорожник «яйцевидний». У ньому багато клітковини і корисних речовин, які допомагають боротися із захворюваннями. Насіння подорожника яйцевидного мають злегка рожевий колір і великий розмір. Цікаво, що насіння має здатність вбирати воду в 15 разів більше своєї ваги, через це стають великими і соковитими. До того ж можна побачити у продажу й псілліум – лузгу з насіння подорожника блошного, виробником якого також є Індія. По суті псілліум є дрібною органічною розчинною клітковиною. Показаний тим, хто хоче збагатити свій раціон рослинними волокнами. Але це далеко не все, на що здатний псілліум. Зважаючи частиною дієти зі зниженим вмістом жиру і холестерину, він сприяє зниженню ризику захворювань серцево-судинної системи. Коштує псілліум не дешево. Ціна за 200 г складає біля 150 грн.



Подорожник є однією з самих невибагливих рослин. Він добре адаптується до різних умов освітлення та є морозостійким та стійким до посухи. Невимогливий до родючості ґрунту, добре росте на ущільнених, бідних, вапняних, засолених, кислих, піщаних ґрунтах. Не боїться витоптування. Рослини, які допомагають відразу визначити яка кислотність ґрунту на полі, прийнято називати бур’янами-індикаторами. Подорожник є саме такою культурою. Якщо ґрунт кислий, ви знайдете рослину у великій кількості.



Для України подорожник може стати прибутковою культурою

І ось чому. Обсяг ринку традиційних рослинних лікарських засобів Китаю подвоюється кожні 5-6 років, тільки у 2015 році він вже був більш $100 млрд, а в майбутньому за прогнозами експертів складе не менше $400 млрд. При цьому власні земельні ресурси Китаю практично вичерпані. Наприклад, в середньому один кілограм висушених лікарських рослин буде коштувати $3, а пшениці – всього 25 центів. За оцінками експертів напрямки HealthNet, експорт лікарських рослин в Китай може приносити більше $100 млрд на рік до 2035 року. Подорожник є культурою, яку потребує Китай у великій кількості. Тому культивування подорожнику може стати прибутковим бізнесом шляхом експорту

Взято з

https://www.seeds.org.ua/kultivuvannya- ... dvaznukudk
Владимир 61
 
Сообщений: 4094
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Сотвори себе уютный уголок.

Сообщение Владимир 61 » 15 янв 2019, 16:55

Наталия Ушакова
Адміністратор · 19 хв.
Як посадити арахіс? - Вирощування арахісу - Догляд за посадками арахісу
- Шкідники і хвороби арахісу
- Прибирання врожаю
- Сорти арахісу
Читаємо за посиланням: https://agronomist.in.ua/…/viroshh…/yak-posaditi-araxis.html

Взято з

https://www.facebook.com/groups/1817127 ... p_activity
Владимир 61
 
Сообщений: 4094
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Сотвори себе уютный уголок.

Сообщение Владимир 61 » 18 янв 2019, 14:58

Как вырастить баклажаны: семь секретов хорошего урожая Категория: Выращивание баклажанов, Овощи Трудности (а их немало) в выращивании баклажанов в средней полосе возникают по той простой причине, что баклажан – культура, совершенно не приспособленная к нашему лету с его перепадами температур, сильными ветрами, затяжными ливнями или, наоборот, жуткой засухой. А баклажану в таких условиях не комфортно: ему нужно постоянное тепло, равномерная влажность и полное безветрие. Тем не менее многие огородники успешно выращивают баклажаны и собирают приличные урожаи даже в северных регионах. Каковы секреты хорошего урожая баклажанов? Все ли мы делаем правильно, чтобы обеспечить себя и близких этим чрезвычайно полезным овощем на весь сезон? СОДЕРЖАНИЕ СТАТЬИ: Семь секретов хорошего урожая баклажанов Никакой пикировки Теплая грядка Постоянно влажная почва Вечерний полив Солнцу – да, ветру – нет Подкормки Формирование куста Семь секретов хорошего урожая баклажанов Никакой пикировки При выращивании рассады баклажанов нужно помнить, что эта культура очень плохо переносит пересадку. Если при пикировке повреждается корешок, то растение замирает и начинает как минимум на две недели отставать в развитии от своих собратьев. Поэтому лучше сразу сажать семена в индивидуальные емкости для рассады: стаканчики, кассеты, торфяные таблетки. Пересадку рассады в более крупные стаканчики и в открытый грунт выполняют только методом перевалки, то есть аккуратно вместе с земляным комом, не касаясь корешков. Теплая грядка Как и огурцам, баклажанам жизненно необходимо держать корни в тепле. Температура почвы уже при высадке рассады в грунт должна быть не меньше 20°С. Поэтому рекомендуется выращивать баклажаны на теплых грядках, подготовленных с осени. Как соорудить теплую грядку мы рассказывали в этой статье. Постоянно влажная почва Хочешь получить высокий урожай баклажанов, значит без мульчирования никак не обойтись. Никакой другой агротехнический прием не может гарантировать равномерную увлажненность почвы. А мульчирование может! Мульчируйте баклажаны толстым слоем травы, соломой, опилками или всем вперемежку. Мульча не позволит грядке пересохнуть и свести на нет наши обильные поливы. Вечерний полив Кстати, о поливах. Баклажан любит воду. Замульчированные грядки достаточно хорошо поливать один раз в неделю. Баклажаны, растущие на голой земле, придется поливать через день. Причем поливать баклажаны лучше всего прямо под корень теплой водой (20-25°С) в вечерние часы – тогда влага не испаряется на солнце, а полностью уходит в почву. При этом заливать растения не рекомендуется, в переувлажненном грунте баклажан не завяжет плодов. Солнцу – да, ветру – нет Как ни странно это звучит, но баклажан не выносит засухи и перегрева, тем не менее для завязывания плодов ему нужно много солнца. Еще один парадокс: баклажану не очень нравятся закрытые помещения, но при этом он боится ветров и сквозняков. Как ухитряются наши огородники выходить из этого положения? Если баклажаны выращиваются в теплице, помогает проветривание (только форточку и дверь нужно открывать лишь с одной стороны, иначе будет сквозняк, и, как следствие, никаких завязей). Если баклажаны растут в открытом грунте, для них изготавливают специальные сооружения: либо своеобразный мини-парник, закрытый по всем сторонам, но без крыши; либо устанавливают дуги с укрывным материалом, открывая только одну сторону. Подкормки Баклажаны обожают подкормки. Первый раз кусты подкармливают через 15-20 дней после высадки рассады в грунт. В качестве первой подкормки отлично работает настой сброженной травы, коровяка или куриного помета. В дальнейшем на протяжении дачного сезона подкармливать азотными удобрениями уже не нужно, на первые роли должны выйти калийно-фосфорные, к примеру, зола. Золу хорошо рассыпать в лунки два раза в месяц. Подробнее о подкормках баклажанов читайте в этой статье. Формирование куста Если ваши баклажаны высокорослые, мощные, кустистые, обязательно нужно формировать куст. Это значит удалять пасынки, побеги на которых нет завязей, листья, что затеняют плоды. Некоторые дачники формируют так: прищипывают верхушку, когда растение достигает высоты приблизительно 30 сантиметров. Баклажан начинает выдавать боковые побеги – оставляют по два сильных пасынка. Когда и пасынки начинают ветвиться, оставляют по одному самому мощному, а остальные прищипывают сразу после первой завязи. Низкорослые сорта баклажанов не требуют формировки, у них обрывают только листья и веточки ниже развилки на главном стебле. После развилки оставляют по две-три ветки. Итак, запоминаем, что баклажаны не плодоносят при слишком холодной (ниже 18°С) или слишком жаркой (больше 35°С) температуре, при сквозняке или ветре, при недостатке или избытке влаги. Теплая грядка, мульчирование, укрывной материал, травяной настой и зола нам в помощь, и тогда без высокого урожая баклажанов точно не останемся. Желает вам успехов и больших урожаев!

Источник: https://dachnye-sovety.ru/kak-vyrastit- ... FPFQh0DF5A
© Dachnye-sovety.ru
Владимир 61
 
Сообщений: 4094
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Сотвори себе уютный уголок.

Сообщение Владимир 61 » 21 янв 2019, 21:08

Зелені водорості зміцнюють бджіл та підвищують медозбір на 40%
21.01.201999
Поділитись

Підкормка бджіл суспензією хлорели (одноклітинні зелені водорості) може стати добрим методом підвищення стійкості бджолосімей.

Як свідчать дослідження, після зимового періоду і в травні перед початком першого медозбору хлорела підвищуює медозбір до 40%.

Встановлено, що при застосуванні суспензії хлорели в бджільництві у матки починається більш інтенсивне яйцевідкладання, а сім’я швидко починає нарощувати силу, збільшується резистентність до хвороб.

Також підвищується імунітет, який передається всім поколінням бджіл за сезон. Зменшується стрес навантаження, швидше виводяться токсичні елементи з організму, нормалізується мікрофлора травного тракту бджіл та бджолосім’ї в цілому.

Перші випробування з хлорелою в бджільництві проводилися в Узбекистані ще в 1968 -1976 роках, пише сайт ogorodniki.

Після використання суспензії хлорели у бджіл був придбаний імунітет, який передавався на всі покоління бджіл за сезон, знижується захворюваність на кам’яний розплід, бактеріальні та вірусні хвороби.

Окрім того, посилилась стійкість бджіл при контакті їх з отрутохімікатами після обробки садів і полів від шкідників.

Згодовують суспензію хлорели з цукровим сиропом. Процес відбуваєтьсяся через напувалки, після зимового періоду та в травні перед початком першого медозбору.

До півлітра суспензії буває достатньо для того, щоб матка відразу ж починала інтенсивніше відкладати яйця і сім’я швидко набирала сили.

Взято з

https://agro.guide/zeleni-vodorosti-zmi ... UJiMpXYIUI
Владимир 61
 
Сообщений: 4094
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Сотвори себе уютный уголок.

Сообщение Владимир 61 » 21 янв 2019, 22:16

Бізнес на черв’яках: яз заробити на переробці перегною


В Україні набуває популярності вирощування дощових черв’яків (вермикультура). Поряд з великими підприємствами, які вже досить давно в промислових масштабах займаються виробництвом на вермифеомах біодобрив на продаж, з’являються ентузіасти-любителі, які вирощують та реалізують маточне поголів’я черв’яків.
Невеликі вермиферми для покриття власних потреб в біодобривах дедалі частіше засновують сільськогосподарські виробники, що спеціалізуються на вирощуванні екологічно чистої продукції.
При цьому, в США, які були першопрохідцями в розведенні дощових черв’яків на спеціальних фермах, сьогодні процес переробки органічних відходів (в першу чергу гною) на біогумус за допомогою черв’яків вже давно поставлений на промислові рейки. У країні налічується багато великих тваринницьких ферм, де весь перегній переробляють за допомогою цієї вермикультури.
При правильній організації вермикультура здатна приносити непогані доходи.
Про те, як налаштувати бізнес з вирощування черв’яків – у публікації Agronews.
Три напрямки бізнесу
Перед тим як почати вирощувати черв’яків треба чітко зрозуміти для себе, яким з трьох можливих напрямків ви хочете займатись.

Перший напрямок – це розведення черв’яків для продажу їх маточного поголів’я. Слід зазначити, що цей вид бізнесу найпростіший і найменш затратний.

Однак, він приносить і найменші доходи. Для того, щоб почати розводити дощових черв’яків не треба шукати землю для обладнання компостних ділянок, заготовляти великі запаси корму для черв’яків та купувати устаткування для просіювання. Для цього виду бізнесу достатньо взяти ящик, засипати в нього компост з органічних решток і поселити в нього бодай одну сім’ю черв’яків, яка згодом розмножиться і надлишкове поголів’я можна буде вигідно продати.

Другий варіант черв’якового бізнесу більш складний і пов’язаний з виробництвом біогумусу – натурального добрива, що містить велику кількість ферментів, вітамінів та амінокислот.

Такий біогумус з вермиферм використовується для виробництва суміші для теплиць та вирощування розсади, як біoдoбривo при закладанні cадів та ягідників, а також для підживлення дoрocлих садів.

Третій напрям полягає у переробці надлишку черв’яків, які виникають при розмноженні, на суху біомасу, що йде в якості добавок до класичних кормів для підкормки домашньої птиці. Цей вид бізнесу поряд з другим пунктом є найбільш прибутковим.

Найдоцільніше створювати ферму, яка поєднає всі три напрямки виробництва.

Як облаштувати вермиферму
Експерти зазначають, що для комерційного розведення підходять тільки два види дощових черв’яків – це «Червоний каліфорнійській черв’як» і черв’як «Старатель». Звичайні дощові черв’яки, які водяться в Україні в природньому середовищі, не дуже підходять для промислового розведення.

«Червоний каліфорнійський» черв’як більш вибагливий до температурного режиму. Якщо про нього не подбати у холодну пору, він загине. Вид «Старатель» менш примхливий до погодних умов і більше підійде для України.

Якщо ви вирішите зайнятись вирощуванням черв’яків для виробництва біогумуму, після придбання маточного поголів’я вам доведеться подбати про облаштування «робочих місць» для черв’яків.

Черв’яків розводять у спеціальних буртах, які заповнюють компостом з органічних відходів. Бурти облаштовують або на відкритих земельних ділянках, або у теплицях на випадок, якщо біогумус і черв’яки знадобляться взимку.

У якості компосту використовують перегній великої рогатої худоби, свиней, овець, послід птахів, кроликів, а також траву, листя та овочеві залишки.

На отримання біогумусу в результаті переробки черв’яками органічних відходів йде рік.

Восени з буртів вилучається робоча популяція черв’яків і вибирається готовий субстрат за допомогою спеціальної техніки (навантажувача) або ручного інструменту, а на звільнене місце накладається новий шар «їжі» для черв’яків завтовшки 25-30 см, популяція вермикультури повертається назад. Бурт поливається водою та вкривається від сонця та висихання – і розпочинається новий річний технологічний цикл.

Зимують черв’яки в буртах, які утеплять опалим листям чи соломою.

Дохідність бізнесу
За словами експертів, 1 тонна гною, з якої можна виробити 400 кг біогумусу, в середньому обходиться 250 гривень. При цьому тонна біогумусу в середньому коштує вже 4 тис гривень.

Підприємства, які продають маточне поголів’я черв’яків «Старатель», що найбільш підходять для українських умов, стверджують, що сім’я з 1,5 тис таких черв’яків, заселена на 2-х квадратних метрах компосту має напрацювати 2 тонн біогумусу за сезон.

Вартість черв’яків — від 400 до 550 гривень за сім’ю.

Сім’я складається з не менше 2000 штук особин. Маточне поголів’я черв’яків складається з:

– дорослі черв’яки – 10-25%;
– мальки черв’яків – 60-80%;
– кокони черв’яків – 10-15%.

Загалом вермибізнес підійде як невеликим фермерам, так і великим виробникам.

Вирощуванням маточного поголів’я можна зайнятись навіть у підсобному господарстві.

Експерти зазначають, що вермикультура не є швидким видом бізнесу. Не дивлячись, на те, що він не потребує великих вкладень одразу, швидких доходів він також не принесе. Тільки на першопочатковий розвиток може піти декілька років.

Щоб не прогоріти варто замовити детальний бізнес-план з облаштування вермиферми у підприємств, які вже мають великий досвід на цій ниві.

Взято з

https://agronews.ua/node/111457?fbclid= ... 0fEZR98lis
Владимир 61
 
Сообщений: 4094
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Сотвори себе уютный уголок.

Сообщение Владимир 61 » 22 янв 2019, 22:03

Варто спробувати новий укорінювач.

Изображение
Владимир 61
 
Сообщений: 4094
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Сотвори себе уютный уголок.

Сообщение Владимир 61 » 25 янв 2019, 19:09

Владимир 61
 
Сообщений: 4094
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Сотвори себе уютный уголок.

Сообщение Владимир 61 » 30 янв 2019, 18:17

Натуральні сособи боротьби з вовчком - медведкою.

https://www.youtube.com/watch?v=G-ETYXqnu5o
Владимир 61
 
Сообщений: 4094
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Сотвори себе уютный уголок.

Сообщение ostermas » 31 янв 2019, 14:39

Подскажите, можно ли в нашем климате выращивать арбузы? Многие говорят что можно
ostermas
 
Сообщений: 4
Зарегистрирован: 31 янв 2019, 14:36
Откуда: Киев

Re: Сотвори себе уютный уголок.

Сообщение Владимир 61 » 31 янв 2019, 16:20

Неплохо бы уточнить на какой широте Вы собираетесь садить арбузы . Садить можно даже за Уралом если соблюдать нюансы. Арбузы высаживают через рассаду 20 - 25 дней от посева. Прививают арбуз на лагенарию и фиолистную тыкву - в интернете поллно видео как это делать. Есть ультраскороспелые арбузы - шестьдесят дней созревания. При посадке делают кучи или гребни с биоподогревом из конского навоза, хвороста и компоста.
АРБУЗ «ПІВНІЧНЕ СЯЙВО» (УКРАИНА). Ультраскороспелый сорт селекции Днепропетровского научно-исследовательского центра «Інститута овочівництва і баштанництва». Срок созревания 62 дня. Плод круглый, небольшой, зелёный без чётко выраженного рисунка. Масса 0,8-1,3 кг (до 2 кг). Мякоть розовая, сочная, сладкая. Содержание сухих веществ 9,7%, сахара 7 %. Дружная отдача урожая. Может выращиваться в северных областях Украины. Семена мелкие, коричневые краспчатые.
. АРБУЗ «МАЛАХИТ». Ранний сорт арбуза. Плод округлый, светло-зелёный, массой 5-6 кг. Мякоть сахаристая, красная, сочная и сладкая.
3792. АРБУЗ ЖЕЛТОМЯСЫЙ «КОЗАЦКИЙ КЛАД». Ранний сорт. Плод круглый, светло-зелёный, с широкими полосами, массой 4-6 кг. Шкурка тонкая, но прочная. Мякоть лимонно-жёлтая, сочная и сладкая. Высокоурожайный.
3793. АРБУЗ ОРАНЖЕВОМЯСЫЙ «SUIKA SWEET» (ЯПОНИЯ). Ранний сорт. Плоды массой 3-4 кг, светло-салатовый, округлый. Мякоть яркооранжевая, очень сочная и сладкая. Урожайность высокая.3796. АРБУЗ МОНГОЛЬСКИЙ. Среднеспелый. Хорош для декора. Плоды округлые, слегка ребристые, насыщенного желтого цвета, бархатные. Мякоть желто-красная. В июле листья приобретают ярко желтую окраску.

При посадке накрыть обрезанной бутылкой пять литров - тепличка на первое время. После пятого листа отщипнуть верхушку. при необходимости опылять вручную. оставлять на плети два плода. В конце созревания меньше поливать. В холодную погоду тоже не поливать. Мульчировать почву после того как прогреется.
Владимир 61
 
Сообщений: 4094
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Пред.След.

Вернуться в Советы новичкам

Кто сейчас на форуме

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 1