Страница 17 из 87

Re: Сотвори себе уютный уголок.

СообщениеДобавлено: 16 мар 2018, 17:51
Владимир 61
Изображение

Prinzessinen garten: город у місті, де берлінці вирощують зелень та овочі
«Навіть смішно, що за рік у нас виростає більше 500 культур, і ми досі не капіталізуємо на цьому. Якщо поставити мету, то наші продукти стали б найбільш конкурентними на ринку».
Meconomica зустрілася з засновниками берлінського міського саду «Сади принцес» (Prinzessinen garten), що на Моріцплац. Спілкувалися про просвіту у вирощуванні їжі для берлінців, екологічно раціональне садівництво та ідеї трансформації міських просторів.

Meconomica: У 2009 ви розпочали трансформацію простору і перетворили його у город серед міста. Задум полягав у можливості легко виростити овочі просто у контейнерах?

Кріс, садівник: Взагалі, концепція полягає в тому, що сюди може прийти будь-хто та вирощувати для своїх потреб те, що забажає. Хоча це й мудрована справа. Нам все одно, звідки ви — з іншого району чи навіть з України. Тут люди з усього Берліну. Це вид спорту для цілих сімей, які приходять сюди щосуботи.

Роберт Шоу, співзасновник: Це проект, який можливий за участю спільноти зацікавлених людей. Це як лабораторія — ти робиш експеримент, і ніколи не знаєш чим це закінчиться. Але ти дієш. І це ефективний спосіб підтримки комунікації один з одним, де ти можеш спілкуватися та обмінюватися досвідом та знаннями, поки щось робиш у садочку. Це не ринок — все потрібно робити самому, аби зрозуміти процес вирощування.

Meconomica: Скільки людей тут працює?

Роберт: Нас відвідує близько 50 тисяч чоловік на рік. Половина з них — відвідувачі наших ресторанів та кафе — місць відпочинку. Маємо 500 волонтерів, для них ми вдвічі знижуємо ціну на овочі. Ще 90 чоловік працює в садку.

Втім, наша діяльність — не лише садівництво. Ми організовуємо заходи, для яких вимушені орендувати приміщення. На повній зайнятості в нас працює 25 людей, в адміністрації — лише троє.

Meconomica: У найбільших містах світу існують мережі людей, що вирощують овочі. Скажімо, у когось є капуста, а у вас вродили томати. Чому б не обмінятися надлишком? Яка економічна модель «Садів принцес»?

Роберт: Третина вирощеного йде в наші кафе та літні ресторани. Ще третина — на навчальні проекти.

Третину прибутку дають лекції, тури по урбан-гардену, а також написані нами книги.

Комерція — не головне. Сади Принцес — це, швидше, соціальний та навчальний задум. Адже у городян немає уяви про вирощування їжі. Наприклад, школярі вражені, що томати не з'являються відразу стиглими, а морква поступає в супермаркет не у пучках, а її витягають з землі дуже брудною. Діти, яких ви зустріли сьогодні тут — школярі, які отримали завдання написати твір про город.

Навіть смішно, що за рік у нас виростає більше 500 культур, і ми досі не капіталізуємо на цьому. Якщо поставити мету, то наші продукти стали б найбільш конкурентними на ринку.

Є тут і супутні послуги, такі як воркшопи для велосипедистів. Хлопці, що з нами співробітничають — справжні майстри своєї справи. Наприклад, раз на тиждень вони вчать як ремонтувати свій байк.

Гурток «Зроби сам» навчає робити меблі з матеріалів, які мають йти у переробку. Ось, наприклад, шкільні дошки. Ми використаємо їх на потреби урбан-гардену — їх надала компанія, що замінювала старі дошки у школах.

Ще є майстер-класи з кулінарії, де можна навчитися готувати їжу без відходів. У Німеччині викидається сила-силенна продуктів, ми ж показуємо, як готувати безвідходно.

А ще у нас є бджоли.

Meconomica: Оце ж пак! Як бджолиний бізнес може існувати посеред міста?

Кріс: Гадаю, рух бджільництва активний по всій Європі з тієї причини, що міські бджоли здоровіші за «провінційних». Адже ж у місті немає пестицидів та агрохімікатів. А в сільських місцевостях висаджується ціле поле монокультури, наприклад, рапс. За 4 тижні його збирають, і квітуче поле для бджіл перетворюється у пустелю.

Meconomica: Багато меду збираєте?

Кріс: Минулого року було близько 100 кілограм — тоді нам пощастило.

Meconomica: А скільки овочів?

Кріс: Колись ми рахували, але зараз ми не ведемо підрахунку. Насправді ми вимушені ще й докуповувати продукти для свого ресторану. Адже третину овочів тут люди вирощують для своїх потреб.

Meconomica: Де ви докуповуєте органічні продукти для ресторану?

Кріс: З органічних ферм та CSA (Cooomunity Shared Agriculture) — спільноти, що підтримує сільське господарство. В наших ресторанах продається лише вегетаріанська їжа — м'ясо буде дорогим. Адже концепт Prinzessinen garten має бути не лише наближеним до місцевої їжі, а й дружнім до гаманця. В Берліні не виробляють тільки олію. Решту інгредієнтів, як то молоко, яйця можна завжди купити у місцевих фермерів.
Meconomica: Американський журнал «Modern Farmer» у своєму матеріалі «Насіння як постапокаліптична валюта» писав про рух банків насіння. Засновники руху стверджують, що насіння сьогодні — валюта, яка цінніша за гроші. Як ви ставитесь до такої ідеї і такої «валюти»?

Кріс: Ми також вирощуємо насіння. Чим більше рослин вирощується, тим більше у них шансів зберегтися. Погляньте на фото старого Берліну — на них ви побачите безліч фруктових дерев. Після II світової війни було розповсюджено городництво, а зараз зникло 75% видів овочів.

Нашою діяльністю переймаються такі гіганти з вирощування насіння, як, наприклад, Monsanto. Вони хочуть, аби на кожному городі були ГМО-культури. ГМО — це не оригінальна рослина, а продукт генної інженерії. Рослини, які ростуть тисячі років, розмножуються самі. Тоді як інженери вживлюють у них гени-кілери, які зупиняють розмноження і роблять рослину безплідною — без насіння.

Якщо людство вирощуватиме такі рослини, то фермери вимушені будуть купувати його у виробника.

Meconomica: В Берліні є компанія ECF, яка налагоджує вирощування овочів у контейнерах на даху. Що ви думаєте про майбутнє цієї індустрії? Чи увійде в моду вирощування овочів вдома?

Роберт: Не існує жодного фермерського господарства, яке може бути самостійним та прибутковим, як у США. В жодній європейській країні харчова продукція не є такою дешевою, як в Німеччині. Є багато причин, чому ціна низька, одна з яких — державне субсидування аграріїв. Все виробництво давно поставлено на конвейер, все можна купити місцеве, за виключенням, можливо, борошна чи цукру.

Тут дешеві овочі, але у деяких регіонах, як то Африка, люди не можуть собі дозволити якісну та доступну їжу. Тому міське садівництво — це просто спосіб виробництва їжі.

Але у Західній Європі подібні проекти існують для навчання. Це, скоріше, стиль життя, ніж виробництво, що в принципі не дуже правильно.

Автор: Віталій Дяченко

Шукаєш більше цікавих історій про місцеву економіку? Підписуйся на Facebook

Взято з

http://meconomica.com/prinzessinengarten

Re: Сотвори себе уютный уголок.

СообщениеДобавлено: 16 мар 2018, 18:24
Владимир 61
Фукуока о органическом земледелии - аудио книга.

http://forum.vinograd.info/showthread.php?t=43&page=385

Re: Сотвори себе уютный уголок.

СообщениеДобавлено: 16 мар 2018, 18:59
Владимир 61
На смену привычным для всех огородным чучелам приходят новые технологии. Так, фермер из американского штата Орегон начал отгонять назойливых птиц, которые уничтожали его сельскохозяйственную продукцию, пушками с лазерными лучами. Об этом сообщает ZDNet.

Фермер-новатор господин Медури отметил, что малиновки и скворцы каждый год портили около одной четвертой его урожая, которая могла бы принести ему больше 100 тысяч долларов. Выходом из сложной ситуации стала установка на поле 6 лазерных пушек Agrilaser. Лучи не вредят птицам физически, а всего лишь напоминают им хищных зверей.

Изображение

Взято с

http://www.agronavigator.net/ru/novosti ... yu-lazeriv

Re: Сотвори себе уютный уголок.

СообщениеДобавлено: 17 мар 2018, 21:35
Владимир 61
Олег Вагин - легенда современного садоводства.

https://vagin-ob.uaprom.net/

Ведёт вроде канал в ютубе - высылает росточки - саженцыпо всему миру.

Re: Сотвори себе уютный уголок.

СообщениеДобавлено: 17 мар 2018, 22:05
Владимир 61
Немного мыслей о здоровом питании.

https://www.youtube.com/watch?v=gBda8iM ... e=youtu.be

Re: Сотвори себе уютный уголок.

СообщениеДобавлено: 17 мар 2018, 23:15
Владимир 61
Ваше благо в Ваших руках.

Изображение

Re: Сотвори себе уютный уголок.

СообщениеДобавлено: 18 мар 2018, 17:51
Владимир 61
Доступно о строительстве валоканав - природного решение орошения земель.

https://www.youtube.com/watch?v=UbLN_J- ... ture=share

Re: Сотвори себе уютный уголок.

СообщениеДобавлено: 18 мар 2018, 17:54
Владимир 61
Друзі мої, доброго зимово-весняного ранку

Зайшов я сьогодні на https://www.greenmaker.org/
і побачив 77 відміток для посадки по Україні
І що згадав: минулого року на День Святого Патріка коли садив дуби, пообіцяв собі, що як тільки в Украіні буде налагоджений процес, поїду в Ірландію садити дуби
А хто хоче зі мною? Чи може запропонуєте свою країну та місце для висадки дерев

А взагалі, якщо маєте друзів, які садять дерева або пропонують саджанці в подарунок або за гроші, за кордоном - запрошуйте іх на сайт https://www.greenmaker.org.
Я вірю, що з часом сайт стане міжнародною платформою.

Додавайте себе, ВАС ДУЖЕ НЕ ВИСТАЧАЄ НА МАПІ якщо бажаєте садити дерева. Навіть якщо не маєте досвіду.
Місцерозташування вказуйте приблизно, щоб було зрозуміло в якому районі Ви готові долучитися до посадки.
Сайт наповнюється і по Києву вже маємо кілька місць для посадки дерев збору насіння та місця де можна знайти саджанці.

P.S. Приємно на сайті знайти місця, де можна купити саджанці та насіння у друзів, які були спонсорами посадки деревЦе так цінно.

Взято з

https://www.facebook.com/groups/1070086 ... &ref=notif

Re: Сотвори себе уютный уголок.

СообщениеДобавлено: 18 мар 2018, 22:05
Владимир 61
Оголошується Насіннєвий челендж! )
Зустрічаємось 31 березня в Ботанічному саду імені М.М.Гришка (Київ), 6 корпус.
Проїзд: по навігатору до вул.Тимірязєвська, 1, або від станції метро “Печерська” автобусом № 62 або тролейбусом №14 до кінцевої зупинки “Ботанічний сад”.
Регламент заходу: 10:00 – 18:00
Умови: вхід в Ботанічний сад по квитку через прохідну. Участь в Насіннєвому челендж безкоштовна

На Сторінці Події розміщуємо оголошення про всі #цікавинки від учасників!
Також пишіть що розшукуєте! :)

Гарної суботи 31 березня!

Яблуня Путівка!
В колекції Мліївської Дослідної станції помології ім. Л.П. Симиренка є асортимент Путівки: Путівка біла, Путівка річна, Путівка литовська, Путівка осіння, Путівка рутчанская, Путівка сіра (Вергунка).
Вам яку привезти на 31 березня? :)

Путівка осіння (Путівка, Путінка).
Старовинний народний сорт. Широко поширений на Україні в Сумській і Чернігівській областях і в Білорусії, особливо в Гомельській, Гродненській областях.
Це осінній сорт, хоча існує Путівка пізнього строку дозрівання (Путівка зимова) і літнього (Путівка річна). Для всіх путівок загальним є характерний смак середнього за величиною плода - кисло-солодкий з приємним ароматом.

В книзі М. В. Ритова (1846-1920) є цікаве пояснення походженню назви цього старовинного сорту:
"Народна назва цього сорту - Путім або путімське, в спотворенні Путінка, навіть павутинка. Вважають, що справжня назва походить від міста Путивля, з чим узгоджується малоросійське назва "путівочка", наведене в "Енеїді" Котляревського. Однак важко вирішити, яке яблуко, по Котляревському, Паріс приніс в дар Венері, тому що в малоросійських губерніях путівка існує в декількох, досить відмінних один від іншого сортах ".
Дерева Путівкі сильнорослі, в плодоношення вступають на 7-8-й рік. Сорт вимогливий до грунтів і тепла.
Плоди округло-конічної форми, середньої або вище середньої величини. Забарвлення шкірки в період знімання зелена, а при дозріванні - соломисто-жовта, з рум'янцем на сонячній стороні. Плоди дозрівають на тиждень пізніше сорту Штрейфлинг, зберігаються до грудня.
Смакові якості добрі.
Зимостійкість дерев середня. Листя і плоди уражуються паршею у стані середнього ступеню.
Переваги сорту: хороша врожайність, високі товарні і смакові якості плодів.
Недолік: значне осипання плодів, середня зимостійкість

Изображение

Взято з

https://www.facebook.com/groups/organic ... &ref=notif

Re: Сотвори себе уютный уголок.

СообщениеДобавлено: 18 мар 2018, 22:09
Владимир 61
ВТІКАЙТЕ ВІД ПШЕНИЦІ, ВТРАЧАЙТЕ ВАГУ І ЗНАЙДІТЬ СВІЙ ШЛЯХ ДО ЗДОРОВ’Я: ТАК CТАВИТЬ ПИТАННЯ АМЕРИКАНСЬКИЙ КАРДІОЛОГ ВІЛЬЯМ ДЕВІС (частина 1).
О.І. РИБАЛКА, член-кореспондент НАН України, доктор біологічних наук
(Селекційно-генетичний інститут, НААН, м. Одеса)
(Інститут фізіології рослин і генетики, НАНУ, м. Київ)

У 2012 році вийшла в світ книга-бестселер (214 сторінок і 13 глав з додатками) практикуючого американського кардіолога Вільяма Дейвіса (William Davis). Книга має назву “Wheat Belly”, що в перекладі з англійської означає «пшеничний живіт» ...

Детально

https://www.facebook.com/groups/organic ... &ref=notif