Сотвори себе уютный уголок.

Re: Сотвори себе уютный уголок.

Сообщение Владимир 61 » 10 июн 2019, 00:16

Пожиратель медведки..Лярра-анафемская Larra anathema (Rossi, 1790)


Таксономическая принадлежность:Класс - Насекомые (Insecta), ряд - Перепончатокрылые (Hymenoptera), семья - Роющие осы краброниды (Crabronidae).
Природоохранный статус:Неоценимый.
Ареал вида и его распространение в Украине: Охватывает Центральную и Юж. Европу, ю. р-ны Вост.-Европейской равнины, Кавказ, юго-зап и Сред. Азию, Сев. Африку. В Украине распространен в юж. и юго-зап районах, найден также в Полтавской и Черкасской обл.
Численность и причины ее изменения Незначительная. На отдельных участках этот вид обычный, но малочисленный. Основные
Причины изменения численности:деградация и разрушение стаций вида из-за хозяйственной деятельности человека.
Особенности биологии и научное значение: Имаго - антофилы, питаются нектаром цветков зонтичных, молочайных, кермека, чабреца. Яйца и личинки развиваются на волчках (медведки). Чтобы отложить яйца оса преследует волчка в его норах под землей, выгоняет на поверхность и парализует на 5-6 минут. После того как лярра отложила яйцо, волчок снова зарывается в грунт. Развитие яйца длится 5-6 дней, личинки - около 12 дней. Зимует личинка в тонкостенном коконе, который строит из песка, скрепляя его слюной.
Морфологические признаки: Тело, кроме двух первых красных сегментов брюшка, и ноги черные. Крылья дымчатые. Длина тела - 12-22 мм.
Режим сохранения популяций и мероприятия по охране: Не осуществлялись. Необходимо сохранять биотопы, благоприятные для существования вида. В местах обитания вида следует создать энтомологические заказники. Рекомендован к охране в Дунайском и Черноморском БЗ и Карадагском ПЗ.
Размножение и разведение в специально созданных условиях:Сведений нет.
Хозяйственное и коммерческое значение: Полезный энтомофаг. Коммерческого значения не имеет.
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Сотвори себе уютный уголок.

Сообщение Владимир 61 » 11 июн 2019, 13:08

Готуємо зелене добриво, або Як полюбити бур’яни
Червень 11, 2019 | На грядці, У садку
Кінець весни і початок літа мають одну важливу для садівників особливість — рослини в цей період інтенсивно ростуть і нарощують зав’язь, майбутній врожай, при цьому вони споживають величезну кількість води і поживних речовин. Тому — що? Правильно, їм потрібно допомогти! Особливо в регіонах з бідними та піщаними ґрунтами, в яких мало поживності, та й вода проходить, як пісок крізь пальці. Рослинам у цей період необхідний регулярний полив та підживлення, інакше гарного врожаю не виростиш. Про зелене добриво для рослин, яке буквально «валяється» під ногами (бери – не хочу), ми поговоримо у цій статті.

Готуємо зелене добриво, або Як полюбити бур'яни
Готуємо зелене добриво, або Як полюбити бур’яни

Зміст:

Чим можна підгодувати рослини на початку літа
Як зробити трав’яну бродилку з бур’янів
Норми внесення зеленого добрива для різних культур
Про те, як правильно поливати рослини, читайте в нашій статті Як допомогти рослинам пережити спеку?

Чим можна підгодувати рослини на початку літа
Для розуміння загальної картини — є основні внесення добрив, зазвичай, восени або ранньою весною, які дозволяють рослинам добре стартувати у новому сезоні. А є підживлення (легкі «перекуси»), що дозволяють рівномірно, до середини літа, забезпечувати зростаючий рослинний організм усім необхідним.

Чому до середини літа, запитаєте ви? Тому що будь-яке підживлення, так чи інакше, містить велику кількість азоту, необхідного для росту. Але тривале зростання загрожує поганою підготовкою до зими та вимерзанням рослини. Тому підживлюють рослини тільки до середини літа і не пізніше.

Звичайно, ви повинні розуміти, що це правило працює для багаторічних культур, яким зимувати у відкритому ґрунті, а однорічним (квіти та овочі), яким жити тільки до холодів, можна допомагати весь сезон.

Самий швидкодіючий варіант — робити рідке підживлення, тоді всі корисні речовини легко потрапляють до коріння та швидко ним всмоктуються. Ефект помітний вже через кілька днів.

Можна піти в садовий магазин купити «Нітроамофоску», а краще більш сучасне добриво з мікроелементами, розвести його у воді і поливати грядки та пристовбурові кола. Хімія? Так, але зараз не про це.

Можна використовувати водний настій курячого посліду або гною, якщо ви поборник «правильного» землеробства. У вас є ферма з живністю? Тоді цей шлях ваш. Для більшості ж садівників та дачників ці варіанти є неприйнятними — витрати на покупку, транспортування і ручна праця з «облагороджування» купи гною.

Але є один матеріал, якого багато на будь-якій ділянці і який цілком добре підходить для виготовлення ефективного органічного добрива — трав’яна бродилка. Не знаю, як вам, а мені подобається ця назва, якась вона оптимістична

Основою трав’яної бродилки служать бур’яни, з якими багато хто воює на своїх ділянках, причому, як правило, безуспішно. Почавши робити та використовувати трав’яну бродилку, ви виявите, що бур’янів вам катастрофічно не вистачає і треба звертатися за «допомогою» до сусідів.

Правда, не всі бур’яни згодяться. Треба брати щось м’ясисте, соковите. Кращим варіантом заслужено вважається кропива. Я не буду намагатися порівнювати корисність листя тієї чи іншої трави, це справа фахівців. Моя думка така: зелень бур’янів — це акумульовані корисні речовини, взяті з землі, і в будь-якій бур’янистій траві їх багато. Наше завдання: ці речовини повернути у землю — до коріння культурних рослин.

Зелень бур'янів — це акумульовані корисні речовини, взяті з землі, і в будь-який бур'янистій траві їх багато
Зелень бур’янів — це акумульовані корисні речовини, взяті з землі, і в будь-який бур’янистій траві їх багато

Читайте також наш матеріал «Позакореневе підживлення рослин»

Як зробити трав’яну бродилку з бур’янів
Але перейдемо до самого рецепту. Отже, нарвали гору бур’янів (або накосили). Бажано їх трохи подрібнити, так процес пройде швидше, але якщо ви не метушливий садівник, то можете і не подрібнювати. Всю цю масу складаєте у велику простору ємність. Найпопулярніший у дачників варіант — емальована ванна, що відслужила своє, хоча з нею змагаються бочки від ПММ.

Але не намагайтеся набити ємність по вінця, залиште до краю простір, приблизно 1/3. Тепер залийте водою, щоб вона повністю покрила «зелень». Перемішайте та накрийте. Герметично закривати не потрібно, маса поступово почне бродити і виділяти газ, а йому потрібно мати вихід. То ж шматок п/е плівки, притиснутий по краях дощечками, цілком згодиться.

Скільки чекати? Залежить від температури повітря, але приблизно 2 тижні. На що варто звернути увагу? При бродінні піднімається піна, і якщо ви не залишили проміжок від верхнього краю, цінна рідина може «втікати».

Ємність з трав’яною бродилкою краще розмістити в тіні, щоб спекотне літнє сонце її не перегріло, там теж, як і у будь-якій бразі, є своя оптимальна температура і, головне, її рівномірність. Можна додати для прискорення процесу Ем-препарати, лопату гною, хтось додає пекарські дріжджі, а хтось пиво.

Це, на мій погляд, перебір, адже нам потрібне безкоштовне добриво? Трохи землі з ґрунтовими мікроорганізмами, а це все є на корінцях безжально вирваних бур’янів, цілком собі добре працюють. Можна бродилку іноді помішувати лопатою.

Коли після закінчення приблизно двох тижнів піна осяде, ваше безкоштовне і, головне, органічне добриво готове. Але не використовуйте цей концентрат напряму, його розводять водою, приблизно 1: 2 – 1: 4. Напіврозкладену масу з ємності можна скинути в компостну купу або використовувати в якості мульчі. Але, не виймайте всю. Залиште на дні трохи, це буде відмінною закваскою для наступних партій трав’яної бродилки (як при виготовленні домашнього йогурту). Вам же сподобалося? Будете робити ще?

Є думка, що з фосфором в бродилки дефіцит і радять додатково додавати в неї золу або суперфосфат. Навколо хімічних реакцій при такому змішуванні ведуться затяжні суперечки.

На мій погляд, оптимально правильне поєднання органічних та мінеральних добрив допоможе уникнути перекосів в живленні. Адже немає ж у нас власних лабораторій на ділянці, де ми могли б точно визначити наявність тієї чи іншої речовини у підживлюваній суміші? То ж, повторюся, я комбіную. Піджививши бродилкою, через тиждень розсипав золу. Думаю, так не помилишся.

Можна трав'яну бродилку іноді помішувати лопатою
Можна трав’яну бродилку іноді помішувати лопатою

Норми внесення зеленого добрива для різних культур
Як користуватися, і які норми внесення трав’яної бродилки?

Для молодих саджанців дерев та дорослих кущів ягідних культур приблизно: 5-10 л робочого розчину на одну рослину;
Для овочевих культур та суниці садової: 10 л на 1 кв. м грядки;
На доросле плодоносне дерево: від 50 до 100 л розведеного рідкого зеленого добрива.
Тут, як бачите, жорстких норм внесення немає, добриво — м’якої дії. Але при регулярному використанні — дає відмінний результат. А що таке регулярне використання? Розчин перебродив і готовий, я використав, відразу завантажив нову порцію, чекаю 2 тижні і знову удобрюю. То ж, раз в два тижні виходить.

Як і при внесенні будь-якого підживлення рослини варто напередодні рясно полити.

Можна трав’яну бродилку використовувати і для позакореневого підживлення по листу. Але, оскільки це добриво саморобне, то і пропорцію точно не порадиш. Можу сказати що, як і все позакореневе підживлення, трав’яну бродилку слід сильно розводити водою і перед використанням пробувати на невеликій ділянці крони. Таким чином і підбирати потрібну концентрацію розчину, щоб і ефект був, і щоб листя не обпекти, особливо навесні, коли вони ще ніжні.

Ось так можна самому зробити добриво з «нічого». Воно, звичайно, повністю не замінить родючий ґрунт на грядці, але допоможе вашим рослинам нарощувати масу плодів і обсяг крони.

Гарного вам літа і… побільше бур’янів!

Взято з

http://zelenasadyba.com.ua/na-gryadci/g ... HKFxtplIp8
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Сотвори себе уютный уголок.

Сообщение Владимир 61 » 12 июн 2019, 09:04

Как заготовить чесночные стрелки на зиму
ВИТАМИНЫ ЗАГОТОВКИ ЗАКУСКИ ЛАЙФХАКИ ЧЕСНОК
В начале лета подходит время срывать стрелки чеснока, чтобы оставить больше питательных веществ луковицам. Но не спеши их сжигать или выбрасывать, ведь они тоже полезны и очень вкусны.

стрелки чеснока рецепт
© Depositphotos

Добавление зеленого чеснока к салатам, бутербродам, пицце, мясу, сыру и соусам и делает их ароматными, полезными и желанными. «Так Просто!» расскажет, как сберечь это ценное сырье и на весь год обеспечить свою семью витаминами.

Стрелки чеснока
Зеленые побеги чеснока необыкновенно богаты витамином С, содержание которого в несколько раз превышает его количество в перьях зеленого лука. Перья чеснока обладают достаточно низкой калорийностью, в ста граммах продукта содержится всего сорок килокалорий. Это особенно важно для тех, кто заботится о здоровом питании и следит за своим весом.

стрелки чеснока приготовить
© Depositphotos

Чеснок богат железом, количество которого превышает его уровень в яблоках. В состав входят необходимый организму кальций, йод и сера, придающая росткам специфический запах. Эфирное масло зеленых стручков богато природными антибиотиками, которые эффективно подавляют развитие микробов и бактерий.

стрелки чеснока на зиму
© Depositphotos

Как видишь, у чесночных стрелок масса полезных свойств, поэтому, заготовив их на зиму по нашему рецепту, ты не разнообразишь свое меню, но и окажешь неоценимую помощь здоровью.

Как сохранить зеленый чеснок на весь год
ИНГРЕДИЕНТЫ
500 г чесночных стрелок
2 перчика чили
2–3 ч. л. соли
4 ст. л. оливкового масла
1 ч. л. молотого черного перца
1/2 ч. л. молотого кориандра
ПРИГОТОВЛЕНИЕ

Промой стрелки и удали жесткую часть.
Нарежь на части.
стрелки чеснока приготовить
© Depositphotos
Положи в чашу блендера, добавь соль, масло, перец чили и сухие специи.
стрелки чеснока без уксуса рецепт
Измельчи зеленую массу до состояния крупного пюре.
стрелки чеснока польза
Разложи пюре по силиконовым формам для кексов или заполни им емкости для заморозки воды из холодильника.
стрелки чеснока без мяса
Помести в морозилку.
Хранится такая заготовка до года, но используешь ее ты, скорее всего, намного быстрее.
стрелки чеснока без мяса
Замороженные стрелки чеснока готовы. Приятного аппетита и крепкого здоровья!
Сегодня редакция «Так Просто!» расскажет, как при помощи чеснока вывести из организма токсины и шлаки. Главное в этом деле — не вдаваться в крайности и не навредить организму.

Обрати внимание на свойства жареного чеснока. Этот простой и привычный продукт способен заменить многие аптечные препараты и укрепить здоровье.

Как посадить озимый чеснок целыми головками. Этот способ можно назвать ленивым, так как времени на посадку по сравнению с обычным способом у тебя уйдет совсем немного.

Взято из

https://takprosto.cc/strelki-chesnoka/? ... 65zKkRiIW4
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Сотвори себе уютный уголок.

Сообщение Владимир 61 » 20 июн 2019, 10:46

ІДЕАЛЬНИЙ СИДЕРАТ: на Дніпропетровщині сорго використовують при вирощуванні органічних ягід





Сорго продовжує вражати універсальністю навіть досвідчених фахівців. Нестандартні рішення щодо його використання є простими та високоефективними для господарств різних напрямів діяльності, серед яких, як виявилося, можуть бути й органічні ягідники.

Технологію використання цукрового сорго для приготування рослинних компостів, яку розробили спеціалісти ДП «Рейлін», було запроваджено на підприємстві ТОВ «Оріль-Еко», що на Дніпропетровщині. Воно займається вирощуванням органічних ягід суниці та малини.

Виробництво на підприємстві спрямоване на експорт, тому навесні 2019 року тут розпочали будівництво великого комплексу заморозки потужністю 5 тонн ягід на добу, яке планують завершити до початку збору ремонтантної малини (в серпні). В розпорядженні підприємства — близько 32 га землі, з яких: 20 га відведено під органічну малину, 7 га – під суницю та 5 га — для вирощування сидератів на зелену масу, яку планують використовувати для приготування рослинних компостів. Серед безлічі варіантів сидеральних культур зупинилися на цукровому сорго, тому що жоден інший сидерат не має такого потенціалу врожайності, як цукрове сорго чи сорго-суданкові гібриди. Зелена маса сорго багата протеїнами, які в ланцюжку перетворень у ґрунті стають азотом. Окрім цього, компостоване цукрове сорго багате на фосфор, калій, кальцій, магній та безліч мікроелементів. Залежно від гібрида, сік цукрового сорго містить 17–25% цукру, тому, обравши потрібний метод компостування, можна отримати рослинні компости різної кислотності (від кислих до нейтральних), що також дуже важливо для певних агротехнологій. За дослідженнями американських вчених, сорго добре витримує вирощування на одному місці протягом десятків років. Цікавим є й те, що потужна коренева система цієї культури, яка проникає в ґрунт на глибину до 4 м та за масою сягає декількох тонн на гектар, здатна утворювати мікоризу (симбіотичне співжиття гриба з рослиною), до складу якої входять азотфіксуючі бактерії. Тобто за повторного вирощування сорго на одному місці родючість ґрунту досить швидко відновлюється.

Для Сергія Коробкіна, засновника ТОВ «Оріль-Еко», було принципово важливо займатися виробництвом саме екопродукції. За мету ставилося збереження довкілля та головного скарбу України – землі. Ґрунти Дніпропетровщини – потужні чорноземи, які внаслідок бездумного господарювання попередніх землекористувачів втратили свій потенціал родючості. Перед закладанням багаторічних ягідних насаджень вміст гумусу в ґрунті, що за класифікацією є чорноземом, становив лише 2,4%.

Підготовку ґрунту під органічні ягідні насадження виконували за програмою очищення земель від ґрунтових шкідників і фітопатогенів та покращення родючості ґрунту шляхом збагачення його поживними елементами. Для цього як сидерат було висіяно жовту гірчицю та задисковано її зелену масу у фазі бутонізації культури. В зеленій масі гірчиці містяться ефірні олії та алкалоїди, що знищують шкідників, які живуть у ґрунті. Також густий покрив сидеральної культури ефективно пригнічує ріст бур’янів, а зелена маса багата на азот, фосфор, калій і мікроелементи та замінює внесення перегною, що є дефіцитним у цьому регіоні. Перед висаджуванням малини гряди збагачували перегноєм, який коштував для внесення на 15 га близько 5 тис. дол. (оскільки тваринництво в цьому регіоні не розвинуте).

Сорти малини та суниці вибирали за критеріями: врожайність, стійкість до хвороб і шкідників, відмінний смак, привабливий зовнішній вигляд. А щоб створити конвеєр у зборі ягоди, зупинилися на сортах із різними строками дозрівання.

Звісно, як і в будь-якому органічному підприємстві, головним критерієм успіху є люди. Торік саме недостатня кількість людей у період збору ягоди не дала змоги зібрати врожай повністю, тому 50% вирощеної продукції було втрачено. Ще одним із головних факторів, що є обов’язковим за вирощування органічної ягідної продукції, є мульчування гряд перегноєм. Оскільки органічні добрива в цьому регіоні дефіцитні та коштують надзвичайно дорого, було прийнято рішення вирощувати цукрове сорго на зелену масу, яку будуть компостувати та вносити під малину й суницю в якості органічного добрива.

Врожайність цукрового сорго в цьому регіоні в разі вирощування за органічною технологією може становити близько 1000 ц/га, тому, відповідно, поле площею 5 га в змозі забезпечити серйозним об’ємом сировини для виробництва компосту.

Непротруєне насіння цукрового сорго гібрида Мохавк придбали у ДП «Рейлін». Землю для вирощування сорго за органічною технологією почали готувати ще торік: висіяли гірчицю, зелену масу якої загорнули в ґрунт у фазі бутонізації культури, на зиму – жито, яке навесні задискували. А потім, до моменту висіву сорго, утримували чорний пар, бо сорго — одна з тих культур, яка слабо конкурує з бур’янами в початкові фази розвитку.

Перед висівом культури у насіннєвий бак із насінням було додано інокулянт удобрювальної дії БіоАрсенал із розрахунку 9 г препарату на один кілограм насіння сорго. БіоАрсенал є універсальним продуктом, що містить гриби Beauveria bassiana, штам mg301 (gha) та штам mg302(db-1), та бактерії Azospirillum spp., штам mg401, Аzotobacter spp., штам mg402, які здатні утворювати мікоризу, а також вітаміни, амінокислоти, мікроелементи та інші біологічно активні речовини. Цей препарат захищає сходи сорго від ґрунтових шкідників і хвороб, а також сприяє азотфіксації, фосфор- та каліймобілізації. Сівбу проводили широкорядним способом на 45 см із нормою висіву 220 тис. схожих насінин на гектар. Після сівби пройшов дощ, тому згодом виконали досходове боронування, що знищило ґрунтову кірку та дало змогу швидко отримати дружні сходи. Міжрядні обробітки для знищення бур’янів проводитимуть до змикання рядів. Наразі для боротьби з попелицею буде застосовано біологічний інсектицид Гаубсин у нормі 5 л/га. Збиратимуть зелену масу сорго (з одночасним її подрібненням) силосним комбайном. Для компостування використовуватимуть біологічний деструктор Філазоніт, що сприяє швидкому розкладанню органічної маси та перетворенню її на компостну.

Використання такого компосту дасть змогу скоротити витрати на добрива, тим самим здешевити технологію вирощування та зменшити собівартість продукції. До того ж цей агроприйом допоможе звести до мінімуму кількість фертигацій (внесення добрив із поливом), що є дуже важливим, бо вода в регіоні незадовільної якості, має високий вміст токсичних сполук, високу концентрацію солей і кислотність з індексом близько 8, що є причиною вторинного засолення ґрунту. Використання такої води, яка лише умовно є придатною для зрошення, суттєво зменшує реалізацію врожаю ягідних культур.

Отже сорго справді може вирішити багато питань виробничо-продовольчого напряму, рослинництва, тваринництва та біоенергетики. Тому ДП «Рейлін» продовжує пропагувати вирощування цукрового сорго на території України та активно впроваджувати у виробництво як культуру внутрішньогосподарського вжитку.

Повідомляє propozitsiya.com
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Сотвори себе уютный уголок.

Сообщение Владимир 61 » 26 июн 2019, 13:42

ДЕРЕВО ЖИТТЯ: унікальне дерево, на всі випадки життя
Поширити на Facebook Твітнути на Twitter




Павловнія (лат. Paulównia), рід рослин родини павловнієвих (Paulowniaceae) – це унікальне швидкоростуче дерево. Батьківщиною більшості видів роду є Східна Азія – Японія, Корея, Китай, Лаос, В’єтнам. Китай, наприклад, вже вирощує павловнію на площі більше ніж 2 млн. га, часто в поєднанні з іншими культурами.

Всі види павловнії, вирощені в комерційних цілях, є клонами. Вони є ідентичними рослинами зі специфічними характеристиками. Найбільш часто використовуються гібриди павловнії Fortunei і Tomentosa. Перший має властивість швидко зростати та високу якість деревини, другий відомий своєю стійкістю до морозів. Поряд з цими гібридами використовується Paulownia Elongata та похідні гібриди, які також дають чудові результати.

Павловнія — це дерево з досить гарними і великими волокнистими серцеподібними або яйцеподібними, із закругленими краями листками, яскраво-зеленого кольору, зверху волохаті, знизу бархатисті, діаметр яких досягає 40 см і більше. Квітки павловнії великі в діаметрі до 6 см, синьо-фіолетові, бузкові або майже білі, які згруповані в широкі суцвіття. Цвітіння навесні триває до 8 тижнів, що робить дерево павловнії добрим матеріалом для створення зелених зон у містах і парках.

Дерево добре адаптується до міських районів. Велике листя і широка крона дерев забезпечують щільну тінь в парках і скверах, зонах відпочинку, утворюючи куточки зі свіжим повітрям, особливо в містах, де воно забруднене вихлопними газами. Завдяки великим розмірам листя, одне дерево павловнії може поглинати щодня до 22 кг CO2, при цьому виробляється до 6 кг кисню. Залежно від середовища вирощування, дерева павловнії можуть досягати висоти до 30 м. Також воно може розвиватися у вигляді великого багатостовбурного чагарнику.

Коренева система дерева — розгалужений стрижневий корінь, який досягає глибини 6–9 м. Плоди павловнії – мають вигляд подовжених дерев’яних капсул. Насіння — перетинчасте крилате метеликоподібне, довжиною 0,2–0,7 см. Кора дерева світло-сірого кольору, порівняно гладенька, з невеликими тріщинами у дорослих дерев. Діаметр стовбура 2-річного дерева має окружність до 14 см, 3-4-річного — до 20–24 см, діаметр дорослого дерева (до 20 років) досягає 100 см.

Умови вирощування

Павловнія досить добре пристосовується до ґрунтових умов. Добрими вважаються глинисті помірно-вологі ґрунти з достатньою родючістю та кислотністю ґрунтового розчину ph=5,5–8,5 (оптимальний рівень — 6,5). Досить непогано зростає на забруднених ґрунтах, але погано в занадто вологому ґрунті.

Рослини надають перевагу відкритим, добре освітленим місцям, стійкі до посухи. Найбільш інтенсивне зростання дерев павловнії спостерігається в перші роки життя. За промислового вирощування саме в перші роки вирощування, рослини вимагають регулярного поливу.

Для вирощування потребує близько 750 мм опадів на рік. Непогано переносить в зимовий та літній період екстремальні температури – від (-20°C) до (+45°С).

Виробництво меду

Рослини павловнії є добрими медоносами, які продукують прекрасної якості мед. Він є прозорим, дуже чистим і ароматним, за кольором і консистенцією можна порівняти тільки з акацієвим. З одного гектара павловнії можна зібрати більше 800 кг меду. Позитивним моментом є те, що під час вирощування павловнії, хімічні препарати, які можуть шкодити бджолам, не застосовуються. Це дозволяє отримати повністю екологічно чистий продукт, який також можна використовувати в медичних цілях під час лікування різноманітних захворювань.

Деревина

Павловнія має прямий надзвичайно стійкий до вигину і скручування стовбур, з гарним інтенсивним дизайном і прямими волокнами. Деревина павловнії світла та м’яка з зернистою текстурою, без запаху, легка, чиста і гладенька, без сучків, є дуже доброю сировиною для столярних та теслярських робіт, колір її змінюється від блідо-жовтого до світло-червоного. Завдяки своїм характеристикам деревина є цінним матеріалом для виробництва меблів та одним з кращих матеріалів для будівництва, так як вона досить високої міцності (індекс міцності на стиск деревних волокон павловнії становить 281 кг/см2). Матеріал з павловнії легко піддається обробці, добре вбирає фарби, лаки та клеї, що дозволяє більш економічно використовувати ці розхідні матеріали.

Об’єкти, виготовлені з деревини павловнії, не змінюють форму або розмір в результаті змін атмосферних умов. Деревина може бути використана під час будівництва будинків, завдяки її швидкому висиханню без деформації і високої стійкості до руйнування. З павловнії також виготовляються жалюзі, балки, стелі, паркет, рами для вікон і дверей, меблі будь-якого типу, в суднобудуванні та авіабудуванні, у виробництві дошок для серфінгу, лиж, сноубордів, може бути використана для виробництва волокон, паперу і ламінованих балок, покриттів, іграшок. Високо цінується у виробництві музичних інструментів, а також у виробництві обладнання для концертних залів і студій звукозапису. Цінується при виготовленні саун, кабін і облицюванні, а також внутрішньої і зовнішньої ізоляції. Деревина має добру тепло- і звукоізоляцію. Може використовуватися в якості матеріалу для ящиків або транспортних піддонів, так як знижує загальну вагу вантажу. Деревина павловнії на третину легше від інших деревних порід.

Біопаливо

У зв’язку зі зростаючим споживанням біопалива павловнія може відігравати значну роль у вирішенні енергетичної кризи та бути використана як сировина для виробництва біопалива, адже вона досить швидко росте і має високі показники тепловіддачі. Для цього можуть бути використані всі частини дерева: стовбур, гілля, листя. Так, деревина використовується для виробництва пелет, енергетична цінність яких становить 4211,1 ккал/кг (2 кг гранул павловнії еквівалентно 1 л дизельного палива), листя павловнії можуть бути використані для виробництва біогазу, в якості компонента органічної речовини цього біопалива, який є екологічно-чистим джерелом енергії, що виробляється в результаті бродіння органічної речовини в анаеробних умовах за відсутності кисню. Також павловнія може бути використана в якості сировини для виробництва біоетанолу. На сьогодні існують технології, що дозволяють отримати з 1 т сухої деревини до 0,5 т етанолу.

Без сумніву, деревина павловнії є 100% екологічно-чистою сировиною, м’яка, легка, стійка до вогню, вологи та до деформації. Види павловнії дуже різні за своїми характеристиками і стійкості до кліматичних умов. На сьогоднішній день на ринку представлений широкий асортимент гібридів павловнії для вирощування якісної деревини. Єдиний істотний мінус цього дерева, на який повинні звернути увагу виробники, це порівняно його низька зимостійкість, адже за великих морозів (нижче -25ºС), її пагони можуть обмерзати. Тому з огляду на це, необхідно дуже ретельно підходити до вибору посадкового матеріалу.

Взято з

https://agroday.com.ua/2019/01/30/prost ... y-zhyttya/
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Сотвори себе уютный уголок.

Сообщение Владимир 61 » 26 июн 2019, 22:55

Лохина в контейнері може плодоносити до 15 років — експерт
25 червня 2019 14:15 2470
Лохина в контейнері може плодоносити до 15 років — експерт
pixabay.com
Вирощування лохини в контейнерах з субстратом дозволяє створити ідеальні умови для росту і плодоношення кожної рослини. Вирощена таким способом лохина буде плодоносити 10-15 р. Повідомляє EastFruit.

При цьому плантація не «прив'язана» до конкретної ділянки — в будь-який момент рослини можна перенести на інше поля або продати їх частину іншим виробникам або садовим центрам. Як пояснив керівник з розвитку українського розплідника ягідних культур «Фрутек» Олег Босий, дворічну рослину лохини можна висадити в контейнер об'ємом 20-30 л і успішно вирощувати 3-4 сезони, збираючи щороку декілька кілограмів якісної ягоди.

В майбутньому рослину бажано пересадити в контейнер об'ємом 70-80 л, де вона буде рости і давати врожай наступні 10-15 р.

При цьому фахівець наголошує, що вирощування лохини в контейнерах з субстратом має певні особливості.

«Якщо наземна частина лохини більшості північних високорослих сортів цілком витримує зниження температури до -30 ... -35 °С, то коренева система рослини вже при -14 ... -16 °С може повністю загинути. Тому на зимовий період контейнери з рослинами необхідно перенести на зберігання в захищене від холодного вітру місце, приміщення або плівкову теплицю. Можна також утеплити рослини в полі ізолюючим матеріалом, наприклад, тюками із соломою, але в окремі роки це може не забезпечити необхідний рівень захисту», — розповів Олег Босий.




Субстрат для вирощування повинен мати довготривалу стабільність і підтримувати оптимальний для кореневої системи водно-повітряний режим.

Взято з

https://kurkul.com/news/16176-lohina-v- ... 83hQGMJeyY
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Сотвори себе уютный уголок.

Сообщение Владимир 61 » 27 июн 2019, 14:45

РЕЧОВИНИ ДЛЯ ПТАШИНИ : вагомість фітонцидів у біобезпеці пташиних господарств
Поширити на Facebook Твітнути на Twitter




Продукти рослинного походження є ідеальними кормовими добавками у вирощуванні птиці завдяки наявності компонентів нутрицевтиків (біологічно активні добавки, які використовуються для корекції хімічного складу їжі).

Патогенам складніше формувати резистентність до активних речовин, що містяться в рослинах. Це пов’язано з багаторівневою дією речовин, оскільки вони впливають на різні механізми в патогенній клітині.

Натуральні антимікробні засоби, включно з рослинними екстрактами та їхніми ефірними оліями, ферменти, пептиди, бактеріоцини, бактеріофаги й ферментовані інгредієнти мають потенціал для використання їх як альтернативи хімічним антимікробним засобам.

Екстракти орегано, часнику, кориці, сосни, тім’яну, розмарину й інших рослин можуть пригнічувати ріст і розвиток патогенів, таких як E.coli, Clostridia spp, Eimeria spp. і грибів, комплексно впливаючи на формування здорової птиці.

За безантибіотикового вирощування птиці профілактика інфекційних захворювань і біобезпека в господарстві відіграють провідну роль. Лише в разі виникнення бактеріальних захворювань, що спричиняють страждання та падіж птиці, й тільки за рекомендацією ветеринарного лікаря дозволяється давати антибіотики.

Продукти, які можна вважати альтернативою антибіотикам, у своєму складі містять фітонциди – речовини з антибактеріальними властивостями, отримані з рослинного матеріалу.

Серед найпоширеніших фітонцидів – аліцин, карвакрол, циннамальдегід, тимол, ліналоол, евгенол і ментол.

Механізми фітонцидної активності часто дуже близькі до механізму дії антибіотиків, але мають значно ширший спектр дії. У той час як антибіотики переважно мають протибактеріальну дію, фітонциди проявляють бактерицидні, віруцидні й фунгіцидні ефекти, що дозволяє значно ширше застосовувати їх в умовах птахогосподарств. До того ж більшість інфекційних хвороб найчастіше спричиняють асоціації бактерій, вірусів і грибів одночасно.

Взято з
https://agroday.com.ua/2019/06/27/vagom ... ni-ptytsi/
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Сотвори себе уютный уголок.

Сообщение Владимир 61 » 03 июл 2019, 11:34

8 РАСТЕНИЙ, КОТОРЫЕ ОТГОНЯЮТ КОМАРОВ НА "УРА"

Комары — прекрасные создания. Возможно, для птиц, которые их едят. Но для нас, честного народа, они надоедливые насекомые, которые житья мирного не дают.
Мы рады поделиться решением проблемы: хорошо все-таки, что существуют растения, которые отгоняют комаров. Самое оно для тех, кто не хочет брызгаться всякой химией. Теперь дома и на даче можно чувствовать себя спокойно.

Лаванда

Этот невероятно красивый и ароматный цветок — не только кошмар всех комаров. Моль и мухи также стараются держаться от него подальше. Запах его различить несложно, и если им наполнен воздух, то это уже сильное средство. Но еще более эффективно, если лавандой будет благоухать кожа.

Мята перечная

Стойкий запах этого растения — настоящая гроза комаров. Да, и эфирное масло мяты тоже отлично помогает в борьбе с ними.

Кошачья мята

Этот родственник мелиссы содержит вещество непеталактон, к которому коты питают самые нежные чувства, а вот насекомые бегут от него куда подальше.

Мелисса

Это растение обладает не только нежным лимонным ароматом, но и целительными свойствами. А еще оно отлично отгоняет насекомых. Но также не следует забывать, что мелисса быстро разрастается, и если мы не хотим, чтобы она заполонила наш сад-огород, с ней нужно быть аккуратнее.

Шалфей + розмарин

Если у вас будет возможность посидеть у костра, пожгите немного шалфея или розмарина. Дым от них будет приятно пахнуть, а вот назойливые насекомые, которым этот запах не по душе, будут держаться подальше.

Цитронелла

Цитронелла входит в состав большинства средств от комаров, настолько сильно ее действие.

Базилик

Исследования 2009 года открыли миру, что эфирное масло базилика — самый настоящий яд для личинок муравьев.

Взято из

https://www.facebook.com/groups/1444405 ... highlights
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Сотвори себе уютный уголок.

Сообщение Владимир 61 » 11 июл 2019, 09:56

Macrolophus pygmaeus – это хищный клоп, который способен контролировать много видов вредителей (полифаг). Главным образом хорошо сокращает в теплице популяцию белокрылки, туты абсолюты. Также дополнительно способен контролировать трипсов, тлю и частично паутинного клеща. Макролофус также дополнительно питается соком растений и пыльцой, а для ускорения развития популяции хищника нужно использовать питательную белковую смесь-корм МакФуд.
При слишком большой популяции энтомофага на культуре он способен повреждать молодые части растения, поскольку при отсутствии пищи макролофус питается соком. Потому важно правильно использовать технологию внедрения данного энтомофага на культуре, с чем Вам могут помочь наши технологи.
На скорость развития и размножения макролофуса влияют температура и питание. Самки Macrolophus pygmaeus откладывают яйца одиночно на стебли или толстые жилки листьев растений. Потенциальный показатель плодовитости самок - 150 яиц, но фактически средний показатель 70–80 яиц дорастают до взрослых особей. Период развития клопа варьируется в пределах 2-5 недель (в среднем 3). Нимфы начинают развиваться уже при 13°C, независимо от влажности воздуха. Макролофус способен выдерживать повышение температуры до 42°C. Потому на летне-осенний оборот томатов это главный энтомофаг. Развитие одной генерации при 23°С занимает 6 недель, а при более низких температурах происходит значительно дольше.
Максимальная продолжительность жизни самки — 71 день (в среднем 30 дней), мужской особи 30–27 дней (в зависимости от температурных показателей и вида пищи). Используют макролофуса главным образом на томатах, перце, баклажанах, цукини. Не желательно использовать на гербере, поскольку при высокой численности энтомофаг может повреждать цветок.

Взято из

https://www.facebook.com/groups/6531...group_activity
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Сотвори себе уютный уголок.

Сообщение Владимир 61 » 15 июл 2019, 09:19

Опунція - кактус непогано росте в Україні. Може варто посадити замість картоплі? http://beebazar.ru/2019/07/14/pcholy-na ... i-bergera/
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Пред.След.

Вернуться в Советы новичкам

Кто сейчас на форуме

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 8

cron