Сотвори себе уютный уголок.

Re: Сотвори себе уютный уголок.

Сообщение Владимир 61 » 15 июл 2019, 10:39

РІЧКОВИЙ САНІТАР: умови розведення річкових раків
Поширити на Facebook Твітнути на Twitter




Річкові раки – дуже цінні безхребетні тварини, які постійно користуються великим попитом. Однак, природні популяції їх щорічно зменшуються, чому сприяють браконьєрство та часті інфекційні захворювання. В останні роки велика увага приділяється розведенню раків в штучних водоймах. Особливо заслуговує на увагу досвід з розведення раків в Туреччині та країнах Прибалтики.

Раки можуть мешкати в будь-яких прісних водоймах, річках, озерах, лиманах, водосховищах та ставках. Вони люблять чисті, не забруднені хімічними, побутовими або промисловими відходами природні водойми, глибина яких зазвичай 2-5 м. Ідеальне середовище для проживання раків – берегова лінія водойми з затоками, де добре розвивається водна рослинність. Раки люблять досить щільне дно (піщане, глинисте) з присутністю вапняних порід, каменів, а також водойми з підвищеною мінералізацією води. Грунт берега і дно водойми повинні бути такими, щоб ракам зручно було будувати нори, хоча вони можуть жити і під камінням, корінням та пнями. Найчастіше раки будують нори на стрімких тінистих берегах, де мало сонця. Взимку вони розташовані на більшій глибині, а влітку – на меншій.

Розмноження

Раки – роздільностатеві тварини. Самці раків досягають статевої зрілості на третій рік життя, а самки – тільки – на четвертий. Як правило, раки-самці в 2-3 рази більші за самок. Ікру самки відкладають вночі, в тиші, протягом 2-3 годин. Плодючість самок залежить від їх розміру, фізіологічного стану, пори року та інших факторів. На ніжках у них може перебувати 110-480 ікринок. Завдяки рухам ходильних і черевних ніжок ікринки постійно омиваються свіжою водою. У період виношування ікри самки дуже обережні, ховаються в норах і виходять з них тільки в пошуках – їжі. Зародки в ікрі розвиваються протягом 7-8 тижнів. Рачки (личинки) вилазять з ікри найчастіше в третій декаді травня. Після виходу з ікри вони 5-8 днів харчуються тільки за рахунок запасів жовтка, який розташований під їх спинним панциром. До десятого дня відбувається перша линька, після якої личинки стають схожими на дорослих раків. Харчуються рачки самостійно, але при несприятливих умовах ховаються під черевце матері. На 12-13 день відбувається друга линька, після якої личинки стають повністю самостійними. У період линьки рачки знаходяться в укритті.

Перші 1-1,5 місяці життя рачки особливо схильні до хвороб, їх можуть з`їсти риби або водоплавна птиця. У пошуках їжі вони мігрують, харчуючись в основному безхребетними (хробаками, молюсками, комахами і їх личинками). Оптимальна температура навколишнього середовища для повноцінного харчування дорослих раків 17-21 ° С, личинок – 18-23 ° С. Незважаючи на дбайливий догляд самок за своїм потомством раки можуть поїдати один одного. Це явище обумовлене груповим способом життя тварин, частими линьками, неоднаковим ростом. Великі особини поїдають більш дрібних.

Для того, щоб уникнути поїдання раками своїх родичів, необхідно додавати час від часу підгодівлю, використовуючи для цього дощових черв`яків. Для розведення раків можна використовувати спеціалізовані, фермерські, а також невеликі приватні та присадибні ділянки на яких є водойми.

Умови розведення раків

Існує два типи господарств з розведення раків: ставкові і заводські. Економічно найбільш вигідними вважаються перші. Початківцям раководам доцільно, для початку, вирощувати молодняк, реалізація якого при постійному ринку збуту може дати значний прибуток. При розведенні раків важливе значення має заготівля самок з живою ікрою і їх транспортування. Щоб виростити 1 тонну раків, необхідно заготовити 500-600 самок – їх відловлюють в природних водоймах. У господарстві (маленькі ставки, басейни або спеціальні апарати) проводять доінкубацію зародків, які перебувають на плеоподах. При цьому дуже важливо створити хороший водообмін і аерацію води. Необхідно постійно спостерігати за якістю води, контролювати кількість розчиненого в ній кисню (не менше 5-7 мг / л) і водню (7-9 мг / л). Водообмін повинен складати приблизно 50 л /хв на 1000 кв. м водної площі.

Слід також ретельно вивчити природні кормові ресурси водойми: водорості, зоопланктон, черви, “сміттєва” риба та інше. Наявність природного кормової бази дозволяє скоротити витрати на вирощування молодняку і товарних раків.

Раків-виробників поміщають у ставки (площа – близько 0,1 га, глибина – 1-1,5 м, щільність посадки – 1-5 шт. / 1 кв.м). При температурі води вище 7 ° С ракам згодовують свіжий або варений корм (м`ясо, відходи з боєнь, овочі, молюски тощо). Середня добова норма повинна складати 2% маси тіла раку. Корм розміщують на дерев`яних лотках. При ставковому способі розведення раків, личинки першої стадії виходять в травні-червні. Після другої линьки молодь (тварин, які ще не досягли величини дорослих раків) відловлюють і пересаджують в матковий ставок, а маленьких рачків дорощують до сеголеток масою 7-10 грам.

Раків, що досягли річного віку, відловлюють і пересаджують в нагульні ставки, де щільність посадки менша, ніж в попередній водоймі. В кінці другого або на третьому році життя раки досягають товарної маси 40- 50 грам при довжині 9-10 см. Річкові раки, як відомо, в забрудненій воді не живуть, тому м`ясо у них чистіше ніж у інших водних тварин. Та й самі вони в ставку виконують функцію санітарів, очищаючи водойми від органічних залишків. У присадибному ставку рекомендується розводити широкопалого і довгопалих раків. У широкопалого раку клешні широкі, панцир гладкий, довжина тіла близько 15 см.

Довголапий рак має вузькі та довгі клешні і шорсткий панцирь. Довжина тіла досягає 20 см, вага самця – більше 300 г. Взимку раки йдуть на глибину і зариваються в мул. У зимовий період, як відомо, кисню у воді недостатньо, деякі риби задихаються, падають на дно і стають здобиччю раків, які навіть в умовах зниженої температури не припиняють активно харчуватися. Відловлюють раків спеціальними вудками починаючи з середини літа і до пізньої осені. Для того, щоб спіймані раки краще зберігались і не нападали один на одного, їх треба підгодовувати кропивою, вільховим листям, картоплею і іншою рослинністю. Свіжу рибу давати не рекомендується, так як раки при цьому влаштовують бійки, під час яких втрачають клішні і ноги, що значно погіршує їх товарний вигляд.

Взято з

https://agroday.com.ua/2019/07/15/richk ... vyh-rakiv/
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Сотвори себе уютный уголок.

Сообщение Владимир 61 » 16 июл 2019, 13:16

Екологічне овочівництво під деревами.

https://www.youtube.com/watch?v=S8JLkM4 ... ture=share
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Сотвори себе уютный уголок.

Сообщение Владимир 61 » 24 июл 2019, 10:32

КОРИСНО І КРАСИВО: квіти як альтернатива пестицидам

Одна з важливих проблем, з якою доводиться стикатися фермерам, це позбавлення культур від шкідників. Комахи з легкістю знищують врожай, що найбільш несприятливим чином позначається на прибутках фермера. Хоча сільськогосподарська промисловість інтенсивно використовує пестициди, деякі фермери шукають способи контролювати свої посіви таким чином, щоб це було корисно для навколишнього середовища і споживача.

Ідея полягає в тому, щоб чергувати сільськогосподарські культури на полі з квітами, які діють як «жук-комаха». До прикладу, оси корисні тим, що їдять тлю яка руйнує посіви, поки ще є личинкою і ховається на квітах.

У минулому фермери, для поліпшення біорізноманіття, зазвичай оточували свої посіви квітами. Проте інноваційні фермери додають ряди квітів і між сільгоспкультурами, що дозволяє корисним комахам бути більш ефективними.

Щоб переконатися у створені правильного балансу фахівці британського Центру екології і гідрології Бен Вудкок і Річард Пайвелл вивчають найбільш корисні методи посадки.

На щастя, сучасні технології допомагають дослідникам в їх роботі. Завдяки картографуванню GPS і технологіям точного нанесення можна максимізувати вплив кольорів в ролі природного пестициду.

Використання квітів також впливає на екосистему. З ростом смертності бджіл, яка частково пояснюється надмірним використанням пестицидів, забезпечення комах великою кількістю квітів для запилення і використання меншої кількості пестицидів може мати позитивний ефект на їх популяцію.

Взято з
https://agroday.com.ua/2019/07/24/v-org ... stytsydam/
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Сотвори себе уютный уголок.

Сообщение Владимир 61 » 25 июл 2019, 23:05

Садим ежевику - игра стоит свеч.
У нас начался сезон ежевики сизой ползучей. У кого этого счастья нет, обязательно посадите (обращайтесь за саженцами). Как-то один детский хирург-пульмонолог мне рассказал, что детям , готовящимся к операции на легкие, неделю собирает и дает ягоды ежевики сизой, так как у нее свойство убрать все лишнее из легких, укреплять их. И операции проходят успешно, быстрое выздоровление. Зимой сложнее. Попробовала давать как чай (ягоды-листья-цветы) при бронхите, сухом надрывном кашле - действительно помогает эффективно


Источник http://lektrava.ru
Польза ежевики очевидна, а потому все части растения широко используются в народной медицине. Плоды оказывают общеукрепляющее, жаропонижающее и противовоспалительное действие. Именно поэтому в народной медицине их рекомендуют использовать для снижения температуры при простуде, гриппе и других инфекционно-воспалительных заболеваниях. Кроме того, ежевика является отличным мочегонным и потогонным средством, благодаря чему ее нередко используют для борьбы с заболеваниями почек и мочеполовой сферы.

Незрелые плоды обладают вяжущим, а зрелые – легким слабительным эффектом. Потому ежевика сизая используется еще и для регулирования работы желудочно-кишечного тракта. Применяется при гастрите, колите и диарее, вызванной в числе прочего и инфекционными заболеваниями, например дизентерией.

Также плоды ежевики оказывают успокаивающее действие. Свежеприготовленный настой из сушеных ягод рекомендуется пить в стрессовых ситуациях, перед сном, а также в период климакса.
Сок из плодов ежевики показан для профилактики обезвоживания при различных инфекциях. Кроме того, он является прекрасным лечебно-профилактическим средством против железодефицитной анемии, авитаминоза и нарушений в работе иммунной системы.
Отвар из корней ежевики эффективен при болезнях печени, асците и геморроидальных кровотечениях. Также он является отличным диуретическим и противовоспалительным средством.

Отвар и настой из листьев ежевики рекомендуется для нормализации перистальтики кишечника, а также при гастрите и гельминтозе. Наружно его можно использовать при неглубоких ранах, язвах, ожогах и экземе. Для полосканий отвар из ежевичных листьев применяется при стоматите, гингивите, фарингите, ангине и других заболеваниях горла и полости рта.
Сок из свежих листьев назначается при простуде для снижения температуры и усиления потоотделения. Наружно его хорошо использовать при лишае, дерматитах и трофических язвах. Однако это далеко не все полезные свойства ежевики. Листья растения входят в состав сборов, назначаемых при атеросклерозе и гипертонии. Кроме того, они используются в качестве успокаивающего средства при истерических припадках.
ИСТОРИЧЕСКАЯ СПРАВКА
Дикая ежевика встречается с незапамятных времен. Первые упоминания о ней историки находят в трактатах Авиценны, Теофраста, Диоскорида. Из этих записей известно, что в те времена плоды ежевики считались полноценным лекарством, а не пищевым продуктом.
Взято из
https://www.facebook.com/groups/burdock ... 712368391/
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Сотвори себе уютный уголок.

Сообщение Владимир 61 » 29 июл 2019, 19:50

Паслін може бути отрутою, а може — ліками і смаколиком
18.08.2018 11:45
Паслін може бути отрутою, а може — ліками і смаколиком
megaogorod.com

Хтось попереджає онуків, щоб не їли його, бо він отруйний — а хтось із захопленням згадує приготовлені з нього варення і пироги. І, як не дивно, і ті, і інші мають рацію.

Кущик, який травичка
Наприкінці літа городах і навіть у лісі, якщо там підвищена вологість, можна побачити невеличкий зелений кущик, суцільно всипаний чорними ягодами. Насправді це паслін — однорічна трава, яка зовні здається кущем, така вона кріпка й деревна. Корінь у неї слабкий, і його легко висмикнути. Стебло гілчасте, невелике, не вище 30 см. Листки в пасльону «сердечком», по краях виїмчасті, коли свіжі — темно-зелені, а як висохнуть – нагадують сірий папір.




Квітне паслін усе літо, і часто можна побачити таку картинку: знизу кущика блищать зрілі плоди, а трохи вище – розгорнуті білі квіти, зібрані в китиці. Плоди спочатку зелені й жорсткі, але, визріваючи, м’якшають і дуже темніють, аж до чорноти.

Чому він цікавий
І цілком природно постає питання: це просто одна з безлічі рослин – нехай і цікава зовні, чи людина може мати з неї якийсь зиск. Перше що спадає на думку, це використання пасльону як корму для худоби. Ну, з цим усе гаразд: чорний паслін нешкідливий для тварин.
А от з людиною не все так просто. І для початку розглянемо, чому не варто залишати цю культуру «за бортом».
Плоди пасльону чорного містять багато цукру і велика кількість вітаміну С.
Трава містить дубильні речовини, аскорбінову кислоту, каротин.
Також у пасльоні є алкалоїди та глікозиди. І хоча офіційна медицина не використовує паслін чорний, завдяки широкому спектру корисних властивостей він широко застосовується в медицині народній.
Ще в давнину цю рослину застосовували як снодійне та анестезувальний засіб під час проведення операції. А спектр застосування пасльону в народній медицині сьогодні взагалі широкий і різноманітний. Обумовлено це властивостями рослини. Вона діє як відхаркувальне, протизапальне, знеболювальне, сечогінне, гіпотензивне, ранозагоювальне.
Використовується при головних болях, гіпертонії, атеросклерозі, неврозах, істерії, епілепсії, ревматизмі. Надає заспокійливу дію на нервову систему.
Паслін використовують при бронхіальній астмі, застуді, лихоманці, при диспепсії, циститі, менструальних порушення, гастритах, захворюваннях шлунково-кишкового тракту.
Свіже листя прикладають до гнійних ран, наривів, виразок, використовують у разі шкірної висипки, при геморої. Препарати з пасльону зовнішньо використовують для лікування фурункулів, лишаїв, золотухи.
Сік трави закопують у вухо при болях у вухах, і в ніс — при гаймориті та хронічних ринітах.
Ягоди пасльону мають протиглисну дію, їх приймають при проносах. Ще їх використовують при малярії, лихоманці, захворюванні печінки. Сік зрілих ягід сприяє підвищенню гостроти зору, переважно в літньому віці.
Але, як і завжди, є застереження і протипоказання. У випадку з пасльоном усе це ускладнюється тим, що їстівними є тільки повністю достиглі ягоди. Адже у траві і незрілих плодах пасльону чорного міститься отруйний алкалоїд соланідін, який не руйнується навіть при термічній обробці і може викликати сильне отруєння. Ознаки отруєння: блювота, уповільнена реакція, утруднення дихання, уповільнення серцевої діяльності, а в разі несвоєчасного надання медичної допомоги можливий навіть летальний результат. Тому ще раз підкреслюємо: навіть зрілі плоди і траву пасльону слід використовувати дуже обережно.
Увага! Паслін протипоказаний при гіпотонії, діареї, важких захворюваннях підшлункової залози й печінки. Препарати з пасльону не призначаються вагітним і жінкам, що годують груддю, дітям.

Що з нього приготувати
Крім медичного, паслін має і кулінарне застосування. Повторимося, що в їжу можна використовувати тільки цілком достиглі ягоди. Їх можна й заготувати про запас: висушити, приготувати варення, компоти тощо. Пропонуємо деякі з рецептів.

Просте варення


Знадобляться: ягоди пасльону — 600 г, цукор — 600 г, вода — склянка.

Зварити сироп. Ягоди скласти в каструлю й залити гарячим сиропом і залишити так на ніч, щоб ягоди пустили сік. Уранці каструлю поставити на вогонь і варити, поки ягоди не стануть м’якими. Потім їх перетерти і знову варити, поки маса не увариться на 1/3.

Вино




М’які, але на зіпсовані яблука змішати з ягодами пасльону у пропорції 1:1 і перебити в блендері. Додати цукор — на 0,5 кг сировини трохи більше ніж 0,5 ч. л., всипати все у скляну банку. Залишити не 4 дні, прикривши горлечко двома шарами марлі. Після цього всипати в банку 50 г цукру й залити водою — співвідношення води і ягідного пюре 1:10. Залишити бродити на 3 місяці. Готове вино має дуже красивий фіолетовий відтінок.

Взято з

http://www.slk.kh.ua/multimedia/korisno ... ZRjcIGiPKw
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Сотвори себе уютный уголок.

Сообщение Владимир 61 » 05 авг 2019, 21:39

Изображение

У Карпатах нашестя іспанського рудого слимака - інвазивного виду, який потрапив в Україну понад 10 років тому разом із капустою та салатом з південно-східної Польщі.

Іспанські слимаки загрожують екосистемам Карпат, а людям завдають значних економічних збитків, оскільки псують врожай. Тварини живляться будь-якою органікою, швидко розмножуються і поширюються. Для контролю за іспанським слимаком спеціалісти Ukrainian Biodiversity Information Network розробили план дій на рівні територіальних громад.

Изображение

Изображение

NB! В Карпатах також мешкає карпатський синій слимак, який, на відміну від іспанського, - місцевий вид. З ним боротися непотрібно
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Сотвори себе уютный уголок.

Сообщение Владимир 61 » 06 авг 2019, 13:01

Огород без хлопот!
Есть овощ, который сам сеется и плодоносит. И не болеет! Это физалис овощной. Родственник томатов. Жутко полезный для организма ). Стоит один раз забыть зрелый плод на грядке.
Всем советую.
Делаем все с любовью!
Наполним этот мир своей #любовью! #жизнь_прекрасна.

https://www.facebook.com/67380645937864 ... 169974473/
Днепр, 2 августа
#урожай #физалис #физалисовощной #сад_летом #огород_летом #органический_огород #красота #энергия #энергиялюбви
#формировка #огород#органическое_ЗемлеДелие #ЗемлеДелие #ПриРОДное_ЗемлеДелие #органический_огород #формировкакроны #формровкавместообрезки #красотаспасетмир #владусприродой #цветущийсад #садвцвету #райскийсад #цветущийсад #какпосадитьрайскийсад

Взято из

https://www.facebook.com/groups/2582923 ... p_activity
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Сотвори себе уютный уголок.

Сообщение Владимир 61 » 08 авг 2019, 12:21

#ЗеленыйЛикбез_отЛео
Ярусность леса или почему дохнет яблоня в поле?

В любом лесу присутствует своеобразная "этажность" - ярусы леса.

1 ярус - это по своей природе высокие (более 30 м) деревья, основная порода, которая образует полог леса.
В наших (Западная Украина) лесах - это пихта белая, сосна, бук, дуб, ель европейская.

2 ярус - это деревья второй величины, они физически не могут дорасти до 30 м. В корневой части могут конкурировать с первым ярусом. Граб, клены, груша лесная, яблоня, ольха серая, вяз, черемуха и т.д.

3 ярус - кустарники. Лещина, калина, бересклет, можжевельник, терн, боярышник, все эти "волчьи ягоды" и пр.

4 ярус - травянистые растения.

5 ярусы - почвопокровники.

6 ярус или внеярусные растения - лианы, лишайники, мхи (те, что на деревьях).

На самом деле, далеко не в каждом лесу присутствуют все эти ярусы. Может отсутствовать один-два-три яруса. Обязателен первый, остальные - опционально.
Густые хвойные леса внизу бывают очень светлыми из-за отсутствия второго яруса, кустарников и травянистых растений. А иные леса настолько непролазные из-за кустарников и травянистых растений, что не всюду и с основной дорожки сойдешь.

Как все это работает и зачем оно вообще?
Каждый ярус прикрывает и защищает соседние: первый ярус защищает от сильного ветра и солнца все остальные ярусы.
Второй ярус нормально живет при меньшем освещении и защищает от солнечных ожогов и морозобоя первый ярус. Третий ярус делает то же самое для второго и т.д.
Лесные травы и почвопокровники - очень теневыносливые растения и им там комфортно, но если лес вырубить, они большей частью пропадают.

Теперь вернемся к яблоням и фруктовым садам, которые разбивают в чистом поле.
Фруктовые деревья - это второй ярус и им в чистом поле плохо! Во-первых, их сверху не прикрывает никто, во-вторых, их стволы тоже никто не защищает.
Вот и растут они долго и мучительно, пока сами не создадут какую-то минимальную защиту друг для друга.
Даже во дворе между домов и других деревьев, яблоня будет выглядеть лучше и здоровее, чем в поле.

Прошу не путать деревья-пионеры и деревья первого яруса - это не всегда одно и то же. Про них напишу отдельно.
Взято з

https://www.facebook.com/groups/1444405 ... 299776349/
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Сотвори себе уютный уголок.

Сообщение Владимир 61 » 11 авг 2019, 13:30

Изображение

Україна і м'ята...Ботанічні види, а також міжвидові гібриди м'яти поширені у всьому світі...але приємно те, що міжнародна спільнота ботаніків визнала один вид чисто українським, а саме М'ята українська (Mentha ucrainica Klok.)...Високі ароматичні якості, стійкість проти хвороб листків...Для ароматного чаю просто "супер"!....Відноситься до групи кучер'яволисткових, короткочерешкових...листок округло-яйцеподібний...край листка надрізано-пильчатий...пластинка листка волосиста...

Взято з
https://www.facebook.com/groups/organic ... p_activity
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Re: Сотвори себе уютный уголок.

Сообщение Владимир 61 » 12 авг 2019, 15:47

Роздуми про гліфосат. https://www.youtube.com/watch?v=i1A44I8 ... 8I_Ks_Nn10
Владимир 61
 
Сообщений: 5018
Зарегистрирован: 05 янв 2017, 18:16

Пред.След.

Вернуться в Советы новичкам

Кто сейчас на форуме

Сейчас этот форум просматривают: Google [Bot] и гости: 6

cron